Trikrát a stále nie dosť: koláče s čerešňami

kika/redakcia 1

„Neviem prestať jesť čerešne, niet mi pomoci,“ napísala moja kamarátka za nás všetkých, čo sa nevieme čerešní dojesť.

Už si nepamätám, kto povedal, že čerešne sú najlepšími antidepresívami, ale veru, mala by som každý deň v roku chodiť s aspoň dvomi za ušami.

A ešte jedno viem: že dobrú náladu môžu urobiť napríklad tieto koláče s čerešňami (ev. višňami).

iStock

Bublanina od babky ze Šarfie

Takto robí bublaninu moja viac ako 80-ročná babka, od ktorej drankám všetky jej recepty. Babka je stará škola, čím jednoduchší recept, tým lepší koláč.

Potrebujeme:

  • 5 vajec,
  • 25 deka cukor práškový,
  • 1 deci oleja,
  • 1 deci vody,
  • 30 deka múka polohrubá,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Oddelíme žĺtky (do cesta) a bielky (na sneh).
  • V múke zamiešame prášok do pečiva, vanilku, cukor, vajcia, olej a vodu.
  • Nakoniec nezabudneme vmiešať tuhý sneh z bielkov.
  • Cesto vylejeme na múkou vymastený a vysypaný plech a na vrch naukladáme veľa veľa čerešní.

Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C, až dokým nebude bublanina do pekna upečená a jej okraje sa budú odliepať od plechu.

Bublaninu môžeme posypať ešte horúcu práškovým cukrom (cez sitko).

Čerešňový koláč s posýpkou

Na cesto potrebujeme:

  • 200 g polohrubej múky,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 50 g oleja,
  • 100 g kryštálového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 väčší jogurt gréckeho typu (260 g),
  • 1 vajíčko

Posýpka:

  • 50 g masla,
  • 6 polievkových lyžíc hrubej múky,
  • 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • (zmiešame, urobíme mrveničku, ktorá sa bude drobiť medzi prstami)

Postup:

  • Suroviny na cesto zmiešame,
  • vylejeme na okrúhly plech,
  • poukladáme ovocie a posypeme posýpkou.
  • Pečieme pri teplote 200 °, až kým koláč nechytí peknú farbu a nezhnedne.
iStock

 

Baklava z čerešní

Recept mám od chorvátskej kamarátky, ktorá robí namiesto klasickej baklavy s orechmi takúto ovocnú verziu:

Potrebujeme:

  • 500 g tenkého lístkového cesta vyvaľkaného na pláty (tu tomu hovoria „kôra“ z lístkového cesta),
  • 3 vajcia,
  • 1 šálka kryštálového cukru,
  • 1 šálka jogurtu,
  • 1 šálka oleja,
  • 1/2 pohára detskej krupice,
  • 1 prášok do pečiva
  • + aspoň pol kila čerešní bez kôstok

Postup:

  • Lístkové cesto si rozdelíme na 2 polovice (v balení býva 10 listov, takže 5 a 5).
  • Vajcia vymiešame s cukrom a pridáme aj ostatné suroviny (olej, jogurt, krupicu, kypriaci prášok), ktoré zmixujeme dohladka ručným mixérom. Túto zmes takisto rozdelíme na 2 polovice.
  • Na vymastený plech dáme prvú časť lístkového cesta:
    • položíme prvý list lístkového cesta, namažeme zmesou,
    • na neho položíme ďalší list, namažeme zmesou,
    • takto ich mažeme a ukladáme všetkých 5 listov jeden na druhý a potom posypeme čerešňami.
    • Na to položíme druhú časť lístkového cesta, takisto zopakujeme proces uloženia listu, namazania listu, uloženia listu, namazania listu, až po posledný list, aj ten namažeme, ale už nesypeme navrch čerešne.
  • položíme prvý list lístkového cesta, namažeme zmesou,
  • na neho položíme ďalší list, namažeme zmesou,
  • takto ich mažeme a ukladáme všetkých 5 listov jeden na druhý a potom posypeme čerešňami.
  • Na to položíme druhú časť lístkového cesta, takisto zopakujeme proces uloženia listu, namazania listu, uloženia listu, namazania listu, až po posledný list, aj ten namažeme, ale už nesypeme navrch čerešne.
  • položíme prvý list lístkového cesta, namažeme zmesou,
  • na neho položíme ďalší list, namažeme zmesou,
  • takto ich mažeme a ukladáme všetkých 5 listov jeden na druhý a potom posypeme čerešňami.
  • Na to položíme druhú časť lístkového cesta, takisto zopakujeme proces uloženia listu, namazania listu, uloženia listu, namazania listu, až po posledný list, aj ten namažeme, ale už nesypeme navrch čerešne.
  • Ešte pred pečením rozrežeme baklavu na kocky.
  • Dáme piecť do predhriatej trúby na 180 °C a pečieme, kým nezhnedne.

Upečený koláč je treba poliať chladným „nálevom“, ktorý si pripravíme takto:

  • uvaríme spolu 3 šálky cukru, 2 šálky vody a šťavu z jedného citróna a dáme vychladiť.
  • Nálev sa vsiakne do baklavy, najlepšia je, keď pobudne v chladničke.
  • Podávame teda celkom vychladenú, na vrch prípadne hodíme ako dekoráciu kúsky citrónu.

»»»»»»»»» Prečítajte si aj: Cheesecake v pohári s lesným ovocím.

»»»»»»»»» Prečítajte si aj: Fritule: chorvátske mini šišky.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ďakujem Kika,

    robila som bublaninu, je to super recept smile Okrem čerešní som dala ríbezle a trochu malín a je sjupr. A je jej vela. Zvyknem dávať na menší plech, aby bola vysoká a teraz mi normálne vyliezala z hlbokého plechu smile

Pridaj komentár