ReceptyZavárame

Ako zavariť uhorky

 Andrea Biela   01.06.2021   0

Uhorková sezóna. Bude za ňou, len čo si uhorky budú oddychovať  naložené v skle, kde si počkajú na svoju chvíľku slávy pri nedeľnom obede :-)

Zavárané uhorky, nakladačky

Ako zavarat uhorky
Shutterstock

 

Zaváranie uhoriek nie je žiadna veda, najdôležitejšie asi je uhorky vkladať do pohárov tak, aby sa ich do jedného vošlo čo najviac.

Najčastejšie sa asi robia uhorky na sladko-kyslo, s koreneným nálevom. U nás v rodine sa „dedí“ kniha autora Balaštíka Konzervovanie v domácnosti. Základné recepty čerpám teda odtiaľ. Potom sa už ďalšej tvorivosti medze nekladú.

Aké uhorky na zaváranie?

Na nakladanie sa požívajú uhorky vo veľkosti cca 5 – 15 cm, ale tie 15 cm mi už prídu dosť veľké na „elegantné“ ukladanie uhoriek do pohára.

Uhorky treba najprv dobre umyť, v niekoľkých vodách a očistiť kefkou (vyradenou zubnou) alebo kuchynskou hubkou na riad (čistou J). Umyté vyčkajú aj z večera do rána na nakladanie, ak nemáte čas urobiť všetko v jeden deň.

Nálev na uhorky
Shutterstock

 

Ja si vždy už pri umývaní vyberám tie najmenšie uhorčičky, ktoré potom dávam na vrch fľaše, prípadne do medzier medzi tie veľké kusy.

Čo potrebujete k zaváraniu uhoriek

Okrem uhoriek samotných potrebujete zaváraninové poháre, 0,3 – 1l veľké, najčastejšie asi tie s objemom 0,7l.

15kg uhoriek zavaríte cca 38 pohárov v objeme 0,7l.

Cibuľu, mrkvu, kôpor. Cibuľu krájam na polkolieska, mrkvu na kolieska hrubé cca 2mm.

Koreniny alebo nakladač. 

Nálev na uhorky

Nakladač je zmes soli a korenín, ktorú pod rôznymi názvami kúpite v obchodoch (Deko, Nako, Lako). Okrem soli nakladač obsahuje zväčša horčičné semienko, mletý bobkový list, koriander, jalovec, čierne korenie.

Obsah jedného balenia sa zmieša s 0,5l octu, 1,75l vody a 100 – 120 cukru či adekvátneho množstva umelého sladidla a nechá sa prejsť varom.

Niekto ešte do uhoriek pridáva: chren, cesnak, fenykel, feferónky, listy viniča či čiernych ríbezlí.

Zavarame uhorky
Shutterstock

 

Ako ukladať uhorky do fliaš

To je troška umenie, ktoré získate praxou.

  • Začnite tak, že do prázdnych pohárov dajte na spodok 3 – 5 koliesok mrkvy, 2 – 3 polkolieska cibule a trocha kôpru.
  • Potom postupne vkladajte najväčšie uhorky „na stojáka“. Klaďte ich tesne vedľa seba a do medzier postupne vkladajte menšie a tenšie uhorky.
  • Na toto „stojákové“ poschodie potom klaďte ďalšie uhorky podľa veľkosti, častejšie už „na ležáka“ a priebežne pridajte ešte kolieska mrkvy, či vínny list alebo cesnak.
  • Ak zeleninu umiestnite po okrajoch, vo výsledku bude zaváranina vyzerať veľmi elegantne.
  • Poháre neprepĺňajte, mali by ostať voľné asi 1 cm od vrchu, aby na pohár dobre sadlo viečko. Keď máte všetky poháre naplnené uhorkami, zalejte ich nálevom z nakladača (alebo nálevom, ktorý ste vyrobili z korenín, octu, cukru, vody).

Kedy nálev na uhorky

Nálev si uvarte na začiatku procesu, aby vám do tejto fázy stihol mierne vychladnúť.

Na 15 kg uhoriek spotrebujete 4 nakladače.

Viečka na uhorky

Viečka pred použitím vyvarte a poriadne poutierajte do sucha. Rovnako utrite aj okraj pohára, aby ste suché viečko kládli na suché sklo.

V prípade viečok, ktoré sa zatvárajú „zatváracou hlavou“ poriadne pritlačte, prípadne využite hrubú mužskú silu, ak sa doma nejaká nachádza. Osvedčený tip je prikladať „hlavu“ na viečko cez utierku.

Ako sterilizovat uhorky
Shutterstock

 

Ako dlho sterilizovať uhorky

Na sterilizáciu buď použijete originál hrniec na sterilizáciu, do ktorého sa zmestí cca 14 pohárov 0,7l. Ale použijete normálne kuchynské 6l hrnce. Vtedy ale sterilizácia bude trvať dlhšie.

