Jarné nátierky

Vlado Pabiš 3

Každý deň treba dať niečo na chlieb. Na raňajky, deťom na desiatu, podvečer svokre čo skočí na kávičku.  Chlieb s maslom a s ….. toho máme už všetci dosť.

Položte na svoj jarný stôl niečo iné a vyslúžte si doma pochvalu.

Môžete sa rozhodnúť pre niekoľko nátierkových receptov ako sú napríklad syrová nátierka s reďkovkami, šunkovo-karfiolová, nivová s hruškami a orechmi a matjesová nátierka. 

Syrová nátierka s reďkovkami – vegetariánska

Pre 4 osoby: 

200 g reďkoviek

200 g tvrdého syra

2 strúžiky cesnaku

2-3 lyžice majonézy Hellmann’s majolenka Starej mamy

soľ

 

Postup: 

Syr nastrúhame nahrubo a reďkovky nasekáme na rezančeky. Zmiešame s prelisovaným cesnakom, majonézou a ochutíme soľou.

 

 

Šunkovo – karfiolová náterka

Pre 4 osoby: 

200 g šunky

200 g uvareného karfiolu

1 malá červená cibuľa

3 lyžice majonézy Hellmann’s majolenka Starej mamy

2 lyžice nakladaného zeleného korenia

soľ 

Postup:

Šunku a karfiol rozmixujeme najemno. Zmiešame s korením, nasekanou cibuľkou, majonézou a dochutíme soľou.

 

 

Nivová nátierka s orechami a orechami – vegetariánska

Pre 4 osoby: 

200 g nastrúhanej nivy

100 g čerstvé hrušky

Šťava z 1 citrónu

2 lyžice majonézy Hellmann’s Majolenka Starej mamy

Orechy (vlašské alebo pekanové)

Brusnice na ozdobu

Postup: 

Hrušku nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou,zmiešame s nastrúhanou nivou a majonézou. Ozdobíme nasekanými orechmi a brusnicami.

 

 

Matjesová nátierka

Pre 4 osoby: 

100 g matjesov v oleji (bez oleja)

200 g varených zemiakov

1 jarná cibuľka

štipka cukru

3 lyžice majonézy Hellmann’s majolenka Starej mamy

 

Postup:  

Matjesy rozmixujeme najemno. Zemiaky roztlačíme vidličkou. Zmiešame s nasekanou cibuľkou, majonézou a dochutíme cukrom.

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Pán Pabiš, ruku na srdce, toto sa Vám zdajú vhodné pokrmy pre deti? Mám na mysli tie majonézy, ktorá je v každom recepte.

    1. Pani Gabriela,
       
      ja to tak kriticky nevidim, ide tam par lyzic, nie cela piksla. Podla mna je to to iste ako rastlinne masla… Ved recept si mozte upravit podla seba, ide podla mna skor o inspiraciu

  2. Môže byť, že je to pre Vás to isté ako rastlinné maslá, lebo tak to vidím aj ja. 🙂 Ale asi z iného uhla. Aj pár lyžíc majonézy či rastlinného masla je pre náš organizmus stále škodlivé. Sú to umelé potraviny.

    Tzv. „rastlinné“ maslá sú margaríny obsahujúce zdraviu škodlivé priemyslom vytvorené trans-mastné kyseliny, ktoré vznikli pri hydrogenizácii/transesterifikácii/ emulgifikácii apod. nenasýtených olejov, napr. mononenasýtená kyselina olejová. Drastický chemický proces hydrogenizácie zmení kyselinu olejovú z prirodzenej konfigurácie cis na neprirodzenú formu trans. Takto zmenená kyselina sa už nevolá olejová, ale elaidová… Zmena na trans kompletne zmení jej vlastnosti. Táto kyselina škodí v každom množstve, nejestvuje bezpečná dávka. Potom tu máme (a samozrejme nielen z toho) tučnotu, aterosklerózu, zlý cholesterol, srdcovo-cievne ochorenia, cukrovku, Alzheimera, rakovinu apod.

    Myslim si, ze nielen deti ale aj dospelí, obzvlášť to platí v dnešnej dobe, by sa mali snažiť stravovať čo najprirodzenejšie. Veď aj z prvého masla sa dajú pripraviť dobré nátierky. zwinker Ale ako inšpirácia tie Vaše recepty sú celkom dobré. Cool

Pridaj komentár