Zavárané paradajky, pretlak a šťava. Recepty bez „chémie“

Silvia Bodláková 0

Zavárané paradajky vo vlastnej šťave, či domáci paradajkový pretlak alebo šťava – keď je čerstvých paradajok veľa, rozmýšľame, čo s nimi.

Keď môžeme zavárať uhorky, prečo nie aj paradajky 🙂

Väčšina z nás jedáva rajčiny surové. Také sú aj najzdravšie – obsahujú totiž veľké množstvo kyseliny listovej. Obsahujú však aj látky ako karotény a vitamín E, ktorý je vhodnejší prijať vo varenej strave, preto ani polievka, či pretlak nie je na zahodenie.

Paradajky recepty
Shutterstock

 

Paradajky zavarené vo vlastnej šťave

Toto je naozaj bio recept bez akejkoľvek chémie, používam len paradajky a vodu, nič viac.

Ako na to:

Zdravé, nie prezreté menšie paradajky umyjeme. Na 1 minútu vložíme do vriacej vody. Vyberieme ich, ochladíme v studenej vode a stiahneme šupku.

Naplníme ich do pohárov, dobre potlačíme, aby sme, vytlačili čo najviac vzduchu.

Poháre uzatvoríme, vložíme do väčšieho hrnca, do ktorého vlejeme studenú vodu aspoň do polovice výšky pohárov.

Prikryjeme a necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 15 minút.

Potom vypneme varič a necháme vychladnúť asi 10 minút.

Vyberieme von, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť úplne.

Domáci paradajkový pretlak. Recept
Shutterstock

 

Paradajková šťava na polievku a omáčku

Zase recept bez pridania akýchkoľvek dochucovadiel.

Ako na to:

Paradajky nakrájame na polovice (môžete použiť aj prezreté). Vložíme ich do hrnca a necháme za občasného premiešania rozvariť asi hodinu. Prepasírujeme ich cez sitko do sklenených fliaš.

Fľaše uzavrieme. Vložíme ich do väčšieho hrnca, nalejeme okolo fliaš vodu. Necháme pod pokrievkou zovrieť. Len čo voda zovrie, vypneme a necháme vychladnúť. Šťavu používam na paradajkovú polievku alebo omáčku.

»»» »»» Máme pre vás ešte jeden výborný tip, ako použiť pasírované paradajky do polievky v kombinácii s výživnou červenou šošovicou. Vyskúšajte recept na krémovú polievku z červenej šošovice. Je naozaj moc chutná 🙂

Paradajkový pretlak

Potrebujeme:

2,5 kg paradajok, 1 kg cukru, 2 čajové kopcovité lyžičky kyseliny citrónovej a 1 čajová kopcovitá lyžička sušeného zázvoru

Postup:

Pokrájané paradajky varíme so zázvorom a rozkrojeným strukom vanilky asi jeden a pol hodiny, aby sa dobre rozvarili (mäkšie stačí aj hodinu). Potom ich prepasírujeme a zmiešame s ostatnými prísadami. Za stáleho miešania potom zmes varíme asi 40 minút, kým nezhustne.

Naplníme ju do menších pohárikov, uzavrieme viečko a otočíme hore dnom. Keď vychladne, získa nezvyčajnú, no veľmi príjemnú sviežu chuť, ktorá trochu pripomína šípkový lekvár.

Tento rok som to skúsila inak. Najprv som paradajky odšťavila a potom som ich zmiešala so všetkými surovinami. Na miernom plameni som ich za občasného premiešania varila asi 1,5 hodiny, kým mi zhustli tak, ako som chcela. Aj táto verzia nám chutila.

Tipy pre milovníkov paradajok navyše:

»»»» Vyskúšajte aj recept na Sušené paradajky v oleji.

»»»» Možno vás poteší recept Ako zavariť lečo.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,50 z 5)
Loading...

Pridaj komentár