ReceptyZeleninové jedlá

Jarná zelenina. Už sa nemôžeme dočkať

 Zuzana Halanová   24.03.2018   0

Po dlhom zimnom období, keď sme si museli vystačiť so zeleninou, ktorá slnečné lúče vôbec nevidela, prichádza konečne čas, kedy sa budeme môcť spokojne vybrať na trh a nakúpiť si čerstvé jarné dobroty.

Mladá cibuľka, reďkovka, jarný špenát, špargľa

Ako prvé sa na tanier dostanú reďkovka s jarnou cibuľkou. Túto mladú zeleninu odporúčame jesť  tepelne nespracovanú, kedy si najlepšie zachováva nielen svoju jemnú pikantnú chuť, ale aj množstvo vitamínov a minerálov. Výborne sa hodí nasekaná na jemno ako prísada do šalátov, či nátierok.

shutterstock

Reďkovka a cibuľka okrem iného....

Reďkovka patrí okrem iného aj medzi druhy zeleniny s najmenej kalóriami, čo isto ocenia všetci, ktorí sa po zime chcú dostať rýchlo do formy. Okrem toho má aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, najmä pri problémoch so žlčníkom, pečeňou, či tráviacich ťažkostiach. Podobne je na tom aj jarná cibuľka, ktorá má silný antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, je bohatá na vitamín C a železo, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

shutterstock

 

Ďalším hitom jarnej kuchyne je bezpochyby mladý jarý špenát

Hoci sa špenát pre mnohých spája s nie práve najchutnejšími zážitkami zo školskej jedálne, jarný špenát je niečo úplne iné, ako zelená hmota na ktorú si mnohí pamätáme. Po zime je to jedna z prvých dopestovaných jarných zelenín a zbiera sa v apríli až máji.

Úprava jarného špenátu je pomerne jednoduchá. Odporúčam ho jesť najmä surový, najlepšie v šaláte v kombinácii s rukolou a ďalšími listovými šalátmi, vajíčkom a trochou olivového oleja. Jarný špenát nemusíte vôbec dusiť. Stačí ho naukladať do sitka, zaliať vriacou vodou a prihodiť na panvicu, kde ste si na chvíľu orestovali strúčik cesnaku. Posolíte, pridáte nahrubo pomleté čierne korenie a máte výbornú a zdravú prílohu k rôznym mäsám, rybám, ale aj cestovinám.“ odporúča člšn tímu kuchárov školy varenia Chefparade, Martin Pollak.

Špargľa - kráľovná jarnej zeleniny

V posledných rokoch sa už aj u nás rozšírila zelenina zaujímavá nielen svojim vzhľadom, ale aj chuťou. Špargľa, ktorú nájdete v rôznych farbách od bielej, cez zelenú, až po fialovú, je typická jemnou korenistou chuťou a labužníkmi je označovaná za kráľovnú jarnej zeleniny s afrodiziakálnymi účinkami.

shutterstock

 

Mladú jarnú špargľu stačí povariť vo vode 10 až 12 minút a v kombinácii s rôznymi omáčkami, zapekaná, alebo v slaných zeleninových koláčoch je neprekonateľná. Jej čerstvosť zistíte, ak jej spodný koniec stlačíte medzi prstami a vytečie z neho šťava, hlavičky by mali byť pevné a uzatvorené. 

Špargľa je ľahko stráviteľná s vysokým obsahom minerálov a vitamínov. Pomáha udržiavať zdravý cievny systém, podporuje činnosť čriev, čo prispieva k očiste od toxických látok. Priaznivo pôsobí pri chronických ekzémoch a kožných chorobách.

Používanie čerstvej sezónnej zeleniny a ovocia je jedna z najlepších vecí, ktorú môžete pre svoje zdravie urobiť. Nebojte sa experimentovať a skúšať kombinácie nielen čisto zeleninové, ale kľudne aj s chudým mäskom, alebo rybami. Vaše telo to v tomto jarnom období veľmi ocení.

Jarný špenát s rukolou a bylinkovou fritatou

  • 500 g jarného špenátu
  • 200 g rukoly
  • 4 vajíčka
  • nasekaná pažítka
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • hrsť vlašských orechov nasekaných nahrubo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice bieleho vinného octu (môžeme nahradiť citrónovou šťavou)
  • soľ, mleté čierne korenie, oregano, olivový olej

Na panvici, na olivovom oleji opražíme nasekaný cesnak, vypneme a prihodíme k nemu jarný špenát a rukolu.

