Mnohí z nás nielen poznajú, ale aj oceňujú nutričné hodnoty a kvalitu vlašských orechov. Sú bohatým zdrojom prospešných tukov, dodajú nám potrebnú dávku energie a dostatočne nás zasýtia.
Nečudo, že sú nielen dôležitou zložkou vianočného slávnostného stola, ale aj neoceniteľnou surovinou každej dobrej gazdinky počas celého roka.
Práve na jeseň predstavujú orechy ideálnu a zdravú náplň do rôznych koláčikov, rohlíčkov či buchtičiek. Aj vaše deti si prídu na svoje, pokiaľ im niečo takého ponúknete napríklad na desiatu.
A stačí tak málo: múku, cukor, maslo, smotanu; žiadne náplne od výmyslu sveta, ale úplne klasické vlašské orechy. Pokiaľ si svoje lahôdky pripravíte naozaj poctivo, pochutí si na nich celá rodina.
Tradičné orechovníčky so smotanou
Potrebujeme:
- 250 g masla,
- 2 vajcia,
- 200 g cukru,
- štipku soli,
- 2 dkg kvasníc,
- 1 kyslá smotana,
- 500 g hladkej múky,
- 400-500 g vlašských orechov,
- 1 dcl mlieka.
Postup:
Urobíme si kvások, a to tak, že kvasnice necháme nakysnúť v mlieku s trochou cukru. Pridáme preosiatu múku, maslo, 1 vajce, 100 g cukru a tiež smotanu a štipku soli. Dôkladne zamiesime cesto a necháme ho v chladničke na hodinku stuhnúť.
Pomleté orechy si zatiaľ zriedime s trochou mlieka a premiešame so 100 g cukru. Cesto si nakrájame na obdĺžniky. Na ne dáme orechovú náplň a stočíme. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu.
Náš tip:
Namiesto orechov môžete použiť aj mak, ide tiež o zdravú a tradičnú surovinu našich starých mám.