Deti, ktoré športujú, majú lepšie známky

Saša/redakcia 9

Pokiaľ sa vám podarilo dostať potomkov na lyže, isto vás potešia výsledky výskumov, ktoré dávajú do súvislosti šport a dobré výsledky v škole.

Foto: Ingimage.com

 

Pohyb nás robí chytrými

Ako môže mať športovanie pozitívny vplyv na školské skóre? Športový vedec, učiteľ, ktorý sa zaoberá aj výskumom mozgu Frieder Beck analyzoval sériu medzinárodných, vedeckých štúdií. Jeho krédo znie: „Pohyb nás robí chytrými.“

Už viac ako 13 rokov Frieder Beck školí najlepších nemeckých lyžiarov v kategórii Freestyle. Tvrdí, že inteligencia sama o sebe nestačí, pokiaľ nie je rozumne využívaná. Práve šport, tvrdí Beck, pomáha vytvárať základné podmienky pre vyvolanie správneho duševného potenciálu. 

Výsledky analýz

Frieder Beck analyzoval viacero medzinárodných vedeckých štúdií. Niekoľko príkladov uviedol na športovom kongrese v nemeckom Tegernsee.

  • podľa jednej z analýz (údajne až s 265 000 zúčastnenými) bolo zistené, že úroveň výkonnosti kardiovaskulárneho systému v 18. rokoch predpovedá inteligenciu a dosiahnuteľnú úroveň vzdelania v neskoršom veku.
  • vzorka 4500 žiakov základných škôl, ktorí absolvovali doplnkový fitness program po dobu jedného roka, ukázala výrazný posun v úrovni pri matematike a jazykovej zdatnosti.
  • Nečinnosť a obezita koreluje s horšími výkonmi v škole
  • Podľa ďalšieho dlhodobého výskumu so vzorkou až 5000 jedenásťročných detí im mierne až silné športové aktivity (rozsah a intenzita denného času pohybu boli merané pomocou senzorov) viditeľne zlepšili školské výsledky.
Foto: Ingimage.com

 

Aký je dôvod?

Frieder Beck vidí kľúč k úspechu práve v koncentrácii, schopnosti sústrediť sa na jednu vec alebo činnosť – čo práve podporuje šport. Inteligenčný kvocient podľa neho síce cvičením nezlepšíme, ale samotný výkon zlepšiť ide. 

„Ak budeme cvičiť pravidelne, stimulujú sa tie mechanizmy v našom mozgu, ktoré používame pri vzdelávaní,“ hovorí Beck.

Cvičíme rovnako tak aj vôľu a motiváciu. Pri športe však trénujeme ešte aj schopnosť odpočívať v stresových okamihoch.

Samotné cvičenie skvele funguje aj u detí, ktoré majú poruchy pozornosti. Beck vyzdvihuje pravidelné cvičenie (v jeho prípade najmä lyžovanie).

Foto: Ingimage.com

 

Čo sa deje v mozgu, keď cvičíme?

Najúčinnejším spôsobom, ako podporiť proces vytvárania nových neurónov v mozgu je pravidelná fyzická aktivita.

Zrýchlenie tlkotu srdca a prietoku krvi cievami pomocou behu, bicyklovania či plávania je výborným spôsobom, ako produkovať endorfíny.

Mozog sa prekrví a následne si jednoduchšie zapamätáme nové veci. Cvičenie tiež zlepšuje schopnosť plánovať, organizovať a riešiť problémy.

To, ako rýchlo a trvalo sa učíme, priamo súvisí s množstvom dopamínu, ktorý máme k dispozícii v mozgu. „Tento zázrak je hnojivom pre mozog,“ zdôrazňuje Frieder Beck.

Dopamín je neuroprenášač, ktorý pomáha kontrolovať mozgový systém odmien a centrá potešenia. Taktiež pomáha regulovať pohyb a emocionálne reakcie. 

Napríklad, po anaeróbnom cvičení sa údajne naučíte naspamäť napríklad slovíčka o 20 % rýchlejšie, ako po aeróbnom cvičení.

Foto: Ingimage.com

 

Šport na celý život

Šport má blahodarný vplyv na metabolizmus a na zvládanie stresu v každodennom živote – ľudia, ktorí pravidelne športujú vedia lepšie reagovať na stresové situácie.

Takže by malo platiť, že keď deti, ktoré robia nejaký šport, dosahujú dobré výsledky v škole, tak potom dospelí, ktorí pravidelne športujú – sú zase výkonnejší, resp. úspešnejší v práci.

Vek je len číslo? Áno. 60-roční seniori, ktorí pravidelne cvičia, sú totiž častokrát v lepšej kondícii než neaktívni 40-tnici.

Nuž, jar pomaly prichádza – „načase sa rozhýbať“ platí pre všetky vekové kategórie….

Zdroj:https://www.merkur.de/outdoor/skifahren-sich-sport-geistige-leistungsfaehigkeit-auswirkt-5958608.html

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 3,80 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Žiadna analýza na toto nie je.

    Pochybujem že športom bude mať človek lepšie znamky,

    primeraným športom prispeje k zdraviu, ked to preženie je problém.

    Redakcia už Ste pomaly ako bulvar

Pridaj komentár