ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
ReceptyPolievky

Rajčinová polievka na 5 spôsobov

 Mária Kopčíková   01.01.1970   1

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Zdroj: istockphoto.com

 

To, čo sa dá pri paradajkovej polievke oceniť je aj fakt, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Paradajková s bazalkou a oreganom

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti - čierne korenie, bobkový list...

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša. Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite. Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Zdroj: istockphoto.com

 

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkam

Tip od rodinky:

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korenín. Tiež podľa toho, čo máte v špajzi, môžete použiť rajčinový pretlak, pasírované rajčiny či domácu rajčinovú šťavu.

Ako závarku do paradajkovej polievky kuchárky rôzne používajú ryžu (ktorú dajú uvariť priamo do polievky), drobnú cestovinu uvarenú v osobitnom hrnci, či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou nasypané.

Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnite ovsenné vlocky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti. Osoľte, nechajte prejsť varom, Zásmažka už nie je potrebná, sú tam vločky.  Pridajte kukuricu z konzervy. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Paradajková s vajcami

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané čerstvé paradajky. Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť.

Zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky. Na tanier posypte polievku petržlenovou vňaťkou.

Zdroj: istockphoto.com

 

Paradajková so smotanou a parmezánom

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Paradajková so zemiakom a cestovinou

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Inšpirovať sa môžete aj v našom fóre.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.0 z 5. Celkom 9 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku
Elika4 napísané 29.01.2019 14:03

najlepšia rajčinova je takla, kde zakladom je vyvar. U nas je vlemi oblubena a vari sa často a hlavne vo velkom hrnci. Raz som ju ochutnala v reštauracii a velmi mi chutila, tak som si od kuchara vzala recept a od vtedy ju takto varime

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Skoncujte s klišé dokonalej matky, ktorá musí byť nutne naplnená šťastím
18.03.2019   6
Depresia post-partum sa týka mnohých mamičiek a predovšetkým prvorodičiek. Takáto depresia sa dá rozdeliť do viacerých kategórií:
Galanta má modernú pôrodnicu, na novorodeneckom je to slabšie
15.03.2019   0
Na pôrodnej sále boli naozaj super sestričky, všetky veľmi milé a ochotné. Na novorodeneckom sa však našlo aj zopár nepríjemných. Najviac mi asi prekážalo, keď mi jedna prišla o pol piatej ráno vysvetľovať, ako mám správne dojčiť. Lekár bol tiež v pohode, až na jeden incident. Keď som mala veľmi silné kontrakcie, išiel mi prepichnúť plodovú vodu. Povedal mi, aby som si sadla na kozu, ale v tej chvíli som dostala kontrakciu a musela som si čupnúť.
Vďaka doktorke v Banskej Bystrici mám na pôrod krásne spomienky
13.03.2019   0
Pôrod pre mňa zostal krásnou spomienkou. Všetko bolo skvelé, a to aj vďaka mladej doktorke, mladšej než ja. Tá im umožnila, aby bol synček Samko hneď po narodení pri mne. Hneď ako sa narodil, ešte neumytý a s pupočnou šnúrou, išiel ku mne na brucho.
babetko
Ako som zistila, že moje deti pozerajú priveľa rozprávok
18.03.2019   2
Odborníci to hovoria jasne. Deti do troch rokov by NEMALI pozerať telku. Ani videjká na mobile, ani na tablete. Lebo rozprávky a detské programy ničia už v zárodku ich pozornosť, komunikačné schopnosti, zabíjajú predstavivosť, zvyšujú nervozitu, agresivitu... Zabudla som na niečo? Proste do troch rokov by ich hlavným zabávačom mali byť rodičia.
Zo zdravých potravín môže dieťa takmer všetko
14.03.2019   0
„Ak zapneme filter s kľúčovými frázami „máme radi“, „pre deti“ a „zdravé“, tak z potravín môžeme deťom ponúknuť paradajky, uhorku, olivy, červenú cibuľu, cviklu, mrkvu, cuketu, karfiol, brokolicu, kvaku, batáty, zeler, strukoviny, ale aj obilniny ako bulgur, krúpy, pšeno, amarant, ryžu, vločky, vajíčka, sardinky, tuniaka, pstruha, treščiu pečeň, teľacie a morčacie mäso, mlieko, maslo, panenské oleje, kakao, škoricu, čokoládu či mandle. Z ovocia úplne všetko. Najmä drobné ovocie, ale pokojne aj exotické.“
Obilniny - zdravé recepty pre malých i veľkých
13.03.2019   0
Obilniny patria k základným a najdôležitejším potravinám ľudí. Bežne používaná biela múka a výrobky z nej a tiež biela ryža sú bohužiaľ bezcennými zdrojmi “mŕtvych” kalórií.
detské choroby
Hnačka
12.03.2019   9
Hnačka je časté vylučovanie abnormálne riedkej alebo vodnatej stolice. Kým u dojčiat ide o závažný stav, u starších detí zvyčajne nebýva dôvodom na znepokojenie.
Akútna bronchitída – Akútny zápal priedušiek
08.03.2019   2
Vyskytuje sa v každom období detského veku. Maximum prípadov je v jesenných a zimných mesiacoch. Začína sa "nádchou."
4 vitamínové bomby na posilnenie imunity
05.03.2019   1
Načo bežať k lekárovi. Liečme sa. Tradičné, rokmi overené recepty.
zvery
Preč s alergiou alebo zvieratá v domácnosti
05.03.2019   0
Deťom, ktoré boli alergické na mačky a psy lekári odporúčali chovať škrečkov alebo iných hlodavcov.
Fretka nie je zvieratko pre každého
26.02.2019   2
Len máloktoré dieťa vie, že na konci vodítka, to malé, chlpaté a veselé zvieratko, je fretka. Väčšinou si aj od mnohých dospelých vypočujem, že venčím potkana, vydru, malého psa, krtka, mačku alebo iné zvieratko.
Aj malé zvieratko potrebuje starostlivosť
15.02.2019   0
Medzi malé domáce zvieratká zaraďujeme všetky menšie od psa či mačky. Najznámejší domáci mini miláčikovia sú králiky, škrečky, morčatá, či laboratórne myši. Pre svoj spokojný a šťastný život však aj oni potrebujú pravidelnú starostlivosť.