V sterilizačnom hrnci sterilizujete uhorky 20 minút pri teplote 85°C alebo 5 minút pri teplote 100°C. V obyčajných hrncoch sterilizujte uhorky 6-7 minút od bodu, kedy začne vrieť voda. Pri výmene vysterilizovaných pohárov za nevysterilizované musíte odliať časť vriacej vody a doplniť ju studenou.

Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme ich hore dnom, aby viečka dobre chytili a uhorky sa nepokazili. Necháme tak vychladnúť a potom uložíme na tmavé miesto, do špajze, či pivnice.

Uhorky po sterilizovaní konzumujeme najskôr po mesiaci, aby sa chute dostatočne premiešali a uhorky boli „odležané“.

Toto chcete skúsiť tiež:

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.8 z 5. Celkom 43 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Andrea Biela

Som prekladateľka so širokými záujmami. S deťmi sa moje záujmy ešte viac rozšírili. Všeličo čítam a občas niečo preložím, aj pre Vás :-)
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Ako zistím, že mi odtiekla plodová voda?
28.07.2021   4
Ako vyzerá plodová voda? Ako zistím, že odtiekla, či praskla? Akú farbu má plodová voda? Môže odtiecť plodová voda, aj keď nemám kontrakcie? Kedy ísť do pôrodnice?
Ockovia s foťákmi pri pôrodoch: drsní estéti
27.07.2021   0
Narodenie bábätka: momenty, ktoré sa v živote neopakujú, sú tu len teraz, v tejto chvíli a už sa nikdy nevrátia. Buď ich zachytíš, alebo premrháš.
Strava v tehotenstve: Silná päťka pre tehotnú ženu
26.07.2021   0
Strava v tehotenstve by mala byť nastavená tak, aby budúcej mamičke pomohla zvládnuť náročné obdobie. Ktoré živiny majú nenahraditeľnú úlohu?
babetko
Ako funguje adaptačný pobyt škôlkarov a aké sú možnosti rodičov
29.07.2021   0
Adaptačný pobyt v škôlke môže mať podľa vyhlášky rôznu dĺžku, najviac však štyri hodiny. Ako ho zladiť, keď nastupujete do práce po rodičovskej dovolenke, aké máte možnosti, keď si dieťa nezvykne na škôlku?
Novorodenecká žltačka. Ako dojčiť spavé dieťa?
28.07.2021   0
Dieťa sa nenarodí „žlté“, žltačka sa vyvíja, vrcholí na 3 – 4 deň života a potom začína klesať. Novorodenecká žltačka komplikuje dojčenie.
Rastové ukazovatele novorodencov
27.07.2021   0
Prehľadná rastová tabuľka, aký veľký, aký ťažký, koľko má priberať priemerný novorodenec. Sú to len čísla. Vaše dieťatko je jedinečné napriek tomu, alebo možno práve tým, že nie je priemerné:)
detské choroby
Impetigo
28.07.2021   0
Impetigo (sladké chrasty) je jednou z najčastejších kožných infekcií u detí, je vysoko nákazlivé. Spôsobuje ho zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus) alebo Streptokok (Streptococcu pyogenes).
Šiesta choroba
27.07.2021   14
Šiesta choroba (roseola) je vírusové ochorenie. Typické sú vysoké horúčky, po ktorých nasleduje vyrážka. Dokedy je dieťa infekčné a môže sa nakaziť aj dospelý? Čo ak dostane šiestu chorobu tehotná žena?
Piata choroba
26.07.2021   2
Piata choroba je vírusové ochorenie sprevádzané typickou vyrážkou na tvári (akoby motýlik). Dieťa je najviac infekčné ešte pred jej objavením sa. Komplikácie spôsobuje v tehotenstve.
zvery
Prečo je mačka tučná
15.07.2021   1
Aj keď je okrúhla tvárička a bruško rozkošné, vášmu miláčikovi rozhodne neprospieva. Nadváha spôsobuje u mačiek rovnako ako u ľudí zvýšený krvný tlak, cholesterol, ohrozuje srdce a skracuje život domáceho priateľa.
Pitný režim pre psa alebo koľko vody je akurát
08.07.2021   1
Voda vyživuje, čistí a hydratuje všetky živé tvory na zemi, vrátane našich psích spoločníkov. Koľko vody potrebuje vypiť pes? Ako zistíme, či jej náš pes vypije dosť?
Kastrovaný králik
11.06.2021   0
Aký význam má u zajaca ako domáceho maznáčika kastrácia resp. sterilizácia? Má tento zdanlivo bolestivý úkon u zajacov nejaký vplyv na kvalitu života?