Dovolenkové menu na týždeň: jedlá hotové do 20 minút

Hanah 0

Ak dovolenkujeme s rodinou niekde na súkromí, kde „all inclusive“ musí predviesť mama, najviac sa mi osvedčila metóda jedálneho lístka. Podľa toho balím hlavne mäso a základné potraviny.

Náš dovolenkový jedálniček nie je síce nominácia na Michelinovu hviezdu, skôr spôsob, ako sa pri šporáku nezblázniť ;-).

Ingimage

Čo zbaliť so sebou z potravín?

Chodievame najčastejšie do Chorvátska a už sa zhruba orientujem v cenách, zdá sa mi, že má význam nosiť chleba (v rozumnom množstve), mäso, sladkosti a slanosti, lekváre a zeleninu / ovocie z domácej záhrady.

Ovocie a zelenina je tam krásne (bohužiaľ už v porovnateľných cenách ako u nás ale s neporovnateľnou chuťou), výborné sú syry, pršut a špecialitky ako sardelkové očká s kozím syrom, cestoviny a ryža boli v našich cenách, kyslá smotana je proste mňam.

Z domu berieme:

  • Soľ, cukor, čierne korenie, paprika, bujón, kečup, iné obľúbené korenie, olej, sójová omáčka, vínny ocot
  • Káva, čaj, sirup (skúste deti učiť na zvýšený príjem tekutín už doma, inak sa v noci častejšie budia na smäd)
  • Osvedčil sa nám balík vody v 7 dl fľašiach, dobre sa nosia na pláž (zoberte si citrón, kyslá voda chutí aj teplá)
  • Detské piškóty, hrozienka, sušené slivky, cereálne tyčinky, cereálie (inými slovami „vtáčí zob“ na pláž – pri vode deti ľahko vyhladnú) 
  • Lekvár od babičky

Riady:

  • panvica, hrniec na ryžu (toto je luxus, ale ja chcem mať istotu, že budem mať v čom variť, neznášam, keď sa mi veci pripaľujú),
  • plastikové taniere + misky (keď chceme byť preč na pláži celý deň)
  • plastové krabice na prenos jedla (ovocie, keksíky)
  • dobrý nožík alebo vývrtka, otvárač na konzervy, struhák, lis na cesnak

Jedálny lístok na týždeň

1. Chilli con carne

Osmažíme cibuľku. Pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a osmažíme. Nalejeme konzervu fazule. Ak sme aktívne, šúpeme rajčiny, ak menej, dáme rajčinový pretlak, inak to dochutíme korením a kečupom, dusíme 20 min, počas ktorých sa uvarí ryža. 

2. Mäso na šampiňónoch alebo hrášku

Postupujeme obdobne ako v recepte jedna. Cibuľa, mäso. Miesto fazule dáme šampiňóny alebo hrášok. Ak šampiňóny, môžeme na záver skomplikovať recept pridaním kyslej smotany a posekanej bazalky / petržlenu (tu už preháňame a chceme potajme Michelina;-). Príloha ryža alebo cestoviny.

3. Rizoto

Hm, opäť postupujeme ako v recepte číslo jedna, ale cibuľou sa nemusíme zdržovať. Osmažíme mäso, pridáme mrazenú zeleninu. Dodáme cca. 3 dl ryže a 6 dl vody. Posolíme, zamiešame, stlmíme horák a 20 min sledujeme z okna výhľad na more. Keďže je výhľad pekný, opakujeme aspoň dvakrát počas dovolenky.

4. Kuracie prsia v pivovom cestíčku

Pozor náročný recept! Do misky dáme vajíčko, asi 3 dl hladkej múky a lejeme pivo, pokým nevznikne hladké husté cesto – podobné ako na palacinky. Zbytok piva odložíme na horšie časy. Kuracie prsia pokrájame na pásiky cca 2*2*7 cm. Pozor, nepremeriavať! Proste od oka našvácame na nie príliš malé kúsky (kto by to smažil potom?) a ponárame do cestíčka. Opečieme v rozpálenom oleji. Je čas dopiť pivo. Podávame s ryžou alebo zemiakmi. 

5. Lievance

Lievance v prášku (ktoré sme prezieravo kúpili doma) rozrobíme s vodou a osmažíme (na dobrej panvici aj bez oleja). Podávame s lekvárom a kyslou smotanou (či iným, čo máte radi). Pragmatické zistenie – lievance sú lepšie ako palacinky, na ne sa treba viac sústrediť. Lievancov sa  vojde na panvicu osem, palacinka len jedna;-)

6. Šošovicový prívarok

Ideálna je červená lúpaná šošovica, ktorú netreba namáčať vopred. Dáte do hrnca s pár zemiakmi a na záver môžete dochutiť kyslou smotanou, alebo párkom.

7. Kuracie mäso s cukinou a rajčinami

Nakrájame si kuracie prsia na kocky, cukinu, cibuľu, cesnak a rajčiny na tenké pásiky. Na panvicu kvapneme trocha oleja, opečieme mäso, kým sa zatiahne. Pridáme cesnak, cibuľku, cukinu a zľahka osmahneme. Ako posledné vhodíme rajčiny, ktoré sa len prehrejú. Osolíme (môžeme dať kvapku sójovej omáčky) a podávame s ryžou alebo zemiakmi.

8. Trenčiansky párok s fazuľou

A na záver tradičné socialistické jedlo v postsocialistickej modifikácii. Zoberieme konzervu pečenej fazule (s týmto názvom pracuje kapitalizmus, inak obyčajná konzerva fazule, najlepšie v rajčinovej omáčke) a otočíme ju do hrnca (otvorenú). Pridáme na kolieska pokrájané párky. Povaríme kým sa nám páči výhľad (v prípade, že je na čo sa pozerať, po 10 minútach násilne odtrhneme pohľad). Pridáme kečup, kyslú smotanu, soľ podľa chuti a podávame s chrumkavým bielym chlebíkom.

Vegetariánske okienko

Bola som upozornená redakciou, že to preháňam s masožravosťou. Tak dopĺňam zopár vegetariánskych, aj keď u nás je najlepšia zelenina slanina;-)

Prívarky je možno všakovako kreatíívne modifikovať: od šošovicového, cez fazuľový, zemiakový, kelový až po cukinový (stačí nastúhať, zľahka spariť a pridať kôpor).

Doom

predstavíme si, že sme akčnou hrdinkou obľúbenej hry Doom, alebo jeden z hrdinov Kulhánkových románov. Miesto motorovej píly uchopíme nôž. A sekáme cibuľu, cukinu, zemiaky, mrkvu, patizóny, tekvicu hokaido.

Nerozohníme sa príliš, stačí sekať na kolieska. Oblejeme olivovým olejom so soľou a popučeným cesnakom. Necháme zapiecť v rúre. Podávame s jogurtovou alebo smotanovou omáčkou.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár