Ani na pohľad zdravé bábätko nemusí byť v poriadku. Uistite sa, že všetko je OK!

pr 0

Očkovať svoje dieťa, alebo sa spoľahnúť na to, že jeho imunita prípadné ochorenie v budúcnosti zvládne? To je otázka, ktorú rieši množstvo rodičov, a bohužiaľ nie vždy na základe vecných a vedecky doložených argumentov. Neistotu voľby teraz môže uľahčiť skríningový test.

Podľa psychológov vstupuje do nášho zvažovania argumentov pre a proti očkovaniu čoraz viac nepodložených a neraz vyslovene konšpiračných tvrdení, ktoré sú dostupné na internete.

Napomohla tomu aj hystéria okolo očkovania proti COVID-19, no tento fenomén je v populácii prítomný už oveľa dlhšie. Prirodzený strach rodiča o dieťa neraz zatieni nesporné benefity očkovania, ktoré sú vedecky potvrdené a vďaka ktorým sa podarilo mnohé z kedysi smrteľných chorôb v populácii potlačiť.

Spoľahlivá odpoveď vopred

Rovnako je však pravdou, že nie každý organizmus je na očkovanie živými očkovacími látkami dokonale pripravený. No vďaka skríningovému genetickému Testu bezpečnosti očkovania (TREC | KREC) teraz možno u dieťatka vopred overiť bunkovú a protilátkovú imunitu a v prípade potreby na základe jeho výsledkov upraviť očkovací kalendár. Dieťatko ho môže podstúpiť v ambulancii (mimo pôrodnice, kde je to možné už po narodení) od prvého mesiaca až do šiestich mesiacov veku alebo do prvého očkovania živou vakcínou.

„Vďaka testu sa budú môcť rodičia pripraviť nielen na očkovanie. Dozvedia sa aj to, ako na tom je imunita ich dieťatka a budú môcť prispôsobiť celý režim starostlivosti oň, a to vrátane neskorších nástupov do jaslí či škôlok,“ hovorí MUDr. Marta Dobáková, medicínska riaditeľka zo spoločnosti Unilabs Slovensko.

Obrovskou výhodou tohto testu je jeho dostupnosť a jednoduchá realizácia. Postačia na ňu tri kvapky krvi z prsta či päty dieťatka získané či už na odberových miestach alebo dokonca v pohodlí domova, kam príde odborný zdravotnícky personál.

Dva v jednom

A táto jedna vzorka sa môže využiť aj pri druhom veľmi užitočnom teste, ktorý spolu s Testom bezpečnosti očkovania (TREC|KREC) ponúka Unilabs Slovensko cez lab.online v rámci balíka BabyLab DUO. Ide o genetický Test spinálnej svalovej atrofie (SMA).

Že ste o tomto ochorení nikdy nepočuli? Našťastie v priemere postihuje len 6 detí, ktoré sa za rok narodia na Slovensku. No rovnako je pravda, že prenášačom chybnej genetickej informácie je každý 40-ty dospelý, pričom väčšina o tom ani netuší. Prenášačmi mutácie génu, ktorý zodpovedá za fungovanie motorických neurónov riadiacich prácu svalov, musia byť obaja rodičia. V takom prípade je pravdepodobnosť zdedenia genetickej poruchy až 25 %

Test spinálnej svalovej atrofie (SMA) dokáže odhaliť ochorenie už v asymptomatickom štádiu a výrazne tak zvýšiť šance dieťatka na kvalitnejší život. Ide totiž o závažné genetické ochorenie, ktoré znemožňuje normálny vývoj pohybových schopností a vedie k invalidite, v horšom prípade až k nutnosti trvalej podpory dýchania.

„Úspešnosť liečby na zmiernenie prejavov ochorenia závisí od jeho rýchleho odhalenia. Aj preto netreba čakať, kým sa objavia prvé príznaky,“ upozorňuje MUDr. Marta Dobáková.

Ak sa test urobí mimo pôrodnice – v ambulancii, odporúča sa dieťatku od prvého mesiaca života. Svoj význam však má i pri 3-ročnom dieťati – oneskorenie v napredovaní sa môže prejaviť aj v takom veku. 

Oba testy sú súčasťou produktovej línie BabyLab určenej na diagnostiku novorodencov, ktorú rodičia nájdu na www.babylab.sk. Vďaka už spomínanému balíku BabyLab DUO ušetria až 21 eur.

Testy si môžu priamo objednať tu

Tieto testy nie sú zahrnuté do prenatálneho skríningu. Ide teda o prvé vyšetrenia, ktoré podstúpi novorodené dieťatko.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...