Ľahké sviatočné jedlá z rýb

Tomáš Turčan 1

A aké by to boli v našich končinách sviatky, keby na štedrovečernom stole chýbala chutná ryba a zemiakový šalát. Vyskúšajte počas sviatočných dní aj nové recepty. Originálne a diétne.

Filet zo zubáča podávaný s bylinkovo-zeleninovým cous-cous

Zubáč je u fajnšmekrov vyhlásený za kráľa medzi sladkovodnými rybami. Mäso zo zubáča je ľahké a diétne, má mimoriadne vysoký obsah vitamínu D. Je to dravá ryba, a tie sú považované za najzdravšie. Pripravte si z nej zdravé a ľahké vianončné jedlo – a to jej kombináciu s bilinkovo-zeleninovým cous-cous.  

 

Na prípravu piatich porcií potrebujete:

Postup prípravy:

V hlbšej, menšej panvici alebo kastróle si na olivovom oleji orestujte najemno nakrájanú cibuľku alebo šalotku. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu a cuketu. Dobre orestujte, pridajte cous-cous a premiešajte. Zalejte horúcim zeleninovým vývarom asi 1 cm nad cous-cous. Nechajte cca 8-10 minút odstáť.

Medzitým filet zubáča osoľte, okoreňte a pečte na horúcom olivovom oleji najprv zo strany kože. Do oleja pridajte strúčik cesnaku v šupke pre lepšiu chuť. Dopečte na druhej strane filetu.

Do odstáteho cous-cousu pridajte najemno posekané bylinky a trochu olivového oleja a premiešajte vidličkou. Je dôležité, aby ostal cous-cous sypký a nestala sa z neho kaša. Formičkou vytvarujte porciu, navrch naaranžujte opečenú filetu zubáča a dozdobte opečenými cherry paradajkami a citrónom.

Tmavá treska na pomarančovom masle s baby špenátom

Ak hľadáte výnimočné ľahké sviatočné jedlo z ryby bohaté na bielkoviny, vyskúšajte chrbtové filety tmavej tresky s tradične vianočnou vôňou pomarančov na šaláte z baby špenátu. Mäso tmavej tresky je chudé a diétne s vysokým obsahom vitamínu A, B a D a najmä omega-3 mastných kyselín.

 

Na prípravu piatich porcií potrebujete:

Postup prípravy si môžete pozrieť v tomto videu:

Ak si potrebujete pre vaše sviatočné recepty vybrať kvalitné a cenovo výhodné mrazené ryby, ich široký sortiment ponúka Ryba Žilina, ktorá patrí medzi našich najväčších distribútorov mrazených morských a sladkovodných rýb na predvianočný trh.

V obchodoch ich nájdete pod značkami Radoma a Frodo. Či už hľadáte mäso z kapra, lososa, ostrieža, tilapiu alebo v slovenských domácnostiach najobľúbenejšie filé z treskovitých rýb (ktoré dostanete aktuálne vo výhodnom balení 3 x 100 g plus 100 g grátis), kompletný prehľad produktov nájdete na stránke www.rybazilina.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

články autora...

Komentáre k článku

  1. Vyskúšala som repcept filet zo zubáča, je výborný. Keďže dcéra má intoleranciu na pšenicu, mlieko, paradajky, tak je dosť problém variť. Ako prílohu som urobila pohánkové krúpy. Všetci sme si pochutili. Nech sa Vám darí a ďakujem za pomoc pri spestrení stravy.

Pridaj komentár