Jablká v župane

Mína 0

Túto pochúťku sme mali rady už ako deti. To mama raz doniesla recept od svojej kolegyne. Najprv sme sa bavili na tom, že ako vraj jablká môžu nosiť župan. Bavili sme sa aj pri jeho výrobe, keď sme pomáhali. No a tiež nám véééľmi chutil.

Teraz ho robievam znova. Deti ohromne rady asistujú. Sypú oriešky, cukor, škoricu, krásne vonia celá kuchyňa. Nevedia sa dočkať, kedy sa doň zahryznú. Je výborný ešte teplý a rovnako aj po vychladnutí. A ten jeho názov, že aká sranda 🙂

Na jablká v župane potrebujeme:

  • lístkové cesto
  • drobné jabĺčka
  • kryštálový cukor
  • mletú škoricu
  • vlašské orechy, nahrubo nasekané
  • hladkú múku na podsýpanie
  • vajíčko na potretie
  • papier na pečenie

Poďme piecť:

Jabĺčka umyjeme a vyrežeme jadrovníky odvrchu až dole tak, že jablká budú cez celý stred „deravé“. V miske zmiešame cukor, škoricu a nahrubo nasekané orechy. Cesto vyvaľkáme a narežeme na veľké štvorce. Na každý štvorec cesta položíme jablko a do diery nasypeme pripravenú zmes (cukor, škorica, orechy). Potom jabĺčkam oblečieme župany. Zabalíme ich do cesta tak, aby vznikli malé batôžky a dobre ho popritláčame, aby sa pri pečení nevyzliekli.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru vyhrejeme na 180ºC a pečieme asi 45 minút. A potom už len voniame a koštujeme.

Na vykrojenie jadrovníka mi dobre slúži klasická škrabka. Jablká ale netreba šúpať, dobre sa prepečú aj so šupkou. Počet kusov závisí od veľkosti jabĺk a rozvaľkaného cesta. Mne ich zvyčajne vychádza 9, zriedka 12. Netreba vaľkať veľmi natenko, aby cesto nepopraskalo. Niekedy zvykne náplň pri pečení vytekať a karamelizuje.

Ňou potom upečené županové jabĺčka ešte pooblievam. A ak mi orieškovo-škoricovo-cukrová zmes zostane a nemám už cesto, tak jednoducho dám na plech len samotné deravé jablko, naplním ho a upečiem ho spolu s ostatnými.

Foto: autorka

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (25 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...

Pridaj komentár