Vianočné svetové kulinárske inšpirácie

Chefparade 0
foto: isifa.com

Oblátky, kapustnica, kapor a zemiakový šalát…Slovenskú klasiku už určite zvládate na jednotku s hviezdičkou. Tak prečo neskúsiť tohtoročné Vianoce i čosi netradičné? Nechajte sa inšpirovať vianočnými kulinárskymi vychytávkami zo svetovej kuchyne!

Kapor, morka, kačica tak ako ich nepoznáme. Pre nás neznáme, v iných krajinách tradičné recepty sú vždy príjemným spestrením slovenského, nielen vianočného stola. Podujmite sa i vy tento rok na vyskúšanie napr. maďarskej vianočnej rybacej polievky, receptu zo španielskej kuchyne – morky so sušenými slivkami alebo prípravu kačacích pŕs na červenej kapuste s jablkami a pomarančovou kôrou a hubovým kubom.

V susednom Maďarsku miesto kapra tzv. trojobalového radšej zvolia kapra polievkového. Že rybia polievka nie je nič pre vás? Presvedčte sa o opaku a skúste tento recept!

Vianočná rybacia polievka z Maďarska

Suroviny:

  • 1,5 kg kapra
  • 0,5 kg rôznych sladkovodných rýb
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 kocky bujónu
  • 1 čili paprička
  • 1 dcl červeného vína (nie je nutné)
  • červená mletá paprika
  • 200g cestovín do polievky

Príprava:

Hodinu pred varením si pripravíme rybu, naporcujeme na plátky a poriadne osolíme. Cibuľu nakrájame nadrobno. Dáme ju do hrnca spolu s pretlačeným cesnakom a zalejeme 2l vody. Pridáme kapra a iné ryby a privedieme k varu. Pridáme červenú papriku, bujón, paradajkový pretlak a čili papričky. Môžme priliať víno. Nepremiešame, len jemne potrasieme hrncom. Varíme 30-40 minút. Medzitým prisypeme ďalšiu lyžičku papriky, podľa chuti dosolíme. Polievku podávame s cestovinymi, ktoré si uvaríme zvlášť alebo s chlebom.

Kellemes Karácsonyi Unnepeket!

Inšpirácia zo Španielska Morka so sušenými slivkami

Na Štedrý večer sa ako hlavný chod podáva baranie, jahňacie alebo kozľacie mäso s množstvom zeleniny, ovocia a vínom.  Nejeden Španiel by vám ale iste odporučil i nasledujúci recept. Jednoduché jedlo, ktoré dodá Vášmu stolu šmrnc! Toto naozaj musíte vyskúšať!

Suroviny:

  • morčacie prsia
  • 1 kg sušených sliviek
  • 50g masla
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • soľ, čierne korenie
  • oregano, tymián, petržlenová vňať (sušená)

Príprava:

V hrnci na masle opečieme mäso. Keď je mäsko jemné, preložíme ho do iného hrnca a v tom prvom na masle a výpeku z mäsa zohrejeme vývar. Keď je vývar horúci, vrátime doň mäso a varíme pol hodinu. Mäso potom opäť vyberieme a vývar necháme ďalej variť. Polovicu sliviek namočíme do vody, spolu s vodou ich vložíme do hrnca, povaríme 5 minút a odstavíme z ohňa. Rozmixujeme vývar so slivkami na hladkú omáčku. Dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami podľa chuti. Na záver všetko spolu zohrejeme, mäso s omáčkou, pridáme druhú polovicu sliviek, privedieme k varu a varíme na miernom ohni 10 minút.

Feliz navidad!

Z každého rožka troška – Kačacie prsia na červenej kapuste s jablkami a pomarančovou kôrou a hubovým kubom

A bonbónik na záver. Kačica, pomaranč, krúpy? Že ako to skombinovať? Tento recept Vám napovie!

Suroviny:

  • kačacie prsia
  • červená kapusta
  • jablká
  • pomaranč
  • červené víno
  • soľ, cukor, ocot, rasca
  • krúpy
  • cibuľa
  • huby
  • cesnak

Príprava:

Červenú kapustu nakrájame. Vo veľkom hrnci opečieme na oleji cibuľu, pridáme kapustu, jablká, ocot (dôležité kvôli farbe), soľ, korenie, rascu a zalejeme červeným vínom a troškou vody. Nevaríme dlho, aby sme kapustu nerozvarili, podľa chuti ešte dochutíme a nakoniec pridáme kôru z pomaranča.

Hubový Kubo – Krúpy uvaríme do mäkka. Na oleji opečieme cibuľu s cesnakom (cesnak pridáme neskôr, aby nám nezhorel a nezhorkol). Potom pridáme huby a krátko podusíme. Zamiešame s uvarenými krúpami a dáme zapiecť do rúry asi na 10 minút na 160°C. Kačacie prsia osušíme, nakrájame kožu, osolíme, okoreníme a dáme na rozohriatu panvicu kožou dole a opekáme asi 2 minúty. Otočíme a opečieme ďalšie 2 minúty. Prsia dopečieme v rúre pri 180°C asi 10 minút.

Dúfam, že ste načerpali inšpiráciu a podaktorí sa naozaj podujali recepty vyskúšať a pochutnali si do sýtosti!

Máte chuť na ďalšiu kulinársku a nielen vianočnú inšpiráciu? Príďte na kurz varenia do školy varenia Chefparade a nechajte sa viesť svetovými kuchyňami od skúsených šéfkuchárov. Viac na www.chefparade.sk

Dobrú chuť a chutné Vianoce!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár