O polievke od mojej sesternice žartovať nemôžem, lebo toto je ozaj vážna vec. Zákon. Preto oficiálna gramáž, za ktorou bude nasledovať aj oficiálny postup:
Budete potrebovať:
- 500 g maslovej tekvice,
- 400 ml zeleninového vývaru (môže byť bujón),
- 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, šalvia, čili, zázvor,
- 3 pl olivový olej, maslo,
- 170 mg smotana na šľahanie (alebo kokosový krém, crème fraîche),
- soľ, korenie a na dekoráciu tekvicové semiačka
Postup:
Tekvicu nakrájame na cca 4 cm kocky a dáme piecť na 180° do trúby na pol hodinku. Zatiaľ nakrájame na drobno cibuľu a cesnak na tenké plátky a spolu so šalviou na miernom ohni opražíme na olivovom oleji a troške masla do sklovita. Môžeme pridať trochu čili a mletého zázvoru. Pridáme na opečenú tekvicu a zalejeme zeleninovým vývarom, ale iba tak, aby hladina vývaru pokryla dyňu. Privedieme do varu. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením. Do kaše zamiešame smotanu na šľahanie a necháme prejsť varom. Odstavíme a podávame s opraženými tekvicovými semiačkami, tekvicovým olejom a lístkami šalvie na masle.