Choré poľské mäso vraj stále jeme, tvrdí novinár, ktorý robil na bitúnku

Kristína Kováčiková 0

Od konca januára máme informácie, že na Slovensko sa dostalo mäso z chorých kráv z poľského bitúnka.

Malo ísť o 520 kilogramov hovädziny, ktoré malo skončiť v predajniach a jedálniach; použité boli na prípravu rôznych hotových príkrmov, napríklad guláš, hovädzie varené s omáčkou, sviečková na smotane.

Viac ako 200 kilogramov mäsa z dnes už zatvoreného bitúnka v Poľsku hygienici zatiaľ nenašli.

Shutterstock

Čo zistili kontroly

Úrad verejného zdravotníctva SR eviduje celkovo 31 zariadení spoločného stravovania, do ktorých malo byť distribuované poľské hovädzie mäso z inkriminovaného bitúnka, z toho v 11 prípadoch malo ísť o školské a predškolské zariadenia.

Kontroly preukázali, že poľské hovädzie mäso bolo dodané do 12 zariadení spoločného stravovania v celkovom množstve cca 226 kilogramov, následne bolo použité na prípravu rôznych hotových pokrmov. 42 kíl poľského mäsa sa dostalo do jedného zo školských stravovacích zariadení.

Mäso sa stratilo

V prípade 7 školských a predškolských stravovacích zariadení sa vykonanou kontrolou dokumentácie priamo na mieste zistilo, že skutočný pôvod dodaného hovädzieho mäsa v celkovom množstve 242 kilogramov bol v SR,  išlo o zdravotne bezpečné mäso slovenských výrobcov.

Táto informácia ale nekorešponduje s informáciami od distribútorov, ktorí odoberali mäso z Poľska.

Úrady preverujú, prečo je v jedálňach menej mäsa, ako tvrdili distribútori a kde sa teda poľské mäso z chorých kráv stratilo.

S istotou choré mäso ešte stále jeme

Poľský investigatívny novinár Patryk Szczepaniak, ktorý v utajení pracoval tri týždne na bitúnku, odkiaľ nahral video, akým spôsobom sa zabíjali choré a nevládne kravy, v rozhovore pre Denník N upozorňuje na to, že sa kontrolujú iba 4 dni z januára, kedy do bitúnku zavolali políciu.

Tvrdí, že inšpektori zatiaľ nepreverili distribúciu mäsa z novembra, keď tam pracoval, vtedy by sa dalo zistiť, kam išlo každé jedno kilo mäsa. Je si istý, že ešte stále na Slovensku jeme choré mäso z „jeho“ bitúnka.

Choré kravy, drahé steaky

„Bolo mnoho takých kráv, ktoré boli nadrogované a v agónii, z úst im išla pena. Bolo jasné, že nie sú v poriadku. Počas dennej zmeny som videl veľa mäsa z takýchto kráv, ktoré bolo zhnité,“ povedal Patryk Szczepaniak pre Denník N.

Mäso z tohto bitúnka putovalo aj do 13 krajín EÚ. V Česku sa objavila správa, že ho predávali aj ako kvalitný argentínsky steak v drahých reštauráciách.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár