Najobľúbenejšie vybavenie pre domáce športovanie

PR 1

Telocvične a fitnescentrá sú skvelé najmä pre ľudí, ktorých teší spoločenský aspekt cvičenia alebo potrebujú pomoc sparring partnera pri trénovaní s ťažkými váhami. Ak si však z časových alebo finančných dôvodov nemôžete dovoliť pravidelne cvičiť mimo domova, riešením je športovanie v domácom prostredí.

Aké náradie či zariadenie je potrebné si zadovážiť, aby vám cvičenie prinášalo výsledky a nezruinovalo vás? Kľúčové je rozširovať svoju tréningovú výbavu v súlade s osobným rozvojom. Nie je to o tom, čo si kúpite, ale či sa to naučíte efektívne používať.

AK S DOMÁCIM CVIČENÍM ZAČÍNATE

Podložka na cvičenie a činky sú úplným základom. S podložkou a malými činkami si dokážete precvičiť celé telo a realizovať potrebné cviky. Ak budete cvičiť na tvrdej podlahe, nekupujte si tú najlacnejšiu podložku, investujte do kvalitnej s protišmykovou spodnou stranou, aby vám pri kľačaní či sklápačkách nespôsobovala tvrdá podlaha nepohodlie. Ak máte koberce, stačí vám aj tenšia a obyčajnejšia.

Gumové pásy a expandery sú vynikajúca cvičebná pomôcka. Sú zdrojom dodatočného odporu a nájdete ich v najrôznejších dĺžkach, tvaroch a prevedeniach.

Medicinbal umožňuje izolovať a zamerať sa na rôzne svalové skupiny. Môžete ho používať pri sklápačkách, drepoch, výskokoch a podobných cvikoch.

Ak chcete do cvičenia nenásilne zapojiť celú rodinu, zdrojom veľkej zábavy je basketbal. Basketbalový kôš môže byť prenosný (má základňu, ktorá sa naplní pieskom či tekutinou a poskytuje košu pevnosť a stabilitu, väčšinou je kôš výškovo nastaviteľný), namontovaný na stenu (doska s košom sa namontuje na stenu, vďaka čomu je veľmi stabilný), alebo zabudovaný (je najstabilnejší, keďže nosné tyče sú zabetónované v zemi).

STREDNE POKROČILÁ ÚROVEŇ

Hrazda, ktorú zavesíte do zárubní dverí, je prostriedkom k celotelovému tréningu. Precvičiť si na nej dokážete chrbát, hrudník, ramená, brucho i nohy (napríklad pri priťahovaní nôh vo vise).

Kvalitný kardio tréning vám umožní veslovací trenažér, na ktorom sa zapájajú do práce nohy, trup aj ruky v jeden zladený pohyb. Úžitok z neho docenia muži ale aj ženy a vaše kĺby vám budú vďačné.

Bežiaci pás je vstupenkou k štíhlemu a zdravému telu. Zaraďte beh do vašej rannej rutiny, aby ste úspešne naštartovali deň, alebo ho využívajte ako alternatívu tréningu. Behanie rozhodne nie je nuda a môžete trénovať intervaly aj kopce. Pred behaním je vhodné rozcvičiť sa na aeróbnom stroji, napríklad na stacionárnom bicykli. Ak máte klasický bicykel, dokážete si stacionárny bicykel spraviť aj z neho, stačí si dokúpiť cyklistický trenažér. Na svoje si prídu začiatočníci aj športovci obľubujúci vysoko intenzívny intervalový tréning. 

 

POKROČILÝ LEVEL

Ak to myslíte s domácim cvičením vážne, eliptické trenažéry, posilňovacie lavičky, posilňovacie veže a stojany na drepy sú veľmi účinné a efektívne. Takto vybavená domáca telocvičňa je samozrejme priestorovo aj finančne náročnejšia. Všetko závisí od toho, čo chcete cvičením dosiahnuť a je vhodné pred ich kúpou vyhľadať odbornú radu.

Vyskúšajte si domáce cvičenie s rôznymi doplnkami pre šport. Na inSPORTline nájdete tieto, ale aj mnoho iných pomôcok pre vašu súkromnú „telocvičňu“.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. ovela radšej mam bicykel a bicyklovanie, kolobežku. Človek je na čerstvom vzduchu, je to super relax a očista tela

Pridaj komentár