Bio trend mnohé mamičky plynule nalákal do bio oddelenia potravín. Či kupujete tmavý chlieb, či biely, oba môžu byť veľkým sklamaním.
Aj tie tmavé so semiačkami, krásne zabalené a vyzerajúce, môžu mať zádrhel. Stačí si pozrieť zloženie. Ak tam nájdete len múku, kvások a vodu, vyhrali ste. Inak sú väčšinou plné éčok, pridaných farbív, látok, stabilizátorov... Než jesť niečo podobné, skúste chleba domáci. Nepotrebujete ani stráviť hodiny v kuchyni ani domácu pekáreň.
Receptov na chlieb nájdete na internete pomerne veľa. My sme pre vás vybrali dva najjednoduchšie.
Na tento chlieb potrebujete zmiešať dve múky. Pokojne podľa vlastného výberu. Platí pravidlo, že najmenej zdravá je pšeničná. Preto voľte radšej tieto varianty: žitná, špaldová, pšenová, grahamová.
Ingrediencie:
Príprava:
Ingrediencie zmiešajte spolu s vlažnou vodou do cesta. Potom nechajte hodinu v miske vykysnúť. Po hodine vypracujte cesto do tvaru bochníka. Položte na papier na pečenie na plechu a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Potom cesto potrite vodou. Niekto dáva aj hrnček vody priamo na plech s chlebíkom, aby sa odparovala a bol vláčnejší.
už len bochník na plechu strčíte do trúby. Prvých 15 minút na 280 stupňov, aby sa na ňom spravila chrumkavá kôrka. A potom 45 minút až 6O na 180 stupňov. Podľa trúby.
Či je chleba dostatočne prepečený zistíte tak, že do prostriedku strčíte špajlu a keď sa na ňu neprichytí cesto, môžete vybrať. Po vybratí chlebíku ho prikryte vlhkou utierkou, pekne zmäkne a nebudete vidieť rozdiel medzi vašim a kupovaným. Vlastne áno, jeden tu je. Je chutnejší a zdravší :)
Tip na dobrú chuť:
Spravte si k chlebíku bylinkové maslo. Nechajte maslo vonku než zmäkne. Potom ho zmiešajte s bylinkami podľa chuti: kôpor, bazalka, tymián... môžete pridať aj cesnak. Maslo dajte do misky a do chladničky stuhnúť. Mňam na teplý chlebík :)
Špaldový chlieb s jogurtom je ešte jednoduchší. A hlavne varianta pre tých, ktorých kvasnicový nafukuje bruško.
Ingrediencie:
Postup:
Ingrediencie spolu vymiešame, aby sa masa spojila a vytvarujeme bochník. Dajte hneď piecť do vyhriatej trúby na 190 stupňov cca 50 min. Pečte napríklad v jenskej mise s pečiacim papierom na spodu.
Ak večer upečiete, ráno môžete mať pre rodinu chutné raňajky.
Foto: sxc.hu
Ja si pečiem tieto chleby www.dobrenapady.info/chlieb-cr8.htm