Ako sa pôjde v septembri do školy

Eva Pavlíková 0

( Článok s aktuálnejšími informáciami k téme k 14.8.2020 nájdete TU: Od septembra bude školská … )

Minister zdravotníctva  a predseda pandemickej komisie Marek Krajčí (OĽaNO) včera na tlačovej konferencii informoval o svojej predstave septembra:  Žiaci by pred nástupom do škôl odovzdávali čestné prehlásenie o tom, že nie sú infikovaní koronavírusom a neboli v zahraničí, ani sa nezúčastnili podujatia so zahraničnou účasťou 14 dní pred nástupom do školy.

(Prakticky – podujatie so zahraničnou účasťou je aj prechádzka po Vysokých Tatrách. A možno nemusia byť ani tak úplne vysoké. Zahraničných turistov sa motá po Slovensku dostatočne dosť. )

Marek Krajčí už neodporúča rodičom so školákmi vycestovať ani do krajín, ktoré sú označené  ako aktuálne bezpečné. V prípade, že sa dieťa ocitlo v zahraničí v priebehu 14 dní, nemalo by 2. septembra nastúpiť do školy, ale malo by ostať s rodičmi v karanténe. Rodič by mohol na toto dieťa následne čerpať OČR – oznámil minister.

Keďže OČRka je celkom dobrý peniaz, mám dojem, že sa opäť vytvára zbytočne veľký priestor na lavírovanie o tom, kto dieťa do školy dá a kto nie. Budeme na tom rovnako ako v posledné 2 týždne školského roka v júni? Dáme deti do školy, či nedáme, podľa aktuálnej hladiny serotonínu v rodine? 

Minister školstva Branislav Grohling však s týmto návrhom nesúhlasí a tvrdí:

„V prípade, že budú rodičia s deťmi v zahraničí v rámci zelených zón, je to korektné. Tak máme nastavené pravidlá v celej krajine. Nemyslím si, že by rodič, ktorý bude v červenej zóne, neurobil všetky opatrenia na to, aby zabezpečil zdravie seba a svojho dieťaťa a následne poslal dieťa do školy,“

„Máme pripravený kompromisný návrh, ktorý máme už aj otestovaný počas uplynulých troch mesiacov,“ povedal Gröhling. Malo by stačiť len vyhlásenie o tom, že dieťa nemá príznaky ochorenia.

„Nemôžeme si dovoliť na niekoľko mesiacov opäť zatvoriť všetky školy. Neplánujeme celoplošne zatvárať školy a mestá, plánujeme na určité obdobie pozastaviť vyučovanie v daných triedach, keď tam bude identifikovaný jeden alebo viacej prípadov,“ dodal Gröhling.

Presné podmienky ku štartu nového školského roka zverejní Ministerstvo školstva 18. augusta.

Takto budú pravdepodobne vyzerať pravidlá:

  • teplota pri vchode do školy sa už nebude merať
  • povinná dezinfekcia a umývanie rúk v školách zostáva
  • rúška na chodbách, ale už nie v triedach
  • rodičia odovzdajú čestné vyhlásenie ( o jeho obsahu sa ešte podoťahujú Grohling s Krajčím)
  • nebudú už platiť obmedzenia pre učiteľov, ktorí mohli učiť  len v jednej triede
  • obedy sa budú variť 
  • fungovať bude semafor pre školy, ktorý bude rozdeľovať zariadenia podľa toho, či bude dobrá alebo horšia situácia – na základe farby semafóru sa budú sprísňovať opatrenia

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Eva Pavlíková

články autora...

Pridaj komentár