Potrebujeme:
- asi 2 lyžice hladkej múky,
- 3 lyžice repkového oleja,
- malú kávovú lyžičku červenej mletej papriky,
- malú cibuľu,
- 300 g šošovice,
- 100 g sušených hríbov,
- soľ, 5 guľôčok jalovca, 1 bobkový list, 3 guľôčky nového korenia, mletú rascu – asi pol lyžičky,
- 3 ks zemiakov,
- 200 g paradajok lúpaných – krájaných,
- cesnak (2 ks), tymián.
Postup:
Urobíme zápražku, a to tak, že pražíme múku na oleji do zlatista a tesne pred koncom pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a červenú mletú papriku.
Zalejeme vodou (asi 3 dcl) a v tom varíme namočenú šošovicu a tiež hríby, rovnako tak namočené podľa návodu a dobre premyté.
Varíme tiež so všetkými koreniami aj tymiánom. Krátko pred dovarením doložíme zemiaky, nakrájané na kocky, keď budú hotové, ešte pridáme paradajky a cesnak, ktorý nám všetko krásne prevonia.
Chuť paradajok a šošovice jednoducho potrebuje na doladenie cesnak. Ak ho nechcete až tak výrazný, ešte chvíľu polievku povarte.