Čo nám väčšinou napadne, keď sa povie špenát? Pepek Námorník a školská jedáleň? Potom sa natíska podotázka: a prežili sme to bez ujmy a odporu k tejto zelenine, ktorú nám roky servírovali iba rozvarenú na odpudivo zelenú kašu?
„Daj si, je to zdravé,“ sme počúvali práve pri špenáte (zdravé = odporné). Alebo „daj si, má to veľa železa.“ Obľúbený hoax, ktorý vznikol, keď sa nejaký vedec pomýlil o desatinnú čiarku, ale to už bol len detail, ktorý nikoho nezaujímal.
Ale keďže sme už medzičasom povyrástli z detských rozprávok, možno je chvíľa, aby sme sa do špenátu zamilovali na druhý pohľad. Lebo špenát, to nie je len ten rozvarený prívarok. Špenát, to môže byť aj toto.
Omeleta so špenátom a syrom
Panini so špenátom, cibuľou a syrom
Šampiňóny zapekané so špenátom a čilli
Špenátovo-brokolicová polievka s parmezánom, modrým syrom a krutónmi
Slaný koláč so špenátom a syrom feta
Losos so spareným špenátom
Zapekaný špenát so syrom
Špenátové placky
Smoothie špenát, banán, kiwi a citrón
Tagliatelle so špenátom a hríbmi
Špenátové rizoto