ReceptyCestoviny a pizza

Domáca pizza. Tajomstvo nie je v recepte, ale...

 Andrej Jakubík   16.04.2020   0

Jedlo, ktoré preslávilo Taliansko v celom gastronomickom svete. A to predovšetkým zásluhou talianskych prisťahovalcov v USA, kde našli svoj nový domov a priniesli si so sebou svoju kuchyňu.

Dnes skoro nikto nepozná pravú taliansku pizzu, ale práve naopak - skoro každý pozná variáciu z USA. Pizza je jedlo, ktoré dokonale zapadá do ľahkého jedálnička talianskej gastronómie, a preto aj suroviny, ktoré sa na jej prípravu používajú, sú pomerne ľahko stráviteľné a nezaťažujú organizmus.

 

Zato USA variácia je svojím objemom a použitými surovinami doslova opakom. Spolu s hamburgerom a sladenými nápojmi je to jedlo, ktoré sa výrazne podpisuje pod obezitu Amerických občanov.

Ako pripraviť pizzu doma

V tomto príspevku si povieme, ako pripraviť toto jedlo doma, a to nie preto, aby sme ušetrili na návšteve reštaurácie, ale pre pocit istoty, ktorý sa dostaví spolu s vlastnou prípravou. A samozrejme si môžete sami pripraviť obloženie podľa vlastnej nálady a chuti.

Čo všetko môžeme dať na pizzu? To je iba na vás, pretože ak niekomu chutia sardinky, tak nech sa páči. A rovnako to platí aj o brokolici, krevetách, klobáse alebo kuracích stehnách. Obloha je čisto na uvážení konzumenta a netreba sa báť experimentov, pretože ak zvolíte naozaj bezpečné kombinácie, tak sa nemáte čoho báť.

 

Cesto je základ, ale tajomstvo nie je v recepte

Cesto je základ, nie je však hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje výsledok na tanieri. Receptov na cesto nájdete  na internete kopec.

Ale tajomstvo nie je v recepte, ale v príprave a základných trikoch!

Používajte olivový olej namiesto klasického slnečnicového, pretože potom je cesto zbytočne krehké a tvrdé. Rovnako do cesta nezabudnite primiešať mletú rascu, ktorá mu dodá jemnú vôňu. Cesto sa snažte mať čo najtenšie a ideálne je, ak sa na ňom vytvoria mierne bublinky, ktoré značia, že je kvalitne vypracované.

Dôležité je, aby cesto po vypracovaní odpočívalo. 

To znamená, že ho vytvarujeme do klasického diskovitého tvaru a popicháme vidličkou, aby sme cesto prevzdušnili. Takto ho necháme odpočívať na teplejšom mieste približne 20 minút. Potom cesto vložíme na plechu do rozohriatej trúby a pečieme približne do štádia, kedy sa začnú okraje sfarbovať do mierne hneda. To je čas, kedy cesto vyberieme.

 

Necháme mierne vychladnúť a nanesieme paradajkový pretlak a samozrejme oblohu. Potom necháme pizzu opäť niekoľko desiatok minút piecť na miernej teplote. Rúru vypneme približne 10 minút pred dopečením, pretože suroviny sa dopečú samé vplyvom zostatkového tepla.

Je lepšie používať elektrickú rúru,

pretože tá plynová cesto vysušuje. Ale samozrejme, ak máte možnosť piecť v peci na tuhé palivo, tak je to tá najlepšia voľba. Pri tejto príprave je pizza hotová v priebehu 1 až 3 minút, čo je naozaj fast jedlo.

Pizzu krájame za horúca,

pretože cesto vplyvom oxidácie na vzduchu rýchlo tvrdne. 

 

V ceste sa zvyknú vytvoriť doslova vydutiny, a to je znamenie, že je všetko na dobrej ceste. Jedna z najdôležitejších ingrediencií je napríklad oregano, bez ktorého to nie je pravá pizza. Pre zlepšenie chute je vynikajúce napríklad potrieť okraje zmesou na jemno strúhaného cesnaku a olivového oleja.    

Ak si doma takto pripravíte kvalitnú pizzu, tak vám garantujem, že už nikdy vás to nebude ťahať do reštaurácie. Ale niekedy je dobré tam zájsť aspoň z nostalgie. A ak to tam bude pekne voňať, tak si pokojne aj niečo objednajte. Aspoň budete mať s čím porovnávať.

Vedeli ste?

Názov pizza pochádza zo slova picea, čo je názov slaného koláča, ktorý sa piekol v minulosti v Talianskom Neapole. Prvé pizzerie sa začali otvárať už na prelome 17. a 18. storočia. A najstarší predchodca pizze pochádza zo starovekého Egypta, kde si recept osvojili Rimania a priniesli ho do Talianska.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.7 z 5. Celkom 7 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
Hľadáte:
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Amniotómia, alebo... v čepčeku sa narodil!
07.08.2020   3
Encyklopédia zdravotnej sestry hovorí, že je to prepichnutie amniónu (zárodočnej blany). Mamičkovsky tomu hovoríme pretrhnutie plodových obalov alebo pustenie vody počas pôrodu. Nemýľte si to prosím s iným zákrokom – amniocentézou.
Prvé pohyby bábätka v brušku
05.08.2020   6
Bábo v brušku a jeho prvé pohyby ženy opisujú ako hladkanie, mávnutie motýlích krídel, bublinky, jemné klopanie, pohyby čriev, trepotanie, škvŕkanie v bruchu, mrvenie...
Čo je hlienová zátka, kedy sa uvoľní a kedy ísť do pôrodnice?
03.08.2020   5
Odtok hlienovej zátky je jedným z prvých signálov, že čas pôrodu sa blíži a v zásade ešte netreba ísť do pôrodnice. Ak sa však objaví jasnočervená krv, (ako pri silnej menštruácii) je načase urýchlene sa presunúť do pôrodnice.
babetko
Cvičenie s riekankou pre 4 – 5-ročné deti
07.08.2020   0
Zdravotné cviky deťom poskytujú uvoľnenie všetkých svalov, ale aj posilňovanie a cestu k správnemu držaniu tela. Veľkým pomocníkom pri cvičení sú pesničky alebo riekanky. S deťmi vo veku 4 – 5 rokov si môžeme zacvičiť aj na tieto:
Nepáči sa ti jedlo? Budeš hladný!
06.08.2020   0
Babička šermuje lyžičkou popod nos vnúčika. Dieťatko vysýpa z mostíka kamienky a ona ho kŕmi jablkovou výživou cez pletivo, cez mriežkovanú zábranu preliezky, hrdá na svoju kŕmiacu taktiku.
Sunárek vyrástol. Rebrenduje na SUNAR
05.08.2020   0
Zmena sa dotkla len obalu a značky, zloženie a chuť produktov zostávajú rovnaké.
detské choroby
Protikvasinková diéta
03.08.2020   3
Ponúkame vám užitočné informácie o tom, čo jesť a čomu sa radšej vyhnúť, ak sa kvasinky stanú nepríjemnou súčasťou vášho života.
Cítia malé bábätká bolesť?
31.07.2020   0
Náš predpoklad je jasný, že deti bolesť cítia. Ako je to však u celkom malých bábätiek? U nich sa často predpokladá/predpokladalo, že bolesť nevnímajú tak, ako väčšie deti, resp. tak, ako dospelí. Ešte stále je novorodenecká bolesť často neliečená.
Alergia na slnko?
29.07.2020   0
Jednou z nepríjemných reakcií kože na slnečné žiarenie môže byť okrem spálenia pokožky aj slnečná alergia. Najviac ohrozenou skupinou sú deti, pretože ich koža nie je dostatočne odolná voči škodlivému žiareniu.
zvery
Prečo psy jedia trávu
03.08.2020   0
Väčšine psov tráva chutí. Podľa prieskumov je tráva rastlinkou, ktorú psy jedia najčastejšie. Ale prečo je to tak? Má nejaké neznáme vitamíny? Čo na nej psy vidia?
Cestovanie so psom
28.07.2020   2
Je prirodzené, že si myslíte, že sa váš psík necíti v klietke dobre. Neprenášajte ale tieto svoje pocity na vášho psa. Prepravka im nevadí a niektorí sa dokonca v nej cítia bezpečnejšie.
Povel "Ku mne" alebo tipy na privolanie psa
08.07.2020   2
„Ku mne“ je jeden z najdôležitejších povelov, ktoré potrebujete psa naučiť. Dá sa to u každého psa? Ako na to? Dokedy treba trénovať?