Pistáciové mlieko. Mňam

redakcia 0

Mandľové mlieko, ovsené, či kokosové, pozná čoraz viac ľudí, a nielen tých, ktorí musia zo svojho jedálnička vylúčiť laktózu, prípadne kravské mlieko vôbec.

Čo takto vyskúšať pistáciové? Je dobré napríklad na nervy. Čo sa vždy zíde.

Shutterstock

Prečo sú pistácie super

Surové pistácie obsahujú 4% vody, 45% tukov, 28% sacharidov a 20% bielkovín. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínov B. Takisto v nich nájdeme vápnik, riboflavín, kyselinu listovú, vitamín E.

100 gramov pistácií má 562 kalórií. V porovnaní s ostatnými orechmi majú pistácie nižšie množstvo tuku a kalórií, ale vyššie množstvo draslíka, vitamínu K a niektorých fytochemikálií.

Recept 1

Potrebujeme:

  • 100 g olúpaných, nesolených pistácií,
  • 0,5 l vody,
  • štipka mletého kardamónu,
  • pol lyžičky javorového sirupu,
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

Príprava:

  • Pistácie namočíme na 2 hodinky do studenej vody. Vodu scedíme, pistácie dobre umyjeme.
  • Do mixéra dáme pistácie, liter vody, vanilkový extrakt, kardamón, javorový sirup a najprv na najnižšej, potom na najvyššej rýchlosti mixujeme, až kým neuvidíme kúsky pistácií.
  • Potom mlieko precedíme cez sitko a dáme do chladničky. Malo by vydržať 2-3 dni

Recept 2

Potrebujeme:

  • 150 g olúpaných, nesolených pistácií,
  • pol litra vody,
  • čajová lyžička vanilkového extraktu,
  • 20 g medu

Príprava:

  • Pistácie namočíme do vody buď na noc, alebo aspoň na 6 hodín. Vodu zlejeme, pistácie dobre umyjeme.
  • Pistácie vložíme do mixéra. Pridáme 400 g vody, mixujeme 2 minúty na najvyššej rýchlosti. Pridáme vanilkový extrakt, med a ďalších 100 g vody. Mixujeme 10 sekúnd na nižšej rýchlosti.
  • Dobre premiešajte najmä zospodu, kým mlieko nalejete do pohárov.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár