17. novembra si celý svet pripomenie predčasne narodené deti

Marcela Beňová 0

Už túto nedeľu sa na Slovensku viacero miest a významných budov rozsvieti do purpurovej farby. Predčasne narodené deti oslavujú svoj deň.

OZ Malíček

Slovenské národné divadlo v Bratislave, Hodinová veža v Banskej Bystrici. Dóm svätej Alžbety v Košiciach ale aj ďalšie významné budovy sa pripoja k Eiffelovej veži v Paríži či Opera House v Sydney.

Symbolickou purpurovou farbou si 17. novembra pripomenú Svetový deň predčasne narodených detí.

Čo prežíva mama predčasniatka?

Lekári majú v očiach obavy. Sestry na vás pozerajú súcitne. Po pôrode namiesto bezpečného náručia putuje dieťatko do inkubátora a vám ostane len prázdna postieľka. Prvé fotky bábätka, ktoré sa stráca pod hadičkami.

Aj najmenšia plienka je mu veľká. Ak nemáte to šťastie, že má nemocnica, v ktorej sa váš drobček narodil, dostatočné vybavenie, ocitne sa bábätko odrazu v inom meste. Je ťažké predstaviť si, čo mama predčasniatka prežíva. Obavy, strach, nekonečné otázky.

Zvládne to? Bude mať predčasný pôrod následky? Neplače práve? Je pri ňom niekto? Pre všetky mamy najhoršia možná predstava. A predsa, pre každé jedenáste bábätko realita.

Predčasne narodených detí pribúda

Na Slovensku sa ročne narodí 55 000 detí, každé 11 je pritom predčasniatko. Dlhodobé zdravotné následky sa u predčasne narodených detí vyskytujú 10-krát častejšie ako u detí narodené v plánovanom termíne.

Rodina predčasniatka potrebuje krátko po pôrode viac než inokedy podporu okolia, pomoc odborníkov a dostatok informácií. Aj preto na Slovensku vznikol Občianske združenie Malíček, ktoré sa už 8 rokov venuje rodičom a ich predčasniatkam.

Jeho úlohou je vytvoriť pre rodiny priestor, aby si vymieňali svoje skúsenosti, navzájom si radili a kde by rodičia získali kontakty na neurológov, psychológov či ďalších odborníkov. Pomáha tiež šíriť osvetu o svete predčasne narodených detí.

Počet predčasniatok za posledných 15 rokov stúpol takmer o tretinu. Aj preto je dôležité, aby na Slovensku fungoval kvalitný systém podpory, ktorý bude spájať rodiny predčasne narodených detí s lekármi a odborníkmi.

OZ Malíček

Nič nepomôže rodičom tak ako vedomie, že ich deti sú v tých najlepších rukách.

Stretnutia rodičov aj cena Purpurové srdce

V novembri si na Slovensku nepripomíname len výročie Nežnej revolúcie. V týchto dňoch môžeme prostredníctvom iniciatívy OZ Malíček oceniť aj tých, ktorých odvážny prístup pomáha pri záchrane života najmenších.

22. novembra sa v Primaciálnom paláci v Bratislave uskutoční odovzdávanie cien Purpurové srdce. Na benefičnom večere ocení OZ malíček všetkých, ktorí v nemocniciach, na akademickej pôde alebo priamo v domácnostiach pomáhajú pri starostlivosti o predčasniatka.

Svetový deň predčasne narodených detí si budú môcť pripomenúť aj tí, ktorých sa najviac dotýka – rodičia. Už 15. novembra sa v Prešove uskutoční slávnostný koncert, na ktorom vystúpi aj speváčka Janais.

O deň neskôr vo FUN PARKU Košice už štvrtýkrát stretnú rodičia predčasne narodených a rizikových detí.

Aj vďaka týmto aktivitám sa vytvára priestor, aby sa verejnosť mohla viac venovať otázkach, ktoré súvisia so starostlivosťou o predčasniatka a podpore rodín, ktoré sa o svoje predčasniatko s láskou a obetou starajú.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár