Vianočné koláče, ktoré zachutili priateľom Chorvátom

Kika Kováčiková 0

Nie som pekárka roka. A už vôbec sa nemôžem pýšiť dvadsiatimištyrmi druhmi vianočných koláčikov. U nás doma ich máme „iba“ päť takých, ktoré si doprajeme vo veľkom napiecť a potom – hlavne rozdať. 

Je to už niekoľko sezón, čo chodíme so sladkými podarúnkami k našim ostrovným kamarátom, susedom a obmena „naše – vaše“ sa každému ráta. Pýtajú recepty, že „keď budeš mať čas, napíš prosím, ako robíš tie vaše slovenské medovníky…“

Tak mi napadlo, že im pripravím prekvapenie. Že si nájdu tie recepty tu, u nás na rodinke 🙂

Medovníčky od Mary (Medenjaci)

  • 250 g medu
  • 200 g cukru (šećera)
  • 3 vajcia (jaja)
  • 100 g rozpusteného masla (maslaca)
  • 600 g hladkej múky (glatkog brašna)
  • 1 lyžica anízu (anis)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva (prašak za pecivo)

Vo vodnom kúpeli rozpustíme med a cukor, pridáme vajcia a miešame dopenista. Pridáme maslo. Do múky dáme aníz, sódu, prášok do pečiva. Suchú zmes pridáme do tekutej a vypracujeme cesto, ktoré by malo postáť v chladničke. Na pomúčenej doske potom vykrajujeme medovníčky. Pečieme na 180 stupňoch, kým nezačnú voňať a nechytia farbu.

Med i šećer otopiti na pari. Dodati jaja i pjenasto umutiti. Dodati maslac. Brašno promiješajte s praškom za pecivo, sodom i začinima, te dodavati u smjesu od meda. Tijeto ostaviti da odstoji u hladnaku. Smjesu razvaljati na pobrašnjenom stolu i rezati na različite oblike. Peći u pećnici na 180 stupneva, dok ne zamiriše a medenjaci dobiju lijepu boju.

Recept je od Mary Kopčíkovej, ktorá z medovníkového cesta vyrába okrem iného aj medovníkový Betlehem.

foto: hannah

Karamelové kornflejky od Hany

  • 300 g kryštálového cukru (šećera)
  • 1 sladené kondenzované mlieko (samo ne mam pojma, da li ga ima u Hrvatskoj)
  • 250 g masla (maslac)
  • Kornflejky (corn flakes)

Roztopíme si cukor na karamel a dávame pozor, aby neprihorel. Pridáme kondenzované mlieko a miešame. Pridáme maslo a opäť miešame. Do zmesi pridáme kornflejky. Necháme mierne vychladnúť a potom vytvarujeme guľky.

Na laganoj vatri otopiti šećer samo da zažuti. Dodati mljeko pa brzo mješati. Dodati maslac i brzo mješati. U smjesu dodati corn flakes, pustiti da se malo hladi. Od smjese raditi kuglice.

Tento recept je od Hany, ktorá napísala celú zbierku z núdze cnosť receptov pri histamínovej intolerancii. Mimochodom, kornflejkové karamelky majú mega ohlas 🙂

Vanilkové (orechové) rožky/ Vanilin kiflice (od oraha)

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky (glatkog brašna)
  • 1 maslo (maslac)
  • 200 g orechov (mljevenih oraha)
  • 80 g práškového cukru (šećera u prahu)
  • 1 vanilínový cukor (vanilin šećer)
  • 1 žĺtok (žumanjak)

Postup:

Z múky, masla, práškového cukru, vanilkového cukru, orechov a žĺtka zamiesime cesto, ktoré necháme najmenej hodinu v chladničke (ideálne cez noc). Spravíme si dlhšie rolky, s priemerom asi 2 cm, ktoré krájame na rovnaké diely a rukou z nich vytvarujeme rožteky. Pečieme na asi 180 °C, kým nezačnú meniť farbu okraje, potom ich hneď obalíme v práškovom cukre.

Od brašna, maslaca, šećera u prahu, žumanjka, oraha i vanilije umijesiti kompaktno tijesto, pa tijesto ostaviti na hladnom najmanje jedan sat (još bolje preko noći). Zatim napraviti dugačke rolice promjera 2 cm, rezati ih na jednake dijelove te dlanom oblikovati kiflice. Peći na 180 °C oko 8 minúta – dok im rubovi ne porumene, pa ih odmah posuti šećerom u prahu.

Kokosové srdiečka (Srca od kokosa)

  • 250 g hladkej múky (glatkog brašna)
  • 1/2 prášku do pečiva (prašak za pecivo)
  • 125 g masla (maslac)
  • 100 g práškového cukru (šećera u prahu)
  • 100 g kokovej múčky (kokos brašno)
  • 1 vanilkový cukor (vanilin šećer)
  • 1 vajce (jaje)

Opakujeme postup ako pri vanilkových rožkoch, ibaže si zmyslíme, že chceme srdiečka, a tak cesto vyvaľkáme asi na pol cm hrúbku a vykrajujeme z neho srdiečka alebo iné tvary.

Ista stvar kao kiflice, samo smjesu razvaljati na debljinu oko pola cetimetra i rezati na različite oblike.

Orechové vianočné keksy (Božićni keksi s orasima)

  • 350 g hrubej múky (oštrog brašna)
  • 2-3 lyžice (žlice) meda
  • 1 lyžička (žličica) škorice (cimeta)
  • 100 g orechov alebo mandlí (oraha ili badema)
  • 2 lyžice (žlice) rumu (room 🙂
  • 2 vajcia (jaja)
  • 200 g cukru (šećera)
  • 150 g masla (maslac)
  • ¼ vrecka prášku do pečiva (praška za pecivo)
  • Citrónová kôra podľa chuti (limunova korica po želji)

V múke rozmiešame prášok do pečiva, spolu s maslom dobre rozmrvíme. Pridáme cukor, vajíčka, rum, mleté orechy, škoricu, med, nastrúhanú citrónovú kôru a urobíme cesto, ktoré by ideálne malo byť v chladničke celú noc. Z cesta veľkého ako orech urobíme guľôčky, ktoré položíme na vymastený plech a trochu ich sploštíme, lebo sa pri pečení zdvihnú. Namažeme ich bielkom a môžeme prikrášliť orechom. Pečieme na 200 °C.

Prašak za pecivo dodati brašnu pa zajedno s maslacem dobro izmrviti. Dodati šećer, jaja, rum, mljevene orahe, cimet, med, naribanu limunovu koricu i sve dobro izraditi. Tijesto mora odstajati najbolje preko noći, zatim oblikovati komade veličine oraha. Oblikovati kuglice, složiti ich na namašćen lim, malo ich spljoštiti jer ć ese prilikom pečenja dignuti, premazati bjelanjkom i ukrasiti polovicama oraha. Peći na 200 stupnjeva.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (13 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Kika Kováčiková

Vyštudovala Právnickú fakultu UK v BA, píše najmä odborné články o materských a rodičovských príspevkoch, ktoré nájdete v rubrike "Príručka pre rodiča" alebo aktuálne "Správy pre rodiča."

články autora...

Pridaj komentár