Vianočné pečenie

redakcia 0

Tak čo, milé dámy, milí páni? Už u vás vonia vianočné pečivko? Medovníčky, vanilkové rožteky, zázvorníky, medvedie labky? Či iné dobroty, typické len pre VAŠE VIANOCE?

Ak tohto roku hľadáte inšpiráciu na nové druhy vianočných laskominiek, ponúkame vám niekoľko receptov.

Orieškové slimáky

Potrebujete:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce
  • 100 g tekutého medu
  • 1KL rumovej arómy
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 150 ml vlažného mlieka

Na náplň:                                         

  • 100 g hrozienok
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček marcipánu Dr.Oetker
  • 4 zarovnané PL marhuľového džemu
  • 100 g sekaných vlašských orechov

Na polevu: 1 balíček svetlej polevy

Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie, papier na pečenie

Príprava:

  1. Na prípravu náplne namočíme hrozienka do rumu asi na dve hodiny.
  2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, med, arómu, škoricový cukor a vlažné mlieko. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút.
  3. Marcipán nakrájame na malé kúsky, pridáme džem a rozmixujeme na hladkú hmotu.
  4. Cesto poprášime múkou a na pomúčenej doske ešte krátko premiesime. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik (30 x 40 cm) a potrieme marcipánovou náplňou. Náplň rovnomerne posypeme hrozienkami a orieškami. Cesto zarolujeme, rozkrájame na plátky hrubé asi 2 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými plátkami necháme dostatočnú medzeru. Plátky zakryjeme a dáme ešte raz na teplé miesto asi na 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 160 – 180 °C , cca 20 minút).
  5. Na prípravu polevy rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slimáky polevou ozdobíme a necháme stuhnúť.

Čokoládovo-marcipánové toliare

Prísady:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 75 g Gustinu jemného kukuričného škrobu
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 1 balíček polevy tmavej
  • 1 balíček marcipánu Dr.Oetker
  • 100 g zmäknutého masla

Na ozdobenie:

  • 1 balíček svetlej polevy
  • 1 balíček tmavej polevy

Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie, papier na pečenie, okrúhlu formičku na vykrajovanie (Ø 5 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta zmiešame na doske múku a škrob. Pridáme cukor, vanilínový cukor, mandle, maslo alebo margarín a vajce. Ručne vypracujeme hladké cesto.
  2. Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou asi 0,5 cm. Formičkou vykrájame kolieska, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme (180 – 200 °C, cca 10 minút).
  3. Upečené kolieska necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
  4. Na prípravu náplne rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Marcipán nastrúhame a ručne vymiešame s polevou a maslom. Vždy dve kolieska zlepujeme 1 kávovou lyžičkou náplne (prikladáme k sebe spodnou stranou).
  5. Tmavú a svetlú polevu pripravíme oddelene podľa návodu na obale. Zlepené kolieska v poleve namáčame, prípadne polevou potierame a špáradlom vytvárame v poleve vzory.

Toliare môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.

Chrumkavé čokoládové pralinky – nepečené

Prísady:

Na ozdobenie: ½ balíčka Polevy de Luxe 35 % kakao Dr.Oetker

Na pralinky:

  • ½ balíčka čokoládovej polevy
  • 20 g zmäknutého masla
  • 100 g lieskovoorieškového krému
  • 50 g maslových sušienok (napr. Club)
  • 2 KL rumovej arómy

Na posypanie: 1 zarovnaná PL práškového cukru

Ešte potrebujeme: papier na pečenie, 25 papierových košíčkov na pralinky (Ø 2,5 cm)

Príprava:

  1. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale, polovicu nalejeme na papier na pečenie a rozotrieme na tenkú vrstvu. Vložíme do mrazničky a necháme stuhnúť. Po stuhnutí nožom nasekáme na malé kúsky.
  2. Na prípravu praliniek nalejeme druhú polovicu polevy do misy, pridáme maslo a vmiešame lieskovoorieškový krém. Sušienky vložíme do igelitového vrecka, dobre uzavrieme a rozdrvíme váľkom.
  3. Do hmoty na pralinky vmiešame rozdrvené sušienky a rumovú arómu. Uložíme na 30 minút do chladničky. Pomocou kávovej lyžičky odoberáme časť hmoty na pralinky, z ktorej ručne vytvarujeme guľôčky. Guľôčky obalíme v kúskoch nalámanej polevy a umiestnime do košíčkov. Pralinky uložíme na 1 hodinu do chladničky. Uchovávame v chlade. Pred podávaním pocukrujeme.

Pralinky môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe v chlade asi 2 týždne.

Spracované s použitím textov a fotografii Dr.Oetker.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár