Ako sa pripraviť na lyžovanie a turistiku

Grandiosoft/ PR 1

Každý šport a pohyb na čerstvom vzduchu utužuje zdravie, fyzickú odolnosť a psychickú stabilitu. Vo vysokohorskom prostredí však netreba podceniť kvalitné športové oblečenie a obuv, aby športové zážitky boli čo najkrajšie.  

zdroj: dreamstime.com

Radi chodíte do hôr?

Či sa venujete turistike alebo lyžovaniu, na horách si doprajte dostatok športového vyžitia. Pohyb má byť spojený s radosťou a s pozorovaním prírodných krás. Pokiaľ ste sa rozhodli pre lyžovanie na bežkách, dĺžku a náročnosť trate si vyberte podľa svojich schopností a kondície. Bežky voľte správnej veľkosti a tvaru, tiež paličky v primeranej dĺžke. Nepodceňte ani ostatnú výbavu –lyžiarske okuliare ochránia váš zrak v nepriaznivom počasí, aj v prípade pádu.

Viete, že v nadmorskej výške cez tisíc metrov je o desať až pätnásť stupňov menej než v nížinách? A vietor tu má tiež oveľa väčšiu silu. V horskom prostredí preto vyberajte aj oblečenie premyslene.  

Horská turistika

Pokiaľ uprednostňujete turistiku, okrem teplého nepremokavého oblečenia nezabudnite ani na kvalitnú obuv, ktorá vyniká dobrou výhrevnosťou a zároveň vzdušnosťou. Nike air max patrí medzi kvalitnú športovú obuv, ktorá nohám dopraje pohodlie. Disponuje perfektnou ohybnosťou a má dobré tlmiace vlastnosti. Nespôsobuje nepríjemné pocity ani pri chôdzi na nerovnom teréne. V mieste, kde sa chodidlo ohýba, je táto športová obuv maximálne pružná, čo je pri turistike v horskom prostredí veľmi dôležité.

Ak ste na dovolenke s deťmi, pre ne vyberajte obuv obzvlášť obozretne. Nevhodná detská obuv môže spôsobiť rôzne poškodenia kostry chodidla, deformáciu chrbtice a chybné držanie tela. Detská športová obuv musí mať správnu dĺžku a šírku, tiež hmotnosť a bezchybné materiálové zloženie. Pokiaľ hľadáte detskú obuv s vhodným strihom, zamerajte sa na topánočky rak , ktoré sa dobre prispôsobia tvaru detskej nohy a sú maximálne pružné. Deťom pri chôdzi poskytnú stabilitu a ochránia ich končatiny nielen pred chladom, ale aj pred vlhkom.      

Veselé zážitky

Pri turistike s deťmi obzvlášť dôsledne vyberte turistickú trasu a ideálne je, keď počas dovolenky na horách deťom program skombinujete. Dobré je, ak sa športové aktivity striedajú s inými činnosťami, aby sa predišlo prílišnej svalovej únave. Keď deťom pripravíte súťaže, alebo sa s nimi zahráte spoločenské hry, činnosti budú mať vyvážené. A navyše, spoločenské hry rozvíjajú detskú fantáziu, pozornosť a sústredenosť, cibria um a logiku.

Pocity radosti sú v živote každého človeka nenahraditeľné a veselé rodinné zážitky s rodičmi na dovolenke môžu dieťaťu priniesť veľa pozitívnych emócií. Či pri športovaní, alebo pri inej zábave.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Pozor keď si dnes nechá niekto náhodou vo vestibule paneláku turisticke

    Palice tak ten kto upratuje tam to za pár hodín zlikviduje

    Najviac používa výťah aj zdravotník lebo upratuje a cisti

    Severný a južný pol tam sú teploty aj minus 40 až minus 60 stupňov celzia

    Aby sa to rýchlejšie topilo to by muselo byt o 20 stupňov celzia viac

    Potom možno by sa otočili pohoria ináč ako qarz

    Ó 1 až o 3 stupne oteplenie nestačí na roztopené snehu kde to meria

    Ten kto potrebuje proti alergické chleby ten si to musí urobit drahy

    Pričom ryža a zemiaky sa bežne používajú aj hrach tam

Pridaj komentár