Lyžujete bezpečne? Prilbu by mali nosiť aj mama s tatom

MikSa 0

Ak patríte k rodinám, ktoré sa chystajú postaviť dietky na lyže, prípadne ste už všetci lyžiari, máme pre vás pár užitočných postrehov.

Foto: Ingimage.com

Malé sťahovanie a ukladací tetris

Okrem balenia šatstva (stravy a nebodaj aj riadu, ak si budete variť sami), čaká nabalenie „oteplovačiek“ (v našej rodine ich voláme, že sú to skafandre), rukavíc a čiapok aj do zásoby, snehúľ a potom prichádza u nás na rad celá lyžiarska výstroj.

U nás 5x: lyže, palice, lyžiarky, helmy, sane –veľké, malé „boby“, lopaty pod zadok, termosky, korčule a plávky pre prípad, že sa ocitneme bez snehu, a to som ešte zabudla na také drobnosti ako nočník a pod.

Často je len na otcovi rodiny, aby spravil bodku za balením a preukázal svoje zručnosti, keď si v „kufri“ auta skúša vylepšiť skóre v hre tetris a naukladať tam celú  lyžiarsku bagáž.

(Hlboko sa klaniam pred mojím manželom. Vidno, že tetris hrával rád…) Pri všetkej snahe však väčšina vecí skončí na strešných nosičoch, alebo v strešnom boxe, tzv. truhle.

Foto: Ingimage.com

Ach, tá prilba!

Prečo sa čím ďalej tým viac zdôrazňuje, že lyžovať máme s prilbou? Žiaľ úrazy hlavy sa z roka na rok množia.

Pripisujú sa tomu, že dnes sa už viac lyžuje na umelom snehu než na prirodzenom, a ten je omnoho tvrdší a ďalej aj karvingovým lyžiam, ktoré lákajú menej zdatných lyžiarov k väčšej rýchlosti.

Niektorí zas tvrdia, že práve karvingové lyže prispeli pozitívne k zníženiu zranení. Tieto lyže sú totiž kratšie ako klasické a ľahšie sa s nimi točí. Avšak správnu karvingovú techniku ovláda vraj len každý druhý lyžiar a len každý piaty je skutočne dobrý lyžiar.

Pozor aj na ramená a kolená

Samozrejme, dôvodov k bezpečnosti na svahu nikdy nie je málo. Treba však povedať, že hoci zranenia hlavy z roka na rok pribúdajú, tretinu úrazov na svahu tvoria zranenia kolena a ramena.

Pri kolízii helma na hlave každopádne zmenšuje vážnosť poranenia. Najmä, ak sa zrazíme so skúseným lyžiarom, ktorý si to dole svahom môže „šinúť“ aj 80- kilometrovou rýchlosťou za hodinu.

K módnym lyžiarskym doplnkom sa dnes radia aj chrániče na chrbticu a na lakte.

Chráň si hlavu, dostaneš zľavu?

Lyžiarska prilba môže zabrániť až 85 percentám poranenia lebky a mozgu.V Taliansku sa snažia presadiť povinné nosenie helmy aj u dospelých, nakoľko ťažké úrazy sa týkajú práve vekovej kategórie 15-29 rokov.

Mne sa páčila akcia na túto tému vo winterparku Martinky s názvom „Chráň si hlavu – dostaneš zľavu“ (teda ak máš prilbu.) To je spôsob, ako dostať do našich ľudí povedomie, že prilba je potrebná a nie je vecou dizajnu.

Foto: Ingimage.com

Ako má sedieť dobrá prilba?

Dobrá prilba sa pri otočení hlavou nesmie zošmykovať alebo „viklať, plantať“. 

Ďalším faktom je, že v prilbe je horšie počuť, čo paradoxne zvyšuje riziko úrazu alebo že si niečo nevšimneme, preto je dôležité pozrieť sa ako je riešená prilba v okolí uší. Nezabúdajme, že aj lyžiarske okluliare treba napasovať k helme.

Prirátať teda helmu k lyžiarskej výstroji nie je lacný špás, žiaľ  lyžovačka už dnes skutočne nie je práve lacný šport či oddych – cena lyžiarskej výstroje, lístkov na vlek, a zahraničných pobytov v rakúskych či talianskych strediskách, lebo tam je „vždy“ sneh a lepšie služby….

V niektorých hoteloch, najmä v zahraničí, sa zaviedlo bezplatné požičiavanie lyžiarskych heliem pre deti i dospelých, resp. hosť zaplatí iba zálohu x eur, ktoré dostane po vrátení helmy naspäť.

Niektoré dokonca deťom helmy darujú pri odchode z hotela domov  – na pamiatku.

Paradoxne dnes platí, čím lepšie upravný svah, tým viacej nehôd a úrazov….asi preto, že sa ako lyžiari na to spoľahneme a fičíme si to rýchlejšie ako by bolo vhodné.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár