Ako si užiť Tour de France na vlastnej koži

Lenka Kalafut Lendacká 0

Cyklistické šialenstvo roka práve vypuklo! Celosvetový sviatok profesionálnych aj rekreačných cyklistov, Tour de France 2019, odštartovalo prvou etapou 6. júla v Belgicku. „Starú dámu“ sledujú milióny divákov pri obrazovkách. Obrovské davy kočujú počas celej tour a popri trati povzbudzujú svojich favoritov.

Ak si plánujete tento rok aj vy vychutnať atmosféru naživo, ŠKODA AUTO Slovensko prináša ako dlhoročný partner Tour de France pár tipov, na čo myslieť dopredu. 

Prenos alebo naživo?

Ak chcete naozaj vidieť výkony pretekárov a sledovať jednotlivé etapy Tour, rozhodne zostaňte radšej pri obrazovke. Ak si z nej však chcete odniesť plno zážitkov a nebude vás mrzieť, že niečo počas etapy zmeškáte, baľte kufre a vyrazte. 

Vyberte si správnu etapu

Asi nie je možné vidieť úplne všetko. Vyberte si preto tú správnu etapu, počas ktorej budete povzbudzovať pri trati. Na rovinatých etapách je síce dobrý výhľad, ale cyklisti sa okolo vás len mihnú. Pri časovke uvidíte maximálne výkony a stihnete si obzrieť časovkárske bicykle. Ideálne sú horské etapy, organizátori však môžu kvôli kapacite cieľový výstup niekoľko hodín vopred uzavrieť, takže tam musíte byť naozaj v predstihu. 

Bicykel povolený

Mať vlastný bicykel je najlepší spôsob ako vidieť a užiť si Tour de France naplno. Skúsite si na vlastnej koži prejsť tie isté etapy ako jazdci a zistíte, ako rýchlo dokážu vyliezť aj tie najstrmšie kopce v porovnaní s rekreačným cyklistom. 

Nie všetci domáci fandia

Nečakajte, že všetci Francúzi budú z Tour nadšení. Je to síce časť ich histórie a dedičstva, pre mnohých však znamená len otravné davy turistov, čakanie a nekonečné dopravné obmedzenia. Vy však v uliciach nájdite tých, ktorí cyklistiku milujú a určite vám dajú aj pár dobrých domácich rád.

Hviezdy uvidíte lepšie na štarte

Pri štarte máte možnosť vidieť vaše hviezdy pri zápise a čakať na oficiálny štart. Je tu vyššia šanca, že budete mať priestor prehodiť pár slov s cyklistami alebo získať autogram. 

Neužeňte sa

Ak budete chcieť vidieť všetko, nakoniec môžete byť sklamaní, že ste videli málo. Sústreďte sa na atmosféru, debaty s fanúšikmi, užívajte si to, kde práve ste. Ak budete lietať z miesta na miesto a naháňať sa každú minútu, nakoniec nestihnete nasať atmosféru. A tú predsa ide, inak ste mohli sedieť doma na gauči :-).  

Slovník do vrecka

Naučte sa pár fráz po francúzsky, uľahčí vám to život a získate sympatie. Každého poteší, ak si dá turista námahu a snaží sa prehovoriť rečou domácich. 

Čo so sebou

Okrem slovníka si do kufra pribaľte aj oblečenie do každého počasia. Mimo hôr vás slnko nebude šetriť, horské etapy môžu byť osviežujúce, niekedy dokonca aj so snehom. Keďže čakanie môže byť naozaj dlhé a bufety nie sú na každom rohu, nezabudnite pribaliť niečo pod zub a tiež dostatok nealkoholických tekutín. 

Užite si karavan šou

Tour de France nie je iba cyklo pretek s bohatou históriou. Pred každou etapu sa tisícky ľudí tešia na prehliadku karavanov. Peletón šialených reklamných vozidiel tvorí viac ako 150 vozidiel partnerov tour, môže merať aj 12 kilometrov a počas celej Tour rozdá milión reklamných darčekov. Tento cirkus na kolesách vyráža na trať vždy dve hodiny pred štartom závodu, chýbať nebude ani karavan ŠKODA. 

Miesto a čas stretnutia

Dnes už nie je problém si v prípade, že sa stratíte svojej skupine zavolať a dohodnúť sa kde sa stretnete. Je však dobré si dopredu dohodnúť, kedy a kde sa po etape stretnete, aby ste vedeli ktorým smerom sa vybrať v kolóne peších či áut po preteku. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár