AKÝ OTEC, TAKÝ SYN. Už túto sobotu

Katarína Rácz 0

Už túto sobotu 15. júna 2019 sa bude v Bratislave konať 2. ročník konferencie AKÝ OTEC, TAKÝ SYN. Aká je úloha otca v dnešnej rodine, čo ovplyvnilo súčasné postavenie otcav rodine a vôbec postavenie muža v spoločnosti?

Čo znamená byť mužom v 21. storočí, sú ešte dnes potrebné prechodové rituály, ktoré pomôžu chlapcom dozrieť v mužov? Akú máme typológiu rodín naSlovensku a čo charakterizuje slovenské rodiny dnes? Sú hodnoty, ku ktorým je dobré deti viesť univerzálne,aj keď sa mení svet okolo nás, aké miesto v ňom majú rodinné rituály a ako si vôbec nájsť čas, aby sme budovali vzťahy v rodine?

Na tieto otázky a témy ponúkajú organizátori a hostia 2. ročníka konferencie AKÝ OTEC, TAKÝ SYN všetkým účastníkom zamyslenie.

Osem hostí zo Slovenska a Českej republiky sa bude venovať témam z oblasti pedagogiky, psychológie, prieskumu, teológie, filozofie, či time-manažmentu.

Traja bratia v triku

Jedinečná bude prítomnosť troch súčasných velikánovpedagogiky a detskej psychológie z Českej republiky – Marek Herman, Jiří Halda a Jan Svoboda, ktorí okrem samostatných prednášok vystúpia aj spoločne v panelovej diskusii „Traja bratia v triku v Bratislave“.

V rámcijednej konferencie ich tak privítame na Slovensku po prvý krát. Podobné vystúpenie z roku 2015 „Traja bratiav triku v Praze“ zaznamenalo veľký úspech a vzbudilo nevídaný záujem odbornej i laickej verejnosti z radov pedagógov, psychológov i rodičov.

Konferenciu bude otvárať prieskumníčka Eva Taračová, ktorá nás do problematiky uvedie prednáškou „Koľko podôb má dnešné otcovstvo“ o typológii slovenských rodín a postavení otcov v nich. Informácie sú výsledkom prieskumu KidsPower o živote rodín s deťmi vo veku 3-16 rokov, ktorý sa v roku 2018 realizovalna Slovensku prvý krát.

Témou hodnôt v slovenských rodinách sa zaoberá sociálna pedagogička Katarína Winterová. Pozrieme sa na to, k akým hodnotám je dobré viesť aj súčasné deti, čo všetko nás rodičov bude výchova k hodnotám stáťa čo tým ako rodina získame. Krásu výchovy k hodnotám odhaľuje Katarína Winterová vo svojej prednáške“Zmenil sa svet alebo hodnoty“.

Lektor a externý poradca David Kalmán prináša lekciu „Ako si nájsť čas na rodinu“

Peter Podlesný, ktorý bude zároveň moderátorom konferencie, je Vysokoškolský pedagóg a lektor Marek Herman vo svojej samostatnej prednáške „Bieda otcov. Kam sa stratili?“ priblíži historický vývoj otcovskej roly od starovekého Ríma až po 21. storočie. Bude hovoriť aj o prechodových rituáloch a o pocite osamotenia dnešných mladých mužov.

Vzťahom v rodine a význame rodinných rituálov sa bude venovať špeciálny pedagóg a personálny poradca Jiří Halda, ktorý je hosťom konferencie po druhý krát. Hovoriť bude o tom, ktoré vzťahy sú v našich životoch nenahraditeľné a prečo je funkčná rodina ten najväčší dar, ktorý môžeme dať deťom.

Teológ a rodinný terapeut Petr Glogár prinesie tému prechodových rituálov v duchu afrického príslovia „Pokiaľ sa z chlapca nezrodí muž, dedina ľahne popolom.“

Ďalší z odborníkov, psychológ Jan Svoboda z Česka, formou osobného prežitku pomôže účastníkom uvedomiť si, čo reálne ponúkajú svojmu synovi, dcére a môžu to porovnať so svojím prianím – čo by chceli ponúkať.

Konferenciu bude uzatvárať už spomínaná panelová diskusia „Traja bratia v triku v Bratislave“ za účasti Mareka Hermana, Jiřího Haldu a Jana Svobodu. V rámci nej budú mať účastníci možnosť diskutovať s našimi hosťami.

„Veľký záujem o prvý ročník konferencie AKÝ OTEC, TAKÝ SYN nám ukázal, aké dôležité bolo tému výchovy
a vzdelávania chlapcov otvoriť. Z celkového počtu viac ako 240 účastníkov bolo 70% prítomných mužov. Stalisme sa tak prvou konferenciou o výchove a vzdelávaní detí, na ktorej sa zúčastnilo viac mužov ako žien,“ hovorí jedna z hlavných organizátoriek konferencie Katarína Rácz z o. z. Asrow.

Tento rok organizátori pripravili aj prvý ročník miniKonferencie Ohýbaj ma, mamko…, ktorá sa bude konať
v piatok 14. júna 2019 v hoteli Double Tree by Hilton v Bratislave
. MiniKonferencia vznikla s cieľom spájať pohľad rodičov a učiteľov na výchovu detí. Jej hosťom bude vysokoškolský pedagóg a lektor Marek Hermans prednáškou „Co mě sytí?“ zameranej na sebapoznanie, sebarozvoj a dôležitosť pravidiel vo výchove detí. Prednáška sa začína o 16,00 a predpokladaný koniec je o 20,00. 

Občianske združenie ASROW, o. z. 

(Asociácia rodičov pre výchovu a vzdelávanie) bolo založené v roku 2010 rodinami, ktoré sa rozhodli poskytnúť deťom čo najlepšie vzdelanie v školách zameraných na všestranný rozvoj osobnosti, výchovu k hodnotám, v duchu kresťanských hodnôt a v úzkej spolupráci s rodičmi.

ASROW,o. z., je zriaďovateľom materskej školy Pramienok v Bratislave v Petržalke. Vo svojich výchovno-vzdelávacíchprojektoch venuje pozornosť rozvoju charakteru a získavaniu životných kompetencií už od predškolskéhoveku, keď sa kladú základy osobnosti každého človeka. Vo vzdelávaní sa zameriava na koncepty, ktoré rešpektujú individualitu každého dieťaťa vychádzajúcu z jeho povahy, rodinného zázemia, ale aj pohlavia. Jeho cieľom je realizovať vzdelávacie projekty,  zakladať materské, základné a stredné školy, ktoré budú fungovať na týchto princípoch výchovy a vzdelávania. Keďže naše školy sú partnermi rodičov nielen vo vzdelávaní, ale aj vo výchove detí, zaoberáme sa aj otázkou výchovy, ktorej základy sa kladú v rodine.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár