Na jahodovú tortu potrebujete
Prísady na jahodovú tortu:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g hladkej múky
- 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva
- 25 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 25 g kakaa
Na náplň:
- 300 g jahôd
- 50 g mliečnej čokolády
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 zarovnané PL cukru
- 2 PL griotky
Na ozdobenie:
- 6 PL griotky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
- 1 balíček vanilínového cukru
- 50 g mliečnej čokolády
- 350 g jahôd
Na jahodovú tortu ešte potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
Príprava torty:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Preosejeme múku, kypriaci prášok, škrob a kakao a krátko vmiešame na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto dohladka rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 30 minút
Uvoľníme a odstránime okraj formy, korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku, odstránime dno formy a necháme vychladnúť. Korpus dvakrát pozdĺžne prekrojíme a spodnú časť korpusu položíme na tortový podnos.
Na prípravu náplne jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na kocôčky. Čokoládu nasekáme na malé kúsky alebo vytvoríme hoblinky. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie, Smeta-fix, vanilínový cukor a cukor dotuha. Ručne krátko vmiešame griotku. Polovicu smotany zmiešame s čokoládou a do druhej polovice vmiešame kúsky jahôd.
Spodnú čas korpusu pokvapkáme 2 PL griotky a potrieme smotanovou náplňou s jahodami. Položíme strednú časť korpusu, pokvapkáme 2 PL griotky a potrieme smotanovou náplňou s čokoládou. Zakryjeme poslednou časťou korpusu a pokvapkáme 2 PL griotky.
Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Potrieme povrch a okraje torty. Z čokolády vytvoríme hoblinky a obsypeme okraj torty. Jahody umyjeme, očistíme, nakrájame na plátky a tortu nimi ozdobíme.
TIP: Ak tortu pripravujeme pre deti, griotku vynecháme.