Skladujete správne svoj lyžiarsky výstroj ?

Róbert Rehák 0

Spomínate si teraz v jeseni, pred začiatkom lyžiarskej sezóny, kedy ste naposledy videli svoju lyžiarsku výstroj?

Pravdepodobne nie, a vo veľa prípadoch si na ňu spomeniete až takpovediac v hodine dvanástej, čiže tesne pred odchodom na zimnú dovolenku.

Ten pohľad na korodujúce hrany a nie práve príjemne voňajúce lyžiarky plné pavučín Vás ľahko môžu priviesť do štádia úplného zúfalstva. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete ako sa tomu vyhnúť.

Foto: lyzovacka.eu

Nepriateľmi sú vlhkosť aj vysoké teploty

Ak pred uskladnením dokonale utriete lyže a správne vysušíte lyžiarky máte takmer vyhraté a Váš výstroj sa Vám odvďačí dlhou životnosťou. Neodporúčame nechávať lyže a lyžiarky vo vlhkých pivniciach, lebo voda pomaly ale isto pôsobí hlavne na hrany lyží, ktoré začnú hrdzavieť.

Tento problém sa dá napraviť veľkým servisom, ale na odstránenie korózie bude potrebné zbrúsiť veľké množstvo materiálu ,čo sa podpíše na radikálnom skrátení životnosti výstroja.

Skladovanie na povale je síce lepšie riešenie, ale iba za predpokladu, že tam v lete nebývajú vysoké teploty. Vtedy hrozí že sa Vám úplne vysuší sklznica, čo výrazne zníži kĺzavosť, čiže aj rýchlosť na svahu.

V extrémnych prípadoch sa už vrchná vrstva nebude dať revitalizovať ani voskovaním, a bude treba obrúsiť vysušenú vrchnú časť sklznice, čím vznikne v podstate rovnaký problém v skrátení životnosti ako pri korózii hrán.

Lyžiarska obuv reaguje na zvýšený dlhodobý vplyv vlhkosti vznikom rôznych plesní, napriek tomu ,že vnútorné papuče sú vyrobené z materiálov zabraňujúcim množeniu baktérií a plesní.

Vysoké teploty vysušujú plast skeletu a spôsobia predčasné skrehnutie čo môže mať za následok náhle prasknutie lyžiarky pri vyššom namáhaní hlavne vo vysokých rýchlostiach. Takáto situácia môže ohroziť zdravie ba dokonca aj život lyžiara a skaziť celú zimnú dovolenku.

Pohoda pri krbe nie je pre lyžiarky

Ak sa radi po náročnom dni na svahu zohrievate pri krbe a zároveň si pri ňom sušíte aj lyžiarky, môže sa Vám veľmi ľahko stať, že na druhý deň Vás zrazu budú pekelne tlačiť a vy nebudete vedieť prečo.

Nikdy nevysušujte lyžiarske topánky blízko krbu alebo na rozpálenom radiátore či inom tepelnom telese. Hlavne kvalitnejšie moderné lyžiarky majú vnútorné papuče vyrobené z materiálov ktoré sa môžu vyššími teplotami úplne zdeformovať.

Používajte kvalitné značkové vysúšače s plynule regulovateľnou teplotou a Vaše nohy sa Vám pri lyžovaní odvďačia.

Ubytujte si svoje lyže v SKIDEPOTE

SKIDEPOT je už dávno veľmi populárna služba na západ od našich hraníc, a to hlavne vo veľkých mestách, kde sa mnoho ľudí stretáva s problémom malého bytu. Existujú aj pivnice alebo iné spoločné priestory v bytovkách, tie sú však práve kvôli vysokej cene lyžiarskeho výstroja alebo bicyklov častým cieľom zlodejov.

Ako to jednoducho vyriešiť ? Už aj na Slovensku ponúka firma Suwisport službu SKIDEPOT , teda možnosť celoročného uskladnenia lyží v klimatizovaných priestoroch zabezpečených proti krádeži.

Je to v podstate „hotel“ pre lyže počas obdobia mimo lyžiarskej spojený s „wellness“ službami ako je servis ,voskovanie či prípadné opravy lyží po náročnej lyžovačke.

Veľkou výhodou je aj zvýhodnená nižšia cena servisných úkonov, pretože sa vykonávajú mimo sezóny, keď už naši technici nie sú zavalení prácou ako počas zimy.

Doprajte sebe aj svojim lyžiam pohodu a zverte starostlivosť o ne odborníkom a zažijete už iba tú najlepšiu lyžovačku. Lebo najlepšia lyžovačka sa začína v našom SKIDEPOTE.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár