Ríbezľový lekvár

Mária Kopčíková 0

Máte radi

domáci ríbezľový lekvár?

Ako dieťa som to neznášala, teraz si to pomerne užívam – zaváračky, lekvárovačky, lečovačky

Mám skvelý recept. Možno preto, že som sa k nemu musela dopracovať opakovanou zlou skúsenosťou, keď som si to chcela uľahčiť a použila som kadejaké želírovače a iné urýchľovače hustnutia. Vyhnite sa im.

Ako uvariť ríbezľový lekvár
Shutterstock

Poctivý ríbezľový lekvár bez chémie

Vždy som s nepochopením pozerala na moju mamu, ktorá hodiny stála pri šporáku a miešala a miešala ten lekvár, aby už konečne zhustol.

Prišlo mi logické použiť niečo, čo tvoriaci proces skráti. Zároveň som však zlikvidovala aj akúkoľvek dobrú chuť.

Takže v našej rodine robíme takéto produkty len s cukrom.

Recept ríbezľový lekvár len s cukrom
Shutterstock

Ako na ríbezľový lekvár?

Na začiatok: ríbezle dobre umyť, odšťaviť alebo prepasírovať.

Pomer ríbezle a cukor: podľa sladkosti ovocia prídate cukor, ja dávam zhruba na 2 litre šťavy 1 kg kryštálového cukru (alebo menej).

Pred varením: ríbezle s cukrom treba dobre premiešať a nechať plus mínus hodinu odstáť, aby sa cukor rozpustil (miešať môžu aj deti, potešia sa z činnosti a vy si zatiaľ v kľude umyjete poháriky).

Varenie: Lekvár varíme po malých dávkach (4 – 5 naberačiek) v plytkej a širokej nádobe (kastról, teflonová panvica), aby sa voda rýchlejšie odparovala. Treba pri tom stáť a priebežne to miešať, aby hmota neprihárala.

Miešame dovtedy, kým sa obsah mierne nezačne lepiť na dno nádoby a varecha nerobí v tej hmote „cestičku“. Hmota okrem hustnutia mení farbu a tmavne.

Kedy je lekvár hotový

Hustotu odskúšame kvapnutím hmoty na tanier. Malo by to v krátkej chvíli tuhnúť a netiecť po tanieri.

Lekvár hneď nalievame do pripravených a studenou vodou vypláchnutých pohárikov, zavrieme viečkom a otočíme dnom hore. Takto to necháme vychladnúť a už nesterilizujeme.

Ako na ríbezľový lekvár.
Shutterstock

Ríbezle v kombinácii s iným ovocím

Týmto spôsobom môžete robiť rôzne lekvárové zmesky, podľa toho čo vám záhrada poskytne. Moja favourite je kombinácia višní a čiernych ríbezlí. Mňam!!!

Veľa zdaru a sem s ďalšími nápadmi a receptami.

»»»»»»»»» Prečítajte si aj:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (12 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár