Antolská obhajuje svoje dobré meno

webnoviny 1

Bratislavská Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) obviňuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, že poškodil jej dobré meno. Uviedla to v súvislosti s medializovanou informáciou, že petržalská nemocnica na Antolskej ulici v máji pochybila pri úmrtí dvoch mladých rodičiek. Informovala o tom vo štvrtok televízia Markíza, ktorá sa odvolala na záver vyšetrovania úradu.

„Argumentačne nepodložené zverejnenie záverov komisie úradu pred tým, ako sa k tomu mohla vyjadriť nemocnica, FNsP Bratislava považujeme za neetický krok poškodzujúci jej dobré meno,“ uviedla v tlačovom stanovisku hovorkyňa nemocnice Rút Geržová. Tvrdí, že k záverom vyjadrí až po prijatí písomného stanoviska od úradu. Nemocnica trvá na tom, že lekári a sestry pôrodníckej kliniky poskytujú profesionálnu zdravotnú starostlivosť v zmysle lege artis postupov.

V nemocnici zomreli v máji počas dvoch týždňov dve ženy – 32-ročná rodička čakala prvé a 34-ročná žena druhé dieťa. „Poskytovateľ neposkytol zdravotnú starostlivosť v oboch prípadoch správne,“ povedal televízii hovorca úradu Milan Michalič. V čom lekári a personál pôrodníckeho oddelenia petržalskej nemocnice pochybili, úrad nezverejnil. Závery sú súčasťou protokolu, ku ktorému môže vyjadriť námietky pôrodnícke oddelenie.

Podľa Michaliča môže nasledovať správne konanie a uloženie pokuty. FNsP vytvorila na prešetrenie úmrtí oboch rodičiek odbornú komisiu. Nemocnica tvrdí, že svoju činnosť nemohla dokončiť, pretože úrad jej neposkytol závery z pitiev. „Pri prerokovávaní pitevných zistení úradu boli zástupcovia FNsP Bratislava vykázaní z miestnosti,“ uviedla Geržová. Predsedovi úradu preto okamžite po rokovaní adresovali procesné námietky. Podľa Geržovej v nich okrem iného poukázali na kolíziu záujmov, neetický postup členov, ako aj na nevyváženosť skladby členov komisie. „Je smutné, že na osobné záujmy sa zneužívajú aj takéto tragické udalosti,“ uviedla Geržová.

Markíza informovala, že rodina a príbuzní žien, ktoré zomreli, zvažujú podať trestné oznámenie na nemocnicu. Podľa Geržovej má FNsP Bratislava eminentný záujem na objektívne posúdenie poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Predsedu úradu požiadali, aby prehodnotil menovanie prizvaných odborníkov a doplnil ich aj o iných odborníkov z fakultných nemocníc, napríklad z Martina, Košíc, prípadne z Prahy a Brna. „Objektívne prešetrenie budeme presadzovať všetkými právne odstupnými prostriedkami,“ dodala Geržová.

zdroj: www.webnoviny.sk , SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár