Bylinky – dobré koreninky pre detičky aj dospelých (1.)

Martina Kačániová 0

Pri príprave pokrmov pre našich najmenších nepoužívame soľ ani korenie, ale mnohé bylinky dokážu ochutiť bábätkovské jedlá tak, že si na nich pochutíme aj my. Vhodné sú jemné bylinky, zelené vňate, napríklad bazalka, bobkový list, fenikel, oregáno, pažítka.

shutterstock

Bazalka

Pochádza z južnej Ázie. Do európskej kuchyne prišla v 16. storočí z východnej Indie a Íránu. Má priaznivý vplyv na trávenie a pôsobí proti nadúvaniu, podporuje chuť do jedla a uľahčuje odkašliavanie. Zlepšuje činnosť ľadvín a ukľudňuje nervy.

Táto bylinka má jednu s vôbec najlepších chutí a vôní. Je to vôňa pripominajúca mätu a klinček, ale ucítite i nádych tymiánu. Veľmi dobre ladí s prísadami ako sú cesnak, olivový olej a paradajky. Sladkú chuť bazalky zjemníte pridaním niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy.

Najjednoduchšie použiteľným druhom v kuchyni je bazalka sladká, niekedy sa jej hovorí bazalka talianská. Jednotlivé druhy bazalky sa líšia aj vo vzhľade listov. Najbežnejším typom listov je ovál, jeden druh bazalky má listy v tvare vejára. Existuje v dvoch farbách – zelenej a purpurovej.

Recept pre bábätko: Omáčka z brokolice (vhodné od ukončeného 7. mesiaca)

Potrebujeme: 100 g brokolice, 2 polievkové lyžice vody, 2 dl mlieka, 20 g maizeny, 10 g rastlinného tuku, bazalka

Postup: Brokolicu dobre umyjeme, odstránime tvrdé časti, rozoberieme a dáme mierne podliate vodou dusiť do mäkka. Potom zalejeme zátrepkou z mlieka a maizeny, pridáme tuk a povaríme ešte 5 minút. Dochutíme umytou posekanou bazalkou. Podávame s cestovinou.

Recept pre dospelých: Bazalková ryža s hubami a artičokmi

Potrebujeme: 2 čajové lyžičky olivového oleja, 1 nakrájaná cibuľa, 1 nasekaný strúčik cesnaku, štipka šafránu, 1 ¼ šálky krátkozrnnej ryže, 2 ½ šálky zeleninového, alebo kuracieho vývaru, 1 bobkový list, 2/3 šálky čerstvých nasekaných húb, 4 nasekané srdiečka artičokov, 2 polievkové lyžice nadrobno nasekanej bazalky, ¼ šálky nastrúhaného parmezánu, alebo strúhaného tofu, 5 najemno nasekaných šalotiek, štipka morskej soli

Postup: Hrniec zahrejeme na strednú teplotu a vlejeme olivový olej. Keď začne olej voňať, pridajte cibuľu, cesnak, teplotu znížte a minútu osmažte. Pridajte šafrán a všetko spolu povarte 5 minút, pokiaľ cibuľka nezmäkne a nezačne voňať. Do zmesi v hrnci vmiešajte ryžu, prilejte vývar, pridajte bobkový list, huby a nezakryté priveďte k varu. Varte za občasného miešania pri strednej teplote asi 15 minút, pokiaľ ryža nezmäkne a nevstrebe všetku tekutinu. Primiešajte artičoky, bazalku, syr, šalotku a morskú soľ.

Shutterstock

 

Bobkový list

Bobkový list je obľúbeným kuchynským korením, ceneným pre rozmanitú chuť, ktorú dodáva polievkam, duseným mäsám, pečenej zverine, paradajkovej omáčke a všetkým ostatným druhom jedál.

Ak do hrnca, v ktorom budete variť cestoviny, pridáte bobkový list, dodáte im príjemnú ľahkú chuť. Mnoho kuchárov, ktorí obmedzujú používanie soli pri príprave jedál, ju úspešne nahradilo pridaním bobkového listu do vody ako k cestovinám, tak napríklad k ryži, alebo fazuli.

Bobkový list podporuje trávenie a chuť k jedlu, a preto je používaný v kuchyniach mnohých národov pri konzervácii mäsa a rýb, pri nakladaní zeleniny, húb, uhoriek, do octa a zmesí korení, pri úprave zveriny, pri opekaní mäsa na ražni,…

V Maroku sa bobkový list vkladá do nádob, v ktorých sa preparuje kuskus. V niektorých krajinách má bobkový list sladší nádych a dodáva mlieku ako základnej ingrediencii pre výrobu chutných krémov a pudingov príjemnú vôňu.

Recept pre bábätko: Zemiaková polievka s mliekom (vhodné od ukončeného 6. mesiaca)

Potrebujeme: 100 g zemiakov, rasca, 3 dl vody, 0,5 dl dojčenského mlieka, bobkový list, 10 g rastlinného tuku (najlepšie olivový olej), 10 g maizeny

Postup: Očistené, umýte zemiaky nakrájame na kocky a spolu s rascou dáme variť do studenej vody. Varíme do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a maizeny, pomiešame a asi 5 minút necháme vrieť. Nakoniec pridáme tuk.

Recept pre dospelých: Smotanová kaša z troch druhov vločiek

Potrebujeme: 1 šálka odtučneného mlieka, alebo nízkotučného sójového mlieka, 2 bobkové listy, 1/3 šálky ovsených vločiek, 1/3 šálky pšeničných vločiek, 1/3 šálky žitných vločiek, 1 čajová lyžička mletej škorice, ¼ šálky hrozienok, ½ šálky nízkotučného vanilkového, jahodového, alebo sójového jogurtu

Postup: V malom hrnci priveďte mlieko spolu s bobkovým listom do varu. Znížte teplotu a mierne po dobu 2 minút povarte. Bobkový list vyberte a pridajte ovsené, pšeničné a žitné vločky, škoricu a hrozienka. Varte pri miernej teplote asi 5 minút, pokiaľ všetko mlieko nevsiakne. Podáva sa teplé s vmiešaným jogurtom.

shutterstock

 

Fenikel

Fenikel používa ľudstvo ako korenie už veľmi dlho. Bol považovaný za afrodiziakum a za takmer všestranný liek. Semená feniklu majú príjemnú zemitú chuť. Fenikel se používa najmä vo francúzskej a talianskej kuchyni.

Ako korenie se používa predovšetkým do rybích polievok, k duseným mäsám, do tvarohových a syrových jedál, omáčok, bylinkového masla, do šalátov, pri konzervácii zeleniny (červená repa, uhorky), do sladkého pečiva a chleba, pri výrobe likérov,…

Recept pre bábätko: Varené teľacie mäso s kalerábom (vhodné od ukončeného 7. mesiaca)

Potrebujeme: 100 g teľacieho mäsa, 80 g mladého kalerábu, 20 g paradajok, 4 dl vody, fenikel, zelená vňať, 10 g tuku

Postup: Teľacie mäso odblaníme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody do polomäkka. Potom pridáme očistený, umytý kaleráb a umyté pokrájané, ošúpané paradajky a dovaríme. Uvarené scedíme, pokrájame na kúsky a vyšľaháme spolu na jemnú masu, z ktorej vytvarujeme malé bochníky, posypeme ich feniklom a umytou posekanou vňaťou. Podávame s omáčkami.

Recept pre dospelých: Ryba s feniklom na bielom víne

Potrebujeme: 1 čajová lyžička olivového oleja, 2 polievkové lyžice suchého bieleho vína, 1 až 2 strúčky cesnaku, 1 čajová lyžička semien feniklu, 45 dkg plátkov ryby asi 1,5 cm hrubých

Postup: V mažiari, alebo mlynčeku na korenie spolu zmiešajte olivový olej, víno, cesnak, fenikel a všetko spracujte na hrubú pastu, ktorou potriete celú rybu. Pripravte si gril, alebo rozohrejte železnú panvicu. Rybu grilujte, alebo opekajte 3 až 4 minúty na každej strane, pokiaľ nebude prepečená. Podávajte teplú.

shutterstock

Oregano

Jeho pravlasťou je Anglicko, ale teraz sa pestuje v celej Európe. V kuchyni sa používa veľmi jednoducho, vďaka svojej korenisto – tymiánovej chuti, ktorá sa hodí k mnohým pokrmom. Svoju vlastnú chuť nestráca, ani nepotlačuje ostatné chute. Oregáno podporuje chuť do jedla.

Do jedál sa pridáva sušený. Čerstvé oregáno sa používá málo. Hodí se pre svoju určitú podobnosť vo vôni a chuti všade tam, kam se dáva majoránka, s ktorou je príbuzné.V Taliansku sa pridáva do sekaného mäsa, na špagety, nejde si bez neho predstaviť taliansku pizzu a patrí i do rizota. V Mexiku tvoří súčasť korenia „chilli.

Je vhodné k tučnejším jedlám, ktoré pomáha tráviť a zvýrazňuje ich chuť. Oregánom môžeme okoreniť karbonátky, sekanú, alebo ho pridať k mäsu dusenému na zelenine. Podtrhuje aj chuť polievok a omáčok.

Recept pre bábätko: Hŕstková polievka s pohánkou (vhodné od ukončeného 7. mesiaca)

Potrebujeme: 2 polievkové lyžice hrášku 2 polievkové lyžice kukurice, 20 g mrkvy, 20 g póru, 20 g morčacieho mäsa, 15 g pohánky, 1 lyžica paradajkovej šťavy, 4 dl vody, 10 g rastlinného tuku, 10 g sójovej múky, oregáno, zelená vňať

Postup: Zeleninu očistíme, umyjeme a dáme variť do polomäkka spolu s nakrájaným mäskom. Potom pridáme prebratú, umytú pohánku a dovaríme do mäkka. Pridáme zátrepku zo sójovej múky s trochou vody, paradajkovú šťavu,oregano, varíme asi 5 minút. Nakoniec polievku dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

Recept pre dospelých: Kulcha – chlebová placka s cibuľou, rascou a oreganom

Potrebujeme: ½ šálky polohrubej múky, ½ šálky hrubej múky, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, ½ šálky nízkotučného bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého oregána, alebo 1 polievková lyžica sušeného, čerstvo pomleté čierne korenie, pár kvapiek olivového oleja, 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa, 1 polievková lyžica rasce

Postup: V stredne veľkej miske zmiešajte obidva druhy múky, prášok do pečiva, jogurt, oregano, podľa chuti čierne korenie a dobre premiešajte. Keď sa začne cesto spájať, začnito ho premiešávať ručne. Pokračujte asi 3 minúty. Cesto vytvarujte do plochého, guľatého, disku podobnému tvaru. Železnú panvicu s priemerom 23 cm rozohrejte, rozotrite na nej malé množstvo olivového oleja. Pridajte cibuľku, rascu a 2 minúty smažte, pokiaľ cibuľka nezmäkne a nezačne voňať. Potom do panvice vložte cesto a rukami, alebo ľahko naolejovanou stierkou cesto rozprestrieme takmer až k obvodu panvice. Počas pečenia, asi 3 až 3 ½ minúty na každej strane, cesto stierkou k panvici pritlačujte, pokiaľ nebude hnedkasté a chrumkavé. Placka sa podáva teplá a rukami sa láme na malé kúsky.

shutterstock

 

Pažítka

Pravdepodobne pochádza zo Stredomoria. Planá rastie v Európe, Ázii, Severnej Amerike, predovšetkým popri vodných tokov. Ako korenie sa používala už v starej gréckej a rímskej kuchyni. Spolu s petržlenom sa udržala u nás dodnes ako obľúbená „polievková zeleň“ snáď na každej záhrade.

Pažítka je dôležitý zdroj vitamínu C a obsahuje i mnoho karoténu, ďalšie vitamíny, silice obsahujúce síru, mnoho sodíka a veľa vápníka, draslíka, fosforu, železa a síry. Pažítka podporuje trávenie, má vplyv na chuť do jedla a na znižovanie krvného tlaku.

Pažítka svojou delikátnou cibuľovou príchuťou obohatí takmer všetky jedlá okrem jedál sladkých. Tajomstvo prípravy jedál s pažítkou tkvie v tom, že ju nikdy nesmiete variť.

Recept pre bábätko: Zeleninová polievka (vhodné od ukončeného 6. mesiaca)

Potrebujeme: 30 g mrkvy, 30 g kalerábu, kúsok červenej repy, 20 g petržlenu, voda, lyžička oleja, 1 čajová lyžička pažítky

Postup: Zeleninku dáme variť do vody, keď je mäkká pridáme olivový olej a po dovarení lyžičku nasekanej pažítky.

Recept pre dospelých: Čerstvý hrášok s údeným pstruhom a cestovinami

Potrebujeme: ¼ šálky suchého bieleho vína, ¼ šálky zeleninového, alebo kuracieho vývaru, ¾ šálky čerstvého hrášku, alebo sterilizovaného, 10 dkg údeného pstruha, alebo lososa zbaveného kože a kostí, ½ šálky netučného syra Ricotta, alebo jemného tofu, 2 čajové lyžičky olivového oleja, 3 šálky horúcich varených cestovín(z 15 dkg sušených), ¼ šálky nasekanej pažítky

Postup: V malom hrnci zmiešajte víno s vývarom, priveďte do varu. Pridajte hrášok a 1 minútu povarte. Medzitým vložte do stredne veľkej misy pstruha spolou so syrom a vidličkou rozotrite. Počas toho prilievajte olej. Keď bude hrášok uvarený, pridajte ho i s vývarom, v ktorom ste ho varili, k zmesi pstruha so syrom a všetko dobre pomiešajte. Zmiešajte s cestovinami a pažítkou. Pokrm sa podáva teplý, alebo mierne vychladený.

V druhej časti článku o bylinkách – koreninkách si predstavíme petržlenovú vňať, rozmarín, tymián, kôpor a rascu.

istock

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár