Mandľové mlieko, ovsené, či kokosové, pozná čoraz viac ľudí, a nielen tých, ktorí musia zo svojho jedálnička vylúčiť laktózu, prípadne kravské mlieko vôbec.
Čo takto vyskúšať pistáciové? Je dobré napríklad na nervy. Čo sa vždy zíde.

- Shutterstock
Prečo sú pistácie super
Surové pistácie obsahujú 4% vody, 45% tukov, 28% sacharidov a 20% bielkovín. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínov B. Takisto v nich nájdeme vápnik, riboflavín, kyselinu listovú, vitamín E.
100 gramov pistácií má 562 kalórií. V porovnaní s ostatnými orechmi majú pistácie nižšie množstvo tuku a kalórií, ale vyššie množstvo draslíka, vitamínu K a niektorých fytochemikálií.
Recept 1
Potrebujeme:
- 100 g olúpaných, nesolených pistácií,
- 0,5 l vody,
- štipka mletého kardamónu,
- pol lyžičky javorového sirupu,
- pár kvapiek vanilkového extraktu
Príprava:
- Pistácie namočíme na 2 hodinky do studenej vody. Vodu scedíme, pistácie dobre umyjeme.
- Do mixéra dáme pistácie, liter vody, vanilkový extrakt, kardamón, javorový sirup a najprv na najnižšej, potom na najvyššej rýchlosti mixujeme, až kým neuvidíme kúsky pistácií.
- Potom mlieko precedíme cez sitko a dáme do chladničky. Malo by vydržať 2-3 dni
Recept 2
Potrebujeme:
- 150 g olúpaných, nesolených pistácií,
- pol litra vody,
- čajová lyžička vanilkového extraktu,
- 20 g medu
Príprava:
- Pistácie namočíme do vody buď na noc, alebo aspoň na 6 hodín. Vodu zlejeme, pistácie dobre umyjeme.
- Pistácie vložíme do mixéra. Pridáme 400 g vody, mixujeme 2 minúty na najvyššej rýchlosti. Pridáme vanilkový extrakt, med a ďalších 100 g vody. Mixujeme 10 sekúnd na nižšej rýchlosti.
- Dobre premiešajte najmä zospodu, kým mlieko nalejete do pohárov.