3 rýchlovky s fazuľou (recepty pre lenivých)

Alex.F 1

V mojom rýchlovkovom receptári som už písala o šošovici, dnes sa pozrieme na ďalšiu strukovinu – fazuľu.

Ako dlhoročný “nemäsožravec” mám k strukovinám mimoriadne pozitívny vzťah. 😉

chilli con carne
Shutterstock

Základná príprava fazule

(skúsení fazuľovariči, môžu preskočiť):

  • suchú fazuľu preberte, prepláchnite a namočte do studenej vody na 10-12 hodín
  • vodu zlejte a fazuľu prepláchnite, čím sa fazuľa zbaví časti látok, ktoré spôsobujú nafukovanie
  • v dostatku čistej vody varte fazuľu domäkka s bobkovým listom, rascou a pod. (pridanie byliniek a korenín zmierňuje nafukovanie)
  • dĺžka varenia je podľa odrody fazule na sporáku 1-2 hodiny,  alebo kratšie v tlakovom hrnci

Fazuľa pripravená?

Takže šup-šup, otvoríme chladničku a tam na nás žmurká misa varenej fazule. Skvelé! Chutné a výživné jedlá sú na dosah a verte, že ulahodia aj „mäsožravcom“, to mám odskúšané.

Môžete rýchlo pripraviť fazuľovú klasiku, ako kyslá fazuľová polievka, prívarok, fazuľový guľáš, alebo sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi receptami:

Shutterstock

Chilly con fazuľa (chutná klasika)

Suroviny:

  • 2-3 šálky varenej fazule aj so šťavou (výborná je veľká odroda „švábovka“)
  • 4-6 PL oleja
  • 2-3 cibule
  • 1-2 šálky pasírovaných paradajok alebo paradajkového pretlaku
  • 2-3 šálky mrazenej, alebo konzervovanej lahôdkovej kukurice
  • soľ, mleté korenie, cesnak, červená paprika, chilly

Postup:

Na oleji do sklovita restovať nasekanú cibuľu. Pridať fazuľu aj so šťavou, pasírované paradajky, soľ, koreniny a nechať podusiť. Na záver pridať cesnak, kukuricu a odstaviť.

Servírovanie:

S ryžou alebo poriadnym krajcom chleba, aby bolo čím vytierať šťavu. Zeleninová príloha a bylinky podľa chuti.

Shutterstock

Tipy:

  • Kocočky slaniny, kolieska klobásy alebo kvalitných párkov jedlo poľahky odvegetarianizujú.
  • Kukuricu stačí len prehriať, nie variť, aby ostala šťavnatá, chrumkavá.
  • Nutričnú hodnotu a chuť jedla zvýši kvalitný olej, prípadne kúsok masla pridaný do jedla až po dovarení.
recepty chilli con carne
Shutterstock

 

Gazdovská fazuľa (jednoduché, sýte)

Suroviny:

  • 2-3 šálky varenej fazule
  • 6-8 uvarených zemiakov
  • 2 cibule
  • 4-6 PL oleja
  • soľ, cesnak, podľa chuti mletá červená paprika
  • údený syr (najlepšie ovčí, oštiepok, alebo parenica)

Postup:

Nasekanú cibuľu orestovať na oleji na väčšej panvici, pridať fazuľu, nakrájané varené zemiaky, ochutiť soľou, paprikou, cesnakom. Do zlatista opekať na panvici alebo dať zapiecť pod gril, podľa potreby pridať olej.

Servírovanie:

Bohato posypané údeným syrom. Ako príloha sa hodí kvasená kapusta alebo sladko-kyslý kapustový šalát.

Shutterstock

Prečítajte si aj: 3 rýchlovky so šošovicou (recepty pre lenivých)

 

Fazuľový šalát (osviežujúce, ľahké jedlo)

Suroviny:

  • 2 šálky varenej fazule (vychladnutej)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 kyslé uhorky
  • 1 mrkva
  • 3-4 vajcia uvarené na tvrdo
  • olej, soľ, mleté korenie, ocot al. citrónová šťava, podľa chuti petržlenová vňať, pažítka, žerucha

Môžete pridať:

  • ½ šálky strúhaného zeleru alebo nasekané zelerové stonky
  • 1-2 PL majonézy alebo kyslej smotany

Postup:

Najemno nasekať cibuľu, uhorky, vajíčka, nastrúhať mrkvu, prípadne zeler. Všetko zmiešať s fazuľou a preliať zálievkou z oleja, octu/citrónovej šťavy, soli, korenia a byliniek.

Servírovanie:

S pečivom alebo v diétnej verzii so šalátovými listami, či čínskou kapustou.

Dobrú chuť!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (28 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár