Povedala mi kamoška, že takto mám nazvať tento článok o sirupoch z bazy, žihľavy a púpavy. A keď tak nad tým rozmýšľam a spomínam, ako vyzerali, keď ich moja mama robila celé roky doma, tak naozaj v odleskoch slnka boli zlatavé. Najmä ten žihľavový, ktorý vždy robila v takom úplne najväčšom hrnci, čo sme doma mali, s kopou pomarančov a citrónov.

- foto: ingImage
Volala som jej, mame, že moja zlatá, daj recepty. Tak čujte teda a keď nebudete mať čo robiť, zbaľte deti na prechádzku, u nás baza už začala kvitnúť. Aby ste ten správny čas nepremeškali.
Sirup z bazy čiernej
Receptov naň nájdete veľa. V zásade sa líšia v množstve kvetov na liter vody a pomere cukru, ktorý máte pridať. Základný pomer sa obvykle uvádza takto:
- na 1 liter vody 10 väčších kvetov bazy, 1 kg cukru a 10g kyseliny citrónovej
Môžete vyskúšať aj takýto postup:
- 15 veľkých kvetov
- 2 litre prevarenej, vychladnutej vody
- 7 dkg kyseliny citrónovej
- 1 citrón neošúpaný pokrájaný na kolieska (lepšie je šťavu vytlačiť a kôru pokrájať)
Všetko zmiešať, nechať lúhovať 24 hodín, občas premiešať. Potom precediť cez husté sitko. Pridať 2 kg cukru a trošku konzervačného prípravku (kedysi to bol Petol, dnes je na trhu Pomôcka na konzervovanie). Miešať, kým sa cukor rozpustí. Naliať do fliaš, bez sterilizovania. Poriadne uzavrieť. Vydrží aj rok bez plesnenia.
Žihľavový sirup
Prevariť 3 litre vody, nechať vychladnúť. Do toho namočiť na 48 hodín 90 vŕškov žihľavy (len vrchné časti žihľavy, najviac 2 „poschodia“ od vrchu). Pridať 2 pomaranče a 2 citróny – vytlačiť šťavu a pokrájať kôru, všetko pridať). Po 48 scediť, pridať 2 – 3 kg cukru, 1 Lemonit (alebo 5 dkg citrónovej kyseliny). Miešať, kým sa všetko rozpustí. Bez sterilizácie naplniť do fliaš.
Púpavový sirup
- 200 ks kvetov púpavy,
- 1 ½ kg kryštálového cukru,
- 1 ½ l horúcej vody,
- 8 citrónov,
- zázvor (15 cm)
Púpavové kvety opláchneme, dáme do nádoby, pridáme 4 citróny pokrájané na tenké plátky. Necháme 2 dni vylúhovať a potom precedíme cez gázu a ešte poriadne vytlačíme. Do tejto šťavy pridáme 2 citróny pokrájané na plátky a cukor. Varíme asi 30 minút. Odstavíme a znova precedíme. V odšťavovači odšťavíme zázvor a citróny a pridáme do sirupu.
Iný recept ponúkajú aj babské rady:
- 240 žltých kvetov púpavy,
- 1 l vody,
- 1 kg cukru,
- 1 pomaranč, 2 citróny
Kvety púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť. Potom v zakrytej nádobe dáme do chladnejšej miestnosti odstáť na 24 hodín.
Na druhý deň precedíme, pridáme 750 - 1000 g cukru a na miernom ohni povaríme asi 1 hodinu. Pred ukončením varenia pridáme šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Nevaríme celkom nahusto, lebo pri chladnutí ešte zhustne. Uložíme do pohárov, odporúča sa držať v chlade. V zime sa sirup používa najmä pri prechladnutí.
Spracované s použitím: Babske-rady.sk,
Priroda a nie chcemia a nestarať sa do ludí.
Kvety bazy sú najlepšie, keď sa zbierajú za slnečného dňa, no neviem, či sa aj oplachujú. foodfest.sk/bazovy-sirup-recept/ Tu sa píše, že na bazový sirup treba jemne
Moze mi někdo poradit preco mne sa plesen urobila na vrchu počase?niekto mi aj hovoril že to nevadí a že stačí precedit .kde mozem robit chybu? Dakujem.
mne s zda toho cukru strasne vela.. mi je jasne ze je potrebny, ale tolko ?
Ked tam mate tolko pomarancov a citronu, pravych netreba tam lemonit a kyselinu citronovu.
Inač to je super taketo niečo.
ja mám na bazový sirup tento recept, robím ho už roky aj 3-4 dávky a aj tak nám nevydrží do novej big green ... 30-35 kvetov bazy namočíme do 2 a 1/2 litra prevarenej vychladnutej vody a necháme odstáť 24 hodín (už sa mi stalo, že som nestíhala a bolo aj 36 hodín). Potom to precedíme a rozmiešame v tom 4 kg cukru a 100 g kyseliny citrónovej. Môže sa aj zohriať aby sa cukor rýchlejšie rozpustil. Nikdy sa mi nepokazil a ani za tých 24 hodín alebo aj viac nesplesnel
mne sa zdá 100 g kyseliny citrónovej extrémne veľa. Robila som podľa podobného receptu minulý rok bazový sirup, dala som celý sáčik kyseliny citrónovej, a to bolo len 70 g a strašná chémia z toho bola cítiť, nedalo sa to piť. Škoda, že som svojej mame zavolala až keď bol tento prúser na svete, povedala mi, že ona nikdy, nikdy kyselinu citrónovú nedávala, že si vystačila s obyčajným živým citrónom, pokrájaným na kolieska, bez chémie a vydržalo takisto bez toho, aby to splesnivelo.