Máte radi slivky? Upečte si pravý domáci slivkový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou navrchu.
Na cesto budeme potrebovať:
- 180 ml teplého mlieka
- 375 g polohrubej múky
- kocka čerstvého droždia
- 50 g cukru
- 75 g masla
Na cesto pôjde:
- 2 kg sliviek
- 100 g cukru
- 1 lyžica škorice
Na posýpku budeme potrebovať:
- 200 g hrubej múky
- 100 g cukru
- 100 g masla
- podľa nálady a chuti mandľové lupienky
Urobíme si cesto:
Do misky nasypeme múku, vyhĺbime jamku, do ktorej namrvíme droždie, pridáme trochu vlažno-teplého mlieka, lyžičku cukru, jemne poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste 15 minút.
Keď máme kvások hotový, pridáme roztopené maslo a mlieko a cukor do múky a zamiesime cesto. Znova zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu (30 x 40), premiestnime na plech a jemne zdvihneme okraje.
Slivky, umyté, odkôstkované, narezané na polovičky, ukladáme na plech rovnou stranou dolu, posypeme zmesou cukru a škorice.
Pripravíme si posýpku: v miske spracujeme drobivé cesto z múky, cukru a masla. Posypeme ním slivky, ak chceme mať koláč ešte chrumkavejší, na koniec môžeme ešte prisypať aj mandľové lístky.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, trvá to cca 45 minút (podľa trúby). Dobrú chuť.
My mame len take tie gulate slivky, co nie su modre. Aj z nich to robite?