3 rýchlovky so šošovicou (recepty pre lenivých)

Alex.F 4

Lenivosť a netrpezlivosť sú jednou z výrazných hnacích síl ľudského pokroku. Platí to aj v kuchyni, kde ma materinský pud a vyživovacia povinnosť k trom potomkom a manželovi prikvačili viac ako bolo mojej prirodzenosti milé.

Vypracovala som si však optimalizačnú techniku varenia, ktorú by sme mohli nazvať “nechaj povaľovať v chladničke.”

V spojitosti s mojimi sklonmi k všetkému zdravšiemu a úspornejšiemu vznikol celkom inšpiratívny prístup s možnosťami neohraničených tvorivých variácií.

Ingimage

 

Šošovicová nátierka (skvelá)

Suroviny:

  • 2 šálky varenej šošovice aj so šťavou (výborne sa hodí lúpaná šošovica)
  • ½ šálky oleja (slnečnicový, olivový, najlepšie panenský)
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • soľ, mleté korenie, mletá rasca, dosť cesnaku, červená paprika, drvený majorán – podľa chuti

Postup:

Suroviny nahladko rozmixovať v užšej nádobe.

Servírovanie:

Výborne sa hodí na cesnakové hrianky, či suché alebo mastné.

Tipy:

Pridajte svoje obľúbené bylinky.

Shutterstock

Šošovicová sekaná (klasické, sýte)

Suroviny:

  • 3 šálky varenej šošovice (bez šťavy)
  • 2 vajcia
  • 6 polievkových lyžíc strúhanky
  • soľ, mleté korenie, mletá rasca, cesnak, červená paprika, drvený majorán podľa chuti

Môžete pridať:

  • pár lyžíc oleja
  • restovanú cibuľku
  • strúhaný údený syr alebo tofu
  • nakrájanú slaninku, klobásu

Postup:

Suroviny vymiešať na hustejšiu kašu, naplniť do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a piecť na 200 st.C cca 30 minút, kým nezačnú okraje príjemne hnednúť.

Servírovanie:

Mierne vychladnutú „sekanú“ krájame a podávame so šalátom, alebo klasicky so zemiakmi, či kyslým zemiakovým prívarkom.

Tipy:

Ako pri mäsovej sekanej môžete pred pečením vložiť dovnútra šošovicovej masy vajcia uvarené natvrdo.

Zo šošovicovej masy môžete robiť karbonátky obalené v strúhanke, ktoré vypražíte alebo potreté olejom upečiete na plechu.

Ingimage

Šošovicové rizoto (inšpirácia indickou kuchyňou)

Suroviny:

  • 2 šálky varenej šošovice
  • 2 šálky uvarenej ryže
  • 1 cibuľa alebo pór
  • olej
  • soľ, kari korenie podľa chuti

Môžete pridať:

  • sezónnu zeleninu
  • nakrájané tofu

Postup:

Na oleji orestujeme cibuľu alebo pór, pridáme varenú šošovicu, soľ, korenie. Zamiešame uvarenú ryžu a odstavíme.

Servírovanie:

Ako klasické rizoto alebo ako prílohu k ľahším suchším jedlám.

Tipy:

Ak do jedla pridávate zeleninu, môžete ju restovať s cibuľou alebo ju zamiešať surovú až po dovarení.

Shutterstock

A na záver spomeniem klasiku – šošovicová polievka na kyslo (na bielo), šošovicová polievka so zemiakmi a zeleninou (na hnedo) alebo šošovicový prívarok, ktorých receptúry sú v našich končinách hojne rozšírené a ktorých príprava bude vďaka povaľujúcej sa varenej šošovici skutočnou rýchlovkou. A dobrá rýchlovka nie je zlá! 😉

Vaša (lenivá a netrpezlivá) Alex.F

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (18 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ó, šošovica v špajzi, chutí nám všetkým, ale klasického prívarku či polievky už máme plné zuby. Tak ďakujem za recepty, už teraz cez obrazovku mi chutia 🙂 Určite vyskúšam…

Pridaj komentár