Rajčinová polievka na 5 spôsobov

Mária Kopčíková 0

Rajčinová polievka. Máte radi?

Vraj sú len dva typy ľudí – tí ktorí rajčinovú polievku milujú a na druhej strane tí, ktorí by ju do úst nevzali ani za nič.

Tipujem, že vy patríte k milovníkom „rajskej.“ A chcete uvariť doma tú najlepšiu.

Najlepšie recepty na paradajkovú polievku

Recepty rajčinová polievka
istockphoto.com

Rajčinová polievka z čerstvých paradajok alebo z pretlaku?

Keď je sezóna paradajok, chceme paradajkovú polievku z čerstvých rajčín. V zime siahame po pretlaku alebo pasírovaných paradajkách.

Dobrá správa je, že či už varíme doma rajčinovú polievku zo „živých“ paradajok alebo z pretlaku, lykopén, ktorý uvoľňujú tepelne spracované paradajky, budeme jesť v každej verzii našej paradajkovej.

Lykopén znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Rajčinová polievka z pretlaku

(s bazalkou a oreganom)

Pre koľko ľudí uvaríte polievku:

Množstvo jednotlivých surovín je na porciu pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ, cukor
  • bazalku, oregano
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti – čierne korenie, bobkový list…

Postup:

Maslo rozpustite v hrnci, pridajte múku a pripravte zápražku. Do zápražky vlejte trochu studenej vody a poriadne miešajte, kým nevznikne hustá jemná kaša.

Do tejto zmesi pridajte pretlak a znova dôkladne miešajte, aby neprihorela. Postupne prilievajte horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite.

Keď už ste spokojní s konzistenciou, pridajte soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžete polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením.

Na koniec nesmiete zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť. Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno.

Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu. Hotovú polievku posypete postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkami.

Rajčinová polievka, paradajková polievka. Recepty bez múky
Zdroj: istockphoto.com

Máte pocit, že je vaša paradajková vždy iná? 

Obmeny tohto receptu sa líšia v množstve pridaného cukru, či korením. Dramatickú zmenu dokážu urobiť čerstvé bylinky, napríklad taká bazalka. Mňam!

Tiež môže paradajková polievka chuť inak, ak použijete rajčinový pretlak, pasírované rajčiny, či domácu rajčinovú šťavu – nehovoriac o variante z čerstvých paradajok.

A používate aj „závarku?“ To môže byť napríklad ryža (uvariť priamo do polievky), drobná cestovina (varte osobitne), či kúsky opraženého chlebíka priamo do taniera s polievkou.

»»» »»» Máme pre vás ešte jeden výborný tip, ako použiť pasírované paradajky do polievky v kombinácii s výživnou červenou šošovicou. Vyskúšajte recept na krémovú polievku z červenej šošovice. Je naozaj moc chutná 🙂

Paradajková polievka bez múky – s ovsenými vločkami

Aj táto verzia paradajkovej polievky počíta s pretlakom, či pasírovanými paradajkami, avšak nepoužívame múku, ale vločky. Príprava je veľmi jednoduchá.

Postup:

Na oleji opražte ovsenné vločky, až pekne voňajú, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu a korenie podľa chuti.

Osoľte, nechajte prejsť varom. Dochuťte soľou, cukrom, prípadne kvapkou citrónu. Na tanieri posypte nastrúhaným syrom.

Tip: ak chcete „upgrade“ polievky, môžete pridať aj kukuricu z konzervy.

Paradajková polievka z čerstvých paradajok (bez múky)

Ak máte chuť nielen na pretlakovú, či pasírovanú paradajku, ale „živú,“ nech sa páči. Aj toto je verzia, kde sa nepoužíva zápražka, čiže nepotrebujeme žiadnu múku.

Suroviny:

  • cibuľka, cesnak, čerstvé paradajky, bujón alebo vývar, na zahustenie: vajíčka

Ako olúpať paradajky. Aby nám v polievke neplávali paradajkové šupky, paradajky olúpeme. A to ideálne tak, že ich necháme cca minútku postáť v uvarenej vode (paradajky dáte do hrnca, zalejete vriacou vodou, nevaríme (!), len chvíľu počkáme – šupky z rajčín idú takto krásne dole.

Postup:

Na oleji osmahnite cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte 2 strúčiky cesnaku a na osminky nakrájané a olúpané čerstvé paradajky.

Duste cca ½ hodinu – kým nie sú paradajky mäkké. Pridajte bujón alebo vývar a nechajte prevrieť. Pre jemnejšiu konzistenciu neváhajte použiť ponorný mixér a na záver paradajky dobre zmixujte.

Ak chcete hustejšiu polievku, zahusťujte cca 4 – 6 vajcami – nešľahať, len ľahko vmiešať, aby ostali väčšie kúsky.

Tip na servírovanie: ozdobte petržlenovou vňaťou alebo čerstvou bazalkou.

Paradajková polievka, rajčinová polievka bez múky
istockphoto.com

 

Rajčinová polievka so smotanou a parmezánom (bez múky)

Suroviny:

  • 1 mala cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 – 2 veľké mrkvy
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • také isté množstvo vody
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1 dl šľahačková smotana 

Postup:

Na olivovom oleji a kúsku masla opražíte nakrájanú cibuľu. Posolíte a pridáte nahrubo postrúhanú mrkvu a poriadne popražíte. Potom pridáte pasírované rajčiny a vodu. Poriadne premiešajte.

Pridajte lyžicu sušenej bazalky a trošku korenia. Varte 15 – 20 minút a potom ponorným mixérom do hladka rozmixujte. Na záver pomaly pridajte smotanu a ak ešte treba, tak dochuťte.

Ak máte konček parmezánu, ktorý už ide ťažko strúhať, hoďte ho do polievky pri varení celý. Pred mixovaním vyberte. Vôňa takejto paradajkovo – parmezánovej polievky je proste nezameniteľná.

Rajčinová polievka so zemiakom a cestovinou (bez múky)

 Čo budete potrebovať:

  • menší zemiak, cibuľu, bobkový list, celé nové korenie, ovsené vločky alebo krúpky, drobnú cestovinu, pasírované paradajky, maslo

Ako na to:

Ošúpte menší zemiak alebo dna a pokrájajte na drobno. Dajte variť do hrnca s vodou, pridajte jednu cibuľu, bobkový list a cele nove korenie. Môžete pridať aj zelerové listy.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte ovsené vločky alebo krúpky – cca za hrsť. Pridajte i drobnú cestovinu.

Keď je uvarená cestovina, prilejte pasírované paradajky. Vypnite, keď po pridaní paradajok polievka prejde varom. Na záver nechajte v polievke rozpustiť lyžicu masla.

Tipy pre milovníkov paradajok navyše:

»»»» Vyskúšajte aj recept na Sušené paradajky v oleji.

»»»» Možno vás poteší recept Ako zavariť lečo.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (17 hlasov, priemerne: 3,80 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

články autora...