Paradajky. 5 receptov, ktoré máme doma radi

Silvia Bodláková 0

Väčšina z nás ich jedáva surové. Také sú aj najzdravšie – obsahujú totiž veľké množstvo kyseliny listovej. Obsahujú však aj látky ako karotény a vitamín E, ktorý je vhodnejší prijať vo varenej strave, preto ani polievka, či pretlak nie je na zahodenie.

Toto je 5 receptov s paradajkami, ktoré obľubuje moja rodina:

ingimage

Pečené paradajky

Potrebujeme: 6 paradajok, 4 strúčiky cesnaku, nakrájaný čerstvý tymian, bazalka a petržlenová vňať, 6 lyžíc strúhanky a 4 pol. lyžice oleja (lepší je olivový)

Postup:

Cesnak rozotrieme so soľou a zmiešame s nasekanými bylinkami a strúhankou. Paradajky nakrájame na hrubšie rezy (asi 1,5 cm). Na olejom vymastený plech naukladáme paradajkové rezy, ktoré potrieme bylinkovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 8 minút.

Podávam s rožkom alebo zemiakovou kašou a mliekom. Občas ich ešte pred pečením posypem rozmrvenou Nivou.

ingimage

 

Paradajky zavarené vo vlastnej šťave

Zdravé, nie prezreté menšie paradajky umyjeme Na 1 minútu vložíme do vriacej vody. Vyberieme ich, ochladíme v studenej vode a stiahneme šupku. Naplníme ich do pohárov, dobre potlačíme, aby sme, vytlačili čo najviac vzduchu.

Poháre uzatvoríme, vložíme do väčšieho hrnca, do ktorého vlejeme studenú vodu aspoň do polovice výšky pohárov. Prikryjeme a necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 15 minút. Potom vypneme plyn a necháme vychladnúť asi 10 minút. Vyberieme von, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť úplne.

Výborná zmes na pizzu alebo pizzové rožky, ale už som z nej robila aj paradajkovú omáčku k mäsu.

shutterstock

 

Paradajkové šatôčky

Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta, asi 2-3 paradajky, 8 plátkov tvrdého syra ako na chlebíky

Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme a rozdelíme na 8 štvorcov. Do stredu každého štvorca položíme koliesko paradajky. Mierne ho osolíme, prípadne môžeme posypať oreganom. Uzavrieme do šatôčky. Povrch šatôčky pokryjeme plátkom syra. Položíme na mierne maslom vytretý plech a v rozohriatej rúre pri 180°C upečieme asi 10 minút.

Podávam s mliekom na raňajky.

shutterstock

 

Paradajková šťava na polievku a omáčku

Paradajky nakrájame na polovice (môžete použiť aj prezreté). Vložíme ich do hrnca a necháme za občasného premiešania rozvariť asi hodinu. Prepasírujeme ich cez sitko do sklenených fliaš.

Fľaše uzavrieme. Vložíme ich do väčšieho hrnca, nalejeme okolo fliaš vodu. Necháme pod pokrievkou zovrieť. Len čo voda zovrie, vypneme a necháme vychladnúť. Šťavu používam na paradajkovú polievku alebo omáčku.

shutterstock

 

Paradajkový lekvár

Potrebujeme: 2,5 kg paradajok, 1 kg cukru, asi 2 cm vanilky (nič sa nestane, keď nedáte), 2 čajové kopcovité lyžičky kyseliny citrónovej a 1 čajová kopcovitá lyžička sušeného zázvoru

Postup:

Pokrájané paradajky varíme so zázvorom a rozkrojeným strukom vanilky asi jeden a pol hodiny, aby sa dobre rozvarili (mäkšie stačí aj hodinu). Potom ich prepasírujeme a zmiešame s ostatnými prísadami. Za stáleho miešania potom zmes varíme asi 40 minút, kým nezhustne.

Naplníme ju do menších pohárikov, uzavrieme viečko a otočíme hore dnom. Keď vychladne, získa nezvyčajnú, no veľmi príjemnú sviežu chuť, ktorá trochu pripomína šípkový lekvár.

Tento rok som to skúsila inak. Najprv som paradajky odšťavila a potom som ich zmiešala so všetkými surovinami. Na miernom plameni som ich za občasného premiešania varila asi 1,5 hodiny, kým mi zhustli tak, ako som chcela. Aj táto verzia nám chutila.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 2,10 z 5)
Loading...

Pridaj komentár