Ambulancie pohotovostnej služby sa budú redukovať

Pavlína Pavlíková 0

V systéme chýba 220 pediatrov a 49% pediatrov je v dôchodkovom veku. Ministerstvo zdravotníctva 30. mája informovalo o pripravovaných zmenách, ktoré majú uľahčiť prácu primárnych pediatrov a všeobecných lekárov. Čo to pre nás znamená? Aké zmeny nastanú?

shutterstock

Už dlhodobo sa hovorí o tom, aké je vekové zloženie lekárov v primárnej starostlivosti a práve oni zabezpečujú pohotovostnú službu pre deti a dospelých. Všetci títo lekári majú zo zákona povinnosť slúžiť v ambulanciách pohotovostnej služby. To znamená, že musia slúžiť v pohotovosti bez ohľadu na ich vek a na ich zdravotný stav.

Podľa Ministerstva zdravotníctva je nutné vykonať zmeny, pokiaľ sa chceme postarať o zdravotnú starostlivosť pre nasledujúce obdobie. Keďže až 70% diagnóz sa lieči v primárnej starostlivosti, plánujú obmedziť ambulantnú pohotovostnú službu.

Zmeny vo fungovaní ambulancií pohotovostnej služby pre pediatriu

1) Skrátia čas fungovania o 2 hodiny

Čo v praxi znamená, že ordinovať nebudú ambulancie do 22:00, ale len do 20:00. Jedným z dôvodov je aj dodržiavanie zákonníka práce, nakoľko lekári pracujú často nad rámec a to kontinuálne 15 hodín. Týmto krokom sa skráti ich pracovná doba na 12 hodín.

2) Cenový výmer pre fungovanie bude navýšený

Ministerstvo podporí tuto sféru, ktorú minister zdravotníctva označil ako “kostru nášho zdravotného systému”.

3) Ambulancie pohotovostnej služby sa budú redukovať

Okrem redukcie ambulancií, je plánovaná zmena sietí bodov v regiónoch. Ministerstvo tvrdí, že dosahový čas, ktorý ľudia strávia cestou na pohotovosť sa nezvýši. Až na pár prípadov, kde ale sa budú snažiť posilniť záchrannú službu tak, aby dosah starostlivosti o život ohrozujúce stavy bol naozaj zabezpečený.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič tým sleduje odľahčenie ambulancií: “Chcem aby sa jednak, centralizoval personálny potenciál do kompetentných miest. Tým sa zvýši aj dostupnosť a odbornosť. V regiónoch, kde nám slúžia pediatri každý druhý deň. Dokonca ak si niektorí zoberú dovolenku, takých kolegovia pracujú aj každý deň. Týmto výrazne podporíme tieto centrá tak, aby boli personálne, ale aj po psychickom a fyzickom vypätí zvládnuteľné.”

Ako dnes funguje ambulantná pohotovostná služba?

Ambulantná pohotovostná služba neošetruje urgentné stavy, kedy ide o ohrozenie zdravia v zmysle vážnych následkov alebo ohrozenie života. V tejto pohotovosti sa poskytuje tá istá služba, ktorá sa poskytuje počas dňa v ambulanciách primárnych pediatrov, alebo všeobecných lekárov. Má slúžiť len na také stav, ak dôjde k akútnemu zhoršeniu po skončení ordinačných hodín lekárov primárnej starostlivosti. Všetky závažné stavy majú patriť na urgent.

Z akých dôvodov pristupuje ministerstvo k zmenám?

Z dôvodov, aby sa nestávalo že z personálneho dôvodu (vekového zloženia) budú zanikať pohotovosti nekontrolovateľne. Ministerstvo chce pediatrom vyslať signál, že vie o tom, že sú “prestarlí”a vyčerpaný a preto im skráti o 2 hodiny trvanie služby.

Odborníčka pre primárnu pediatriu: “Chceme im pomôcť aspoň takto, zastabilizovať služby, ktoré ich čakajú po pracovnom čase – po ordinačnom čase.”

Elena Prokopová, odborníčka pre primárnu pediatriu MZ na záver konferencie dodáva: Chcem ubezpečiť občanov, že týmito upravami určite nedôjde k nejakému obmedzeniu zdravotnej starostlivosti o ľudí a špeciálne o deti. Všetky tieto úpravy, ktoré sú navrhnuté, sú navrhnuté práve preto, aby bola zachovaná základná zdravotná starostlivosť pre deti.

 

Zmeny a zrušenie ambulancií pohotovostnej služby

Ak vyhlášky prejdú, redukcia ambulancií prebehne  od septembra 2023 resp. od januára 2024. Niektoré APS budú zrušené už toto leto, avšak väčšiny sa to bude týkať až o rok. Definitívny obraz zmien uvidíme až v druhej polovici roka 2024.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Pavlína Pavlíková

Vyštudovala som andragogiku na UK, rok života som strávila na univerzite v Nemecku. Zaujímam sa o vzdelávanie, históriu, digitálne a environmentálne témy.

články autora...

Pridaj komentár