Jesenný VEGA cheesecake

Pavlínka Pavlíková 0

Bude to už rok, odkedy som denne prieberčivá v jedle a čítam zloženia na etiketách v obchode. Diagnóza: “ laktoza intolerant” . Musím byť naozaj pozorná čo si do žalúdka vpustím a čo nie. Pre mňa je to predpísaná cesta, ale sú tu aj takí, ktorí na ňu vykročili dobrovoľne s cieľom jesť a žiť zdravšie.

Otvorene priznávam, že “dobrovoľných” vegánov obdivujem. Neraz príde deň, keď mi chýba chuť syra alebo poriadna šlahačka. Nehovoriac o tom, že okrem mliečnych produktov vysadiť aj mäso a vajcia je v našej kultúre náročnou úlohou. Označenie “Vegan” mi môj každodenný výber jedla veľmi uľahčuje.

Už si ani nemapätám kedy naposledy som jedla cheesecake, lebo predsa „cheese“ nemôžem. Dlho som nenašla vhodnú alternatívu, ktorou by som cheese v koláči nahradila. Až teraz! Dr.Oetker ma so svojim Creme Vega milo prekvapil.

Tu je recept na môj splnený sen. Bezlaktózový cheesecake

Na korpus potrebujeme:

  • 300 g ovsených vločiek,
  • 150 g trstinového cukru
  • a roztopený kokosový tuk, alebo akékoľvek rastlinné maslo 150 g.


Všetky ingrediencie rozmixujeme, aby pekne spolu držali, resp. lepili sa na seba.
Cesto z ovsených vločiek postupne vložíme do formy, utľapkávame pomocou lyžičky alebo prstov, aby masa držala o bok vymastenej formy. Formu vložíme do pece, v elektrickej rúre predhriatej na 180 C pečieme 20 minút. Za ten čas si pripravíme plnku spolu s jabĺčkami. 

Náplň: Do misky zamiešame

  • 100 ml kokosového (alebo iného) mlieka,
  • 3 balenia Dr. Oetker Creme VEGA,
  • 2-3 vajcia (v čisto vegánskej alternatíve vajcia jednoducho vypustíte),
  • javorový sirup a trstinový cukor pridáme podla chuti.


Ak máte v obľube sladké a práve preto práve pečiete koláč, odporúčam pridať väčšie množstvo cukru. Na záver primiešame 2 malé lyžičky škorice. Vymiešanú masu vylejeme na upečený korpus a pokrájané jablčká poukladáme na vrch v lubovolnom tvare.
Takto pripravený koláč pečieme 30 minút .
A La Vega jesenný cheesecake máme na svete.

Po prvej degustácií, som bola prekvapená, efekt cheesecaku sa naozaj vydaril. Už sa neviem dočkať, keď s Creme Vega vyskúšam niečo dalšie, nahradiť ním mascarponone alebo kyslú smotanu tiež nie je zlý nápad. Otvoril mi radu nových možností o ktoré som s mojou bezlaktózovou diétou prišla. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Pavlínka Pavlíková

Rok života som strávila v Nemecku. Momentálne študujem vedu o vzdelávaní so zemeraním na psychologicko-pedagogické poradenstvo vo Viedni. Zaujímam sa o históriu, digitálne a environmentálne témy.

články autora...