Jarný špenát prelejeme v sitku horúcou vodou necháme odstáť.  V miske rozšľaháme vajíčka s parmezánom, oreganom, pažítkou, soľou a čiernym korením. Panvicu potrieme olivovým olejom, nalejeme štvrtinu cesta a upečieme placku. Takto pokračujeme až kým neminieme celé cesto. Placky následne nakrájame na prúžky.

V hrnci zahrejeme med, lyžicu vody, vínny ocot (alebo citrónovú šťavu), 4 lyžice olivového oleja, tak aby sa prísady premiešali, ale nevarili.

Na taniere rozdelíme lístky špenátu a rukoly, ozdobíme prúžkami fritaty, vlašskými orechmi a zalejeme zálievkou.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
Nové podkásty
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
...dva, tri, štyri, päť! Viacplodová gravidita
14.04.2021   0
Malé deti vždy priťahujú pozornosť a vyvolávajú úsmev na tvárach dospelých – dvojnásobne vtedy, ak ide o dvojičky. Ako je možné, že si namiesto jedného „batôžteka“ z pôrodnice domov donesiete batôžteky dva – alebo aj viac?
Varovné príznaky v popôrodnom období. Kedy vyhľadať pomoc?
12.04.2021   0
Niektoré príznaky si na sebe môže všimnúť žena samotná, iné zase skorej zaznamená jej najbližšie okolie. Netreba ich podceňovať a je vhodné pomoc pre istotu vyhľadať.
Pôrod po francúzsky? Tlmenie bolesti a ocko pri pôrode sú samozrejmosťou
08.04.2021   0
Povestná francúzska elegancia sa netýka len filmov. Tu vo Francúzsku sa pôrod rozhodne toľko neprežíva, nevedú sa verejné diskusie o zlepšení postavenia rodičiek, lepších pôrodniciach, kvalitnejšej starostlivosti, tieto témy majú vyriešené. Tehotenstvo je brané ako normálny stav ženy, o ktorom sa veľa nehovorí. Francúzky až do pôrodu fungujú normálne, chodia do práce, raz za čas si zájdu na vyšetrenie.
babetko
Matka matku nepochopí
14.04.2021   0
A ty čo, ako sa máš ? Mlieko mi v prsiach kondenzuje, ale vravím: „A veď ako na materskej.“ A ona, zlatá, že: „Mne stačilo byť doma mesiac, šalela som.“
Mám 2 deti s refluxom
13.04.2021   0
Všade všetko pogrckané, neustále prezliekanie, behanie s handrou, plienka pod krkom (namiesto podbradníka, keďže jeho veľkosť bola/je nepostačujúca), sústavne pranie, prezliekanie spacej súpravy v postieľke, častá kontrola počas spánku, čistenie kočíka po takmer každej prechádzke, taška plná vecí na prezlečenie všade kam ideme...
Polohy na dojčenie po cisárskom reze
12.04.2021   1
Dojčenie po „cisárskom“ si vyžaduje také polohy na dojčenie, ktoré nezaťažujú operačnú ranu matky.
detské choroby
9 prírodných spôsobov ako sa zbaviť mrle detskej
13.04.2021   1
Ak je potrebná medikamentózna liečba mrlí, tú možno kombinovať s rôznymi prírodnými prostriedkami, čím sa mnohonásobne zvyšuje jej účinnosť.
Ochorenia tráviacej sústavy
12.04.2021   12
Prehľadový článok najčastejších ochorení tráviacej sústavy.
Kedy rastú ktoré zúbky
07.04.2021   0
Mliečne zúbky. V ktorom mesiaci vyrastajú a ktoré? Takto by to malo nasledovať:
zvery
Agapornis, začíname s chovom.
12.04.2021   8
Ak túžite mať doma druh papagája, ktorý je menší a jeho inteligencia sa dokáže vyšplhať mimoriadne vysoko, je voľba celkom jasná. Volá sa Agapornis.
Gekončík nočný
29.03.2021   1
Gekončík je jašterica. Je to nenáročné nočné zviera vhodné aj pre začínajúceho teraristu. Prežijú aj v situáciách, v ktorých by teplokrvný živočích dávno zahynul.
Pelech pre psa
17.03.2021   0
Tak ako človek aj pes má svoje návyky a preferencie v správaní či oddychovaní. Obľubuje konkrétne miesto, alebo polohu. Kúpa pelechu, respektíve miesta, kde bude náš pes oddychovať nie je vždy lacná ani jednoduhá...