McDonald´s Cup videotréningy: Spracovanie a vedenie lopty

PR 0

Futbaloví tréneri sa s tým nepárajú: aj najmenšie deti majú do hlavičky vtĺkané odborné termíny, ako je spracovanie (preberanie) lopty. Vo futbalovej reči takto získavame kontrolu nad loptou. Ten, kto preberie loptu súperovi, ovládne hru.

Ako na to nielen teoreticky, ale aj prakticky, sa nádejní futbalisti môžu naučiť z ďalších videotréningov z tvorivej dielne McDonald´s Cup.

V dnešnom vydaní máme pre vás dokonca dve videá. Naučíte sa nielen loptu spracovať, ale aj viesť.

Ste pripravení riadne sa zapotiť?

Shutterstock

Aby si aj ty mohol strieľať víťazné góly, najprv sa musíš naučiť všetky spôsoby, ako spracovať prihrávku.

Čo budeš k tomu potrebovať? Nič iné – iba celé tvoje telo 🙂

Spracovať loptu sa dá rôznymi spôsobmi a rôznymi časťami tela. Čím viac spôsobov ovládaš, tým lepšie. Vieš, ako loptu spracovať, podľa toho, v akej výške letí lopta, ako sa pohybuje, podľa toho, čo robí súper…

Sú na to vlastne tri spôsoby:

  • Preberanie lopty je spracovanie všetkých prízemných prihrávok na mieste a v pohybe. Dôležité je, aby hráč včas primerane zodvihol a vytočil nohu, následne krátkym spätným pohybom dozadu prebral loptu.
  • Sťahovanie lopty je spracovanie polovysokej alebo vysokej lopty priamo zo vzduchu. Loptu môžeme sťahovať vnútornou stranou nohy, priamym priehlavkom, stehnom, hrudníkom. Sťahovanie lopty vnútornou stranou nohy je ako pri preberaní lopty, len nohou, ktorou loptu hráč sťahuje viac pokrčí a zodvihne podľa výšky letu lopty. Dôležitý je aj odhad hráča, kde lopta dopadne na zem.
  • Tlmenie lopty je spracovanie polovysokej alebo vysokej lopty bezprostredne po odraze od zeme. Tlmenie lopty vykonávame chodidlom, vnútornou a vonkajšou stranou nohy.

Ťažká teória? Robo Boženík ti to ukáže prakticky a vo videu ti prezradí, ako vyzerá jeho domáci tréning v týchto dňoch.

Tvoja futbalová domáca úloha

Vyskúšaj si, ako ti pôjde spracovanie prihrávky vnútornou stranou nohy, vonkajškom chodidla, priamo vo vzduchu či s polobratom pri behu.

Dôležité je tiež vedieť spracovať polovysokú alebo vysokú loptu priamo zo vzduchu, napríklad z výkupu brankára cez ihrisko.

Zvládneš ju stiahnuť na trávnik rôznymi časťami nohy a tela?

Nauč sa všetko o vedení lopty – tu máš návod, ako na to

  • na vedenie lopty využívame vnútornú stranu nohy (pomalý presun), priamy priehlavok (rýchle vedenie – únik), vnútorný a vonkajší priehlavok (rýchle vedenie so zmenami smeru a krytie lopty).
  • pri vedení je dôležité mať stálu kontrolu nad loptou, vedieť využívať zmenu rýchlosti a smeru pohybu. Taktiež je potrebné vedieť si loptu kryť telom.
  • krytie lopty využíva hráč pri vedení lopty v bezprostrednom styku so súperom. Správna technika krytia lopty spočíva vtom, že loptu si hráč vedie vzdialenejšou nohou od súpera.
  • pri technický správne vykonávanom vedení lopty hráč / hráčka loptu vždy kontroluje, nepúšťa ju ďaleko od nohy, je pripravený na nasledujúcu kľučku, prihrávku alebo streľbu
1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...