
O AUTOROVIAndrea BielaSom prekladateľka so širokými záujmami. S deťmi sa moje záujmy ešte viac rozšírili. Všeličo čítam a občas niečo preložím, aj pre Vás :-) |
Uhorková sezóna. Bude za ňou, len čo si uhorky budú oddychovať naložené v skle, kde si počkajú na svoju chvíľku slávy pri nedeľnom obede :-)
Zaváranie uhoriek nie je žiadna veda, najdôležitejšie asi je uhorky vkladať do pohárov tak, aby sa ich do jedného vošlo čo najviac. Najčastejšie sa asi robia uhorky na sladko-kyslo, s koreneným nálevom.
U nás v rodine sa „dedí“ kniha autora Balaštíka Konzervovanie v domácnosti. Základné recepty čerpám teda odtiaľ. Potom sa už ďalšej tvorivosti medze nekladú.
Doma tiež zvykneme zavárať aj lečo. Ak ste tiež nadšenci, tu »»» nájdete recept.
Na nakladanie sa požívajú uhorky vo veľkosti cca 5 – 15 cm, ale tie 15 cm mi už prídu dosť veľké na „elegantné“ ukladanie uhoriek do pohára.
Uhorky treba najprv dobre umyť, v niekoľkých vodách a očistiť kefkou (vyradenou zubnou) alebo kuchynskou hubkou na riad (čistou J). Umyté vyčkajú aj z večera do rána na nakladanie, ak nemáte čas urobiť všetko v jeden deň.
Ja si vždy už pri umývaní vyberám tie najmenšie uhorčičky, ktoré potom dávam na vrch fľaše, prípadne do medzier medzi tie veľké kusy.
Okrem uhoriek samotných potrebujete zaváraninové poháre, 0,3 – 1 l veľké, najčastejšie asi tie s objemom 0,7 l.
Z 15 kg uhoriek zavaríte cca 38 pohárov v objeme 0,7 l.
Cibuľu, mrkvu, kôpor. Cibuľu krájam na polkolieska, mrkvu na kolieska hrubé cca 2mm.
Koreniny alebo nakladač.
Nakladač je zmes soli a korenín, ktorú pod rôznymi názvami kúpite v obchodoch (Deko, Nako, Lako).
Okrem soli nakladač obsahuje zväčša horčičné semienko, mletý bobkový list, koriander, jalovec, čierne korenie.
Obsah jedného balenia sa zmieša s 0,5 l octu, 1,75 l vody a 100 – 120 g cukru či adekvátneho množstva umelého sladidla a nechá sa prejsť varom.
Niekto ešte do uhoriek pridáva: chren, cesnak, fenykel, feferónky, listy viniča či čiernych ríbezlí.
To je troška umenie, ktoré získate praxou.
Nálev si uvarte na začiatku procesu, aby vám do tejto fázy stihol mierne vychladnúť.
Na 15 kg uhoriek spotrebujete 4 nakladače.
Alternatívou, ak chcete zavárať uhorky bez kúpenej zmesi v obchodoch, môže byť tento nálev, podľa ktorého robí nakladané uhorky Dita Pecháčková. Recept je z jej knihy Deník Dity P.: Kuchařka.
Na nálev budete potrebovať (3 kg uhoriek):
Postup: do hrnca nalejete vodu, pridáte cukor, soľ, ocot a necháte prejsť varom. Keď naplníte uhorky do pohára, zalejete ich horúcim nálevom.
Dita Pecháčková dáva do každého pohára:
Viečka pred použitím vyvarte a poriadne poutierajte do sucha. Rovnako utrite aj okraj pohára, aby ste suché viečko kládli na suché sklo.
V prípade viečok, ktoré sa zatvárajú „zatváracou hlavou“ poriadne pritlačte, prípadne využite hrubú mužskú silu, ak sa doma nejaká nachádza. Osvedčený tip je prikladať „hlavu“ na viečko cez utierku.
Na sterilizáciu buď použijete originál hrniec na sterilizáciu, do ktorého sa zmestí cca 14 pohárov 0,7l. Ale použijete normálne kuchynské 6l hrnce. Vtedy ale sterilizácia bude trvať dlhšie.
V sterilizačnom hrnci sterilizujete uhorky 20 minút pri teplote 85°C alebo 5 minút pri teplote 100°C. V obyčajných hrncoch sterilizujte uhorky 6-7 minút od bodu, kedy začne vrieť voda. Pri výmene vysterilizovaných pohárov za nevysterilizované musíte odliať časť vriacej vody a doplniť ju studenou.
Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme ich hore dnom, aby viečka dobre chytili a uhorky sa nepokazili. Necháme tak vychladnúť a potom uložíme na tmavé miesto, do špajze, či pivnice.
Uhorky po sterilizovaní konzumujeme najskôr po mesiaci, aby sa chute dostatočne premiešali a uhorky boli „odležané“.
Toto chcete skúsiť tiež: