Bábky rozdávajú úsmev, ktorý lieči.

TS, Eva Fúriková 0

Klop, klop – zaklope ktosi na dvere a do nemocničnej izby tentoraz nenazrie sestrička, ale usmiati bábkoherci a liečební pedagógovia z Občianskeho združenia Bábky v nemocnici so svojimi bábkami. Veselé pesničky a divadielka okamžite rozžiaria detské očká a malí pacienti raz-dva zabúdajú na to, čo ich bolí. Zabávajú sa s bábkami a  ponožkovými maňuškami, rozprávajú sa s nimi, spievajú, vymýšľajú príbehy a občas sa im aj vyžalujú.  

Takto funguje bábkoterapia v praxi.

Od jesene minulého roku navštevujú Bábky v nemocnici deti po celom Slovensku a  prostredníctvom bábkoterapie im prinášajú nevšednú medicínu – liečbu úsmevom. „Deťom sú bábky blízke, pripomínajú im hračky. Môžu sa s nimi hrať, smiať, môžu ich povzbudzovať a čo je hlavné – nemusia sa ich báť. Deti vedia, že ide o hru, preto sa cítia uvoľnene. A to im prospieva aj pri ich liečbe,“ vysvetľuje význam bábkoterapie bábkoherečka a liečebná pedagogička Lucia Kralovičová z OZ Bábky v nemocnici.

Divadielka s maňuškami vítajú deti, rodičia aj zdravotníci. Sú naozaj príjemným spestrením medzi lekárskymi vyšetreniami a ako sa zhodujú aj odborníci – bábkoterapia deťom pomáha „ Ak sa dieťa s maňuškou skamaráti, hraním  príbehov sa na chvíľu  „prehrá“  do normálneho sveta a zabudne na nemocničné prostredie. Pomôže mu prekonať strach z lekárov, vyšetrení, bolesť, pocit samoty a nudu,“ potvrdzuje detská psychologička Monika Ginzeriová.     

Vďaka spolupráci Občianskeho združenia Bábky v nemocnici s Kofolou sa na jeseň minulého roka objavili na svete Ponožkové Kofola maňušky. Narodili sa, aby pomáhali deťom. Stali sa milým symbolom kampane a pomohli rozbehnúť činnosť občianskeho združenia. „Hľadali sme „dobroprojekt“, ktorý by bol Kofole blízky a napĺňal by naše predstavy pomáhať a rozdávať radosť. A tak sme objavili Bábky v nemocnici,“  hovorí Tibor Ďurana z Kofoly.

V rámci jesennej verejnej zbierky

sa za tri mesiace podarilo zozbierať dovedna 7 069 Eur, z toho 6 453 Eur pochádzalo z dvojcentoviek z predaja pollitroviek a zvyšných 616 Eur priniesla charitatívna on-line aukcia ponožkových maňušiek.

Prispeli aj samotní zamestnanci Kofoly, ktorí vo svojich radoch vyzbierali ďalších 673 Eur. Všetky tieto peniaze umožnili Bábkam v nemocnici za päť mesiacov pravidelne dvakrát do týždňa odohrať nespočetné množstvo predstavení na rôznych oddeleniach v nemocniciach v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

Prečo ich nemožno porátať? Pretože nemocnice navštevujú bábkoherci vo dvojiciach (často aj dve nemocnice naraz) a okrem najmenej troch „veľkých“ predstavení pre deti v spoločenskej miestnosti odohrajú kopu divadielok na nemocničných postieľkach pre malých pacientov, ktorým pán doktor ešte nedovolil chodiť a musia teda ležať.

OZ Bábky v nemocnici a Kofola chcú rozdávať deťom radosť a úsmev aj naďalej a pozývajú aj nás všetkých – rozdávajme spoločne úsmev, ktorý lieči malých pacientovi. Ako? Napríklad v charitatívnej on-line aukcii, v ktorej si môžeme vydražiť Ponožkovú Kofola maňušku obľúbeného slovenského herca, speváka, moderátorky či inej známej osobnosti. Charitatívna ponožková aukcia sa uskutoční od 1. apríla do 31. júla 2011.

Alebo sa môžeme zapojiť do „maňuškománie“ s ponožkovou maňuškou, ktorú vyrobíme sami a pošleme ju do on-line aukcie. Všetky vydražené peniaze poputujú na aktivity Bábok v nemocnici.

Aj kúpou ktorejkoľvek z pollitroviek Kofoly (Original, Citrus, Bez cukru či novinka Višňová) prispejeme 2 centami na činnosť združenia.

Známe osobnosti pomáhajú Bábkam v nemocnici

Do milej ponožkovo-maňuškovej kampane pre detský úsmev sa radi zapojili aj mnohé známe osobnosti, ktoré poznáte najmä z televíznej obrazovky – Marián Čekovský, Katka Brychtová, Martina Šimkovičová, Ady Hajdu, Aneta Parišková, Roman Juraško alebo Peter Cmorík. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár