Snowbord alebo lyže?

Vlado Pabiš 0

Lyžovanie a snowboardovanie sú dnes najznámejšie  zimné športy, pričom sa nedá povedať, ktorá disciplína je momentálne populárnejšia.

Ak chcete k týmto športom priviesť svoje ratolesti, mali by ste si prečítať zopár rád, ktoré vám pomôžu pri výbere správneho vybavenia. 

Ktoré si vybrať?

foto: iStock

Závisí to predovšetkým od osobnosti a veku vášho dieťaťa. Ak začínate ešte v predškolskom veku, mali by ste rozhodne začať s malými lyžami bez palíc, na ktorých je potrebné zvládnutie základnej stability a pluhovania.

Ak s dieťaťom začínate neskôr, pravdepodobne vám samo povie, či chce radšej lyžovať alebo snowboardovať. 

Obidva športy sú diametrálne odlišné, aj keď pri nich ide o to isté – spustiť sa zo zasneženého kopca.

Čo sa naučí rýchlejšie? 

Panuje názor, že dosiahnutie obstojnej úrovne ovládania dosiahneme oveľa rýchlejšie na snowboarde ako na lyžiach. Daňou však budú oveľa častejšie pády, na ktoré treba vaše ratolesti pripraviť ako duševne tak aj bezpečnostnou výbavou.

Základom je však na doske ustáť miernu trasu, ktorá sa zvažuje nadol. Po zvládnutí tejto situácie sa budete časom pomerne rýchlo zlepšovať. Po páde na snowboarde navyše môžete v zjazde pokračovať oveľa skôr ako lyžiari, ktorým sa vypnú lyže z viazania.

Lyžovanie je na rozdiel od snowboardu menej okázalé, no zároveň pre telo oveľa prirodzenejšie. Základom je naučiť dieťa pluhovanie bez palíc, ktoré je v podstate inštinktívnym pohybom. Malé deti preto možno už po pár dňoch pozorovať ako s noblesou zjazdujú na krátkych lúkach popri detských vlekoch. Ladné vyberanie oblúkov vo väčších rýchlostiach je však  iná kategória a začiatočníkom bude trvať istý čas, kým v optimálnom tempe zídu svoj prvý lyžiarsky svah. Nebezpečné sú najmä bubny, ľad a technický sneh, do ktorého sa nedá tak ,,oprieť “pri oblúkoch.

Ako vyberať snowbord a lyže ?

Pri výbere platia pomerne jednoduché, no dôležité pravidlá.

Snowboard by sme si mali vyberať podľa dĺžky. Obecne platí, že by mal byť vysoký po bradu vášho dieťaťa. Šírka snowboardu by sa mala vyberať podľa veľkosti nôh, tak aby topánka prečnievala dosku pre lepšiu ovládateľnosť.

Dôležitý je tiež materiál, z ktorého je snowboard vyrobený. Lacnejšie dosky sú robené z tvrdených plastov, ktoré sú ohybné len do určitej miery, takže sa ľahšie lámu. Kvalitné dosky sú robené z rôznych druhov dreva, ktoré sú ohybné a doska tak pri styku so snehom pracuje a ohýba sa. Mäkšie dosky sú určené pre začiatočníkov zatiaľ čo tvrdšie sú ťažšie na ovládanie a dá sa nimi dosiahnúť vyššia rýchlosť.

Táto zásada platí aj pre lyže. Pri lyžiach ide o predovšetkým o dĺžku a tvrdosť materiálu, z ktorého sú  vyrobené.  Dĺžka lyží by mala siahať deťom zhruba po ramená. Na dlhších lyžiach sa budú zbytočne trápiť a osvoja si lyžovanie v záklone, ktoré je nesprávne. Palice by deti mali používať až po zvládnutí základného pluhovania, kedže predtým deťom iba zavadzajú a nevedia ich dostatočne využiť, nehovoriac o tom, že v predškolskom veku ich detičky ani neudržia.

Zásadnou otázkou ešte ostáva, ako veľké kúpiť topánky a lyžiarky , aby deťom vydržali dostatočne dlho. Netreba si robiť ilúzie. Topánky by sa mali kupovať maximálne o jedno číslo väčšie, takže ak na jedných lyžiach/snowboarde a topánkach/lyžiarkach vaše dieťa vydrží dve zimy, môžete si gratulovať.

Väčšinou budete musieť vďaka rastu meniť ich výbavu každý rok.  Preto sú zaujímavým riešením požičovne, ktoré sa nachádzajú v každom väčšom lyžiarskom stredisku.

 Bezpečnosť pri zimných športoch »»»

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár