Omáčky na cestoviny. Od klasiky po netradičné recepty

Anna Veselá 0

Zbožňujeme ich kvôli jednoduchosti.

U nás doma bývajú veru často a nijako sa za to nehanbím. Dávno sme opustili verzie „so syrom a s kečupom,“ hotové omáčky nikdy nekupujeme.

Prečo aj, keď sa dajú pripraviť neuveriteľne rýchlo a k dokonalosti je treba len zopár surovín. A z tých sa dá vyčariť milión kombinácií.

Týchto 10 teda určite.

1. Rýchle špagety s olivovým olejom a cesnakom

Potrebujeme:

Olivový olej, cesnak, soľ, korenie, špagety (500 g)

Príprava:

Do väčšej panvice nalejeme olivový olej, pridáme nakrájaný cesnak, aby pustil svoju typickú vôňu. Musíme však dávať pozor, aby nezhorel (a nezhorkol).

Špagety uvaríme podľa návodu. Pridáme do panvice, zamiešame, prípadne dolejeme zopár lyžíc vody, v ktorej sa špagety varili. Podávame posypané parmezánom.

2. Krémové špagety so šampiňónmi

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu masla
  • 200 g šampiňónov
  • 1 lyžicu smotany na varenie
  • 2 vajcia
  • 1 lyžicu petržlenovej vňate
  • 200 g slaniny
  • 125 g parmezánu
  • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • 400 g špagiet

Príprava:

Šampiňóny opražíme na masle vo väčšej panvici. V druhej panvici dáme pomaly pražiť slaninku, nakrájanú na malé kúsky. V miske zmiešame vajíčka, smotanu, parmezán, soľ a korenie.

Špagety uvaríme podľa návodu a vložíme ich do panvice k šampiňónom. Prilejeme vajíčka so smotanou a parmezánom, opraženú slaninku, zamiešame a povaríme, až kým omáčka nezhustne.

3. Špagety s citrónom

Potrebujeme:

  • 1 citrón
  • 1 šálka šľahačky alebo smotany na varenie
  • 6 lyžíc masla
  • 5 lyžíc čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Soľ, korenie
  • 350 g špagiet

Príprava:

Citrón dobre umyjeme, nastrúhame kôru, vytlačíme šťavu (odložíme na neskôr).

Špagety dáme variť do väčšieho množstva osolenej vody. Nerozvarte ich. Majte na pamäti, že sa ešte dovaria v omáčke.

Citrónovú kôru a šľahačku (smotanu na varenie) povaríme vo väčšom hrnci (aby sa nám neskôr zmestili pridať špagety). Potom pridáme po lyžičkách masla a keď sa celkom rozpustí, vypneme šporák. 

Keď sú špagety uvarené (al dente), vložíme ich do hrnca s omáčkou a zamiešame. Dáme ešte variť, pridáme parmezán.

Možno sa nám zíde pridať zopár lyžíc vody, v ktorej sa špagety varili, ak by sa zdala omáčka príliš hustá. Posypeme petržlenovou vňaťou, pridáme šťavu z citróna. Podávame hneď.

4. Špagety s vínovou omáčkou s lososom a citrónom

Potrebujeme:

  • 400 g špagiet
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžička kapár
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 cibuľa
  • 200 ml bieleho vína
  • 250 g lososa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • parmezán
  • petržlenová vňať

Príprava:

Špagety uvaríme podľa návodu.

Na panvici opečieme lososa, osolíme, okoreníme.Na olivovom oleji opražíme cibuľu, pridáme kapary. Podlievajúc vínom, varíme asi 10 minút.

Keď sa víno odparí, pridáme lososa, nakrájaného na menšie kúsky a za malú lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry. Zamiešame, pridáme smotanu, citrónovú šťavu a špagety.

Na záver posypeme na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.

 

5. Špagety so sušenými paradajkami a mandľami

Potrebujeme:

  • 100 g sušených rajčín v olivovom oleji
  • 50 g opražených a nasolených mandlí
  • 1 strúčik cesnaku
  • 120 ml olivového oleja
  • 50 g strúhanky
  • 350 g špagiet
  • Soľ a korenie

Príprava:

Paradajky, mandle a cesnak spolu s 50 ml oleja zmixujeme na hladkú zmes, ktorú osolíme a okoreníme.

Na panvici orestujeme strúhanku s 2 lyžicami olivového oleja do zlatista.

Cestovinu uvaríme podľa návodu, scedíme a ponecháme si pol šálky vody, v ktorej sa varila.

Špagety zmiešame s paradajkovou zmesou, pridáme ešte dve lyžice olivového oleja a jemne pridávame vodu, až kým nebude mať omáčka požadovanú konzistenciu.

Podávame posypané orestovanou strúhankou.

6. Klasické „bolonské“ špagety

Potrebujeme:

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 150 g slaniny
  • 50 g nadrobno postrúhanej mrkvy
  • 50 g nadrobno postrúhaného zeleru
  • 50 g nadrobno pokrájanej cibule
  • 300 g rajčinového pyré
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • ½ šálky plnotučného mlieka
  • Olivový olej
  • Soľ, korenie
  • ½ šálky smotany

Príprava:

Slaninu opražíme tak, aby začala púšťať masť, dávame pozor, aby nezhorela. Pridáme zeleninu a opražíme, až kým cibuľa nebude do sklovita.

Pridáme mäso a pražíme. Potom pridáme rajčinové pyré, podlejeme vínom a dobre premiešame.

Pomaly pridáme mlieko, až kým sa nespojí s ostatnými surovinami. Osolíme, okoreníme, necháme variť 2 hodiny pod pokrievkou, občas premiešame.

Keď je omáčka hotová, ešte môžeme doliať smotanu a nechať prevrieť. Potom môžeme podávať.

 

7. Špagety s kuracím mäsom, olivami a vínom

Potrebujeme:

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 šálka vývaru
  • 500 g špagiet
  • 10 olív
  • Petržlenová vňať
  • Parmezán
  • Soľ, korenie
  • Kuracie prsia

Príprava:

Kuracie prsia osolíme, okoreníme a vypražíme na oleji. Nakrájame na menšie kúsky.

Špagety uvaríme podľa návodu.

V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cesnak. Prilejeme biele víno a miešame, kým sa alkohol nevyparí. Pridáme citrónovú šťavu, vývar a necháme zovrieť. Posolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti.

Pridáme kuracie mäso, nakrájané olivy a premiešame všetko so špagetami. Na záver posypeme parmezánom a petržlenovou vňaťou.

8. Alla genovese

Potrebujeme:

  • 400 g špagiet
  • 140 g bazalkových listov
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 4 lyžice parmezánu
  • 100 g píniových orieškov
  • 6 lyžíc syra typu pecorino
  • 10 lyžíc olivového oleja

Príprava:

Umyjeme, osušíme a nakrájame bazalku. V mažiari tĺčikom rozdrvíme bazalku, petržlenovú vňať, cesnak, píniové oriešky.

Osolíme, pridáme parmezán a nastrúhaný syr pecorino. Dobre zamiešame. Pridáme 1 lyžicu oleja a miešame, až kým zmes nebude krémová. Môžeme použiť aj elektrický šľahač (mixér).  

Špagety uvaríme podľa návodu. Scedíme a položíme do misky, ktorú sme predtým ohriali. Pridáme „genovese“ omáčku, vmiešame do špagiet a hneď podávame posypané parmezánom.  

9. Paradajková omáčka od Jamieho Olivera

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stonka bazalky
  • 800 g pelata paradajok
  • Štipku soli, štipku korenia
  • 1 šálka čerstvej bazalky
  • 480 g špagiet
  • 15 g parmezánu

Príprava:

Na olivovom oleji do zlatista opražíme nasekanú cibuľu, cesnak a bazalkovú stonku. Pridáme paradajky, posolíme, okoreníme. Necháme variť, potom pridáme čerstvú bazalku.

Špagety uvaríme podľa návodu. Pridáme k paradajkovej omáčke, aj s trochou vody, v ktorých sa špagety varili a zamiešame. Servírujeme aj s troškou parmezánu a bazalky na vrchu.

10. Alla carbonara

Urobte si tieto famózne špagety carbonara podľa tohto tradičného receptu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Anna Veselá

články autora...

Pridaj komentár