Veľkonočné menu: pečené jahňacie, zapekané zemiaky, grilovaná špargľa

Mimóza 0

Tak, je najvyšší čas popremýšľať, čo na sviatočný stôl! Ak ste sa ešte nerozhodli, možno sa vám zapáči naše veľkonočné menu: jahňa, zapečené zemiaky, grilovaná špargľa.

Ingimage

Pečené jahňacie stehno

Potrebujeme:

  1 jahňacie stehno s kosťou (okolo 2,8 – 3,.5 kg)

 ¼ hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy (hrnček 250ml)

 8 strukov cesnaku, pretlačiť

 3 PL čerstvého rozmarínu

 1PL soli

  2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia

Poleva:

  1 hrnček zmesi čerstvých byliniek (kombinácia rozmarínu, pažítky a petržlenu)

 2 hrnčeky posekanej cibule

 2 hrnčeky kuracieho vývaru

 1 hrnček červeného vína

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Celé stehno natrieme citrónovou šťavou. Rovnomerne ho posypeme rozmarínom a natrieme cesnakom. Posolíme a okoreníme, preložíme na mäsový plech na pečenie. Pečieme 30 minút. Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ďalších 60 až 80 minút podľa toho, ako chceme mat stehno prepečené.

Keď mäso vyberieme z rúry, necháme ho ešte 10-15 minút odstáť, aby sa proces pečenia rovnomerne dokončil.

Pekáč si položíme krížom cez variče, zapneme na mierny oheň (mäso dáme zatiaľ bokom), pridáme do šťavy cibuľku a zmes byliniek a drevenou vareškou dobre premiešame s vyškrabaním celého dna pekáča, aby výpek pekne zahustil šťavu.

Pridáme kurací vývar a víno a dobre rozmiešame. Na miernom ohni premiešavame, až kým výpeková šťava mierne nezhustne.

Mäso pri podávaní krájame na hrubé plátky a zalievame pripravenou polevou.

Ingimage

Zapekané zemiaky

Potrebujeme:

  1 a 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie

 1 vetvička čerstvého tymiánu

 2 roztlačené struky cesnaku

  ½ CL mletého muškátového oriešku

 maslo

  1 kg zemiakov, očistených a nakrájaných na asi 1-1,5 cm hrubé kolieska

  soľ a mleté korenie

 ½ hrnčeka parmezánu

Postup:

Rúru predhriať na 190 stupňov.

V panvici na polevy rozohrejeme smotanu s tymiánom, cesnakom a muškátovým orieškom.

Vymastime oválnu nádobu na pečenie. Naukladáme vo vrstvách plátky zemiakov, každú vrstvu osolíme a pokoreníme. Necháme si v zásobe ešte zemiaky na jednu vrstvu.

Smotanovú zmes pekne rozlejeme ponad zemiaky. Navrch posypeme parmezánom. Na to naukladáme poslednú vrstvu zemiakov a dáme piecť odokryté asi na 45 minút.

5 minút pred koncom nasypeme navrch znova parmezán a necháme zapiecť do zlatohneda.

Ingimage

Grilovaná špargľa na cesnaku

Potrebujeme:

  1 kg šparglí, umytých a konce odrezané asi 2-2,5 cm

 3 PL panenského olivového oleja

 1 1/2 PL roztlačených strukov cesnaku

 soľ, mleté korenie

  2 PL šťavy z čerstvých citrónov

Postup:

Rúru predhrejeme na 220 stupňov.

Vo veľkej sklenej nádobe na pečenie rozložíme špargľu, pofŕkame olivovým olejom a potrieme cesnakom. Zľahka osolíme a okoreníme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15-20 minút, podľa hrúbky špargľových stoniek.

Počas pečenia dvakrát premiešame. Po vybratí z rúry pofŕkame upečené špargle citrónovou šťavou.

Prečítajte si aj: Veľkonočný bochník, vianočka a zeleninová štrúdľa

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár