Stredomorská kuchyňa v UNESCO i na Vašom tanieri

Chefparade 0

Ľahká, zdravá, pestrá a navyše obľúbená. O jej dôležitosti svedčí aj fakt, že UNESCO v roku 2010 zaradilo stredomorskú výživu na zoznam svetového dedičstva. Poďme sa na ňu pozrieť zblízka.

Až 21 krajín v okolí stredozemného mora sa podieľa na rozmanitosti stredomorskej kuchyne, Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Grécko, Egypt, Turecko, Cyprus, ,Maroko, Alžírsko, Izrael, Jordánsko, Libanon…Spája ich používanie olivového oleja, obilnín (chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice), ryže, čerstvého a sušeného ovocia a zeleniny, strukovín, rýb, mliečnych výrobkov(jogurt, syr), mäsa(hydina) a rôznych byliniek. Z nápojov je potrebné vyzdvihnúť čaj a víno.

A prečo sú práve tieto suroviny také prospešné?

Olivový olej, známy aj ako tekuté zlato, obsahuje mononenasýtené tuky a vitamín E čím je prospešný pre náš srdcovo-cievny systém, znižuje cholesterol, pôsobí preventívne voči arterioskleróze, znižuje krvný tlak. Podporuje trávenie,činnosť pečene a pomáha predísť určitým tipom cukrovky a rakoviny. Posilňuje imunitu a udržiava štíhlu líniu.

Používa sa tak do šalátov, varenia ako aj na vyprážanie.

Obilniny obsahujú vlákninu, ktorá podporuje správne fungovanie žalúdka a trávenie. Cestoviny z tvrdej pšenice a naturálny ryža si na rozdiel od bielej ryže a cestovín zachovávajú veľa vitamínov potrebných pre náš organizmus. Obsahujú zložité cukry, ktoré sa dlho štiepia a udržujú pocit nasýtenia.

Pripravte si talianske cestoviny z tvrdej pšenice.

Cannelloni con ricotta e spinaci (4 porcie)

Ingrediencie:

  • 300 g cestovín Cannelonni
  • 30 g masla
  • 200 g bešamelu
  • 300 g ricotty
  • 400 g listového špenátu
  • pár lístkov bazalky
  • 1 žĺtok
  • 100 g parmazánu
  • muškátový oriešok
  • soľ a čierne korenie

Príprava:

Cannelloni pripravíme rovnakým spôsobom ako lasagne, necháme ich pár minút spariť vo vriacej vode a vhodíme do studenej vody.

Špenát sparíme a nakrájame na malé kúsky, zmiešame s natrhanými lístkami bazalky, pridáme ricottu, žĺtok, muškátový oriešok a dochutíme soľou a čiernym korením. Zmesou plníme cestoviny a skladáme do maslom vymastenej zapekacej misky. Prelejem bešamelom, posypeme syrom, pridáme kúsky masla a pečieme 20 minút v predohriatej rúre na 200°C.

Zelenina a ovocie

Výnimočná stredomorská klíma s vysokým počtom slnečných dní, vlhkosťou, navyše úrodnými pôdami umožňujú krajinám tohto regiónu dopestovať takmer čokoľvek a celoročne. Preto sú súčasťou takmer každého jedla. V podobe šalátov, varenej, grilovanej zeleniny či ako dezerty, spôsobov je nespočetne veľa.

Obsahujú široké spektrum vitamínov (A, B, C, kyselina listová,…), minerálov (vápnik, fosfor, horčík, železo,…) a výživných látok (fytochemikálie, flavonoidy, karotenoidy,…), ktoré sa starajú o zdravie a pevnosť ciev, blokujú enzýmy podieľajúce sa na zvýšenie tlaku a voľné radikály spôsobujúce kardiovaskulárne a nádorové choroby. Vláknina blahodárne pôsobí na tráviaci trakt.

Strukoviny

Podporujú náš tráviaci systém a pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Majú nízku energetickú hodnotu,málo tuku, na druhej strave však veľký obsah bielkovín, vlákninu, minerálne látky (horčík, draslík, vápnik, železo, meď) a vitamin E. Sú účinné prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam a podporujú správne fungovanie tráviaceho systému.  Nájdete ich v šalátoch, polievkach, omáčkach.

Vyskúšajte arabský hummus

Ingrediencie:

  • ½ kg cíceru
  • 4 lyžičky sezamovej omáčky (tahini)
  • 2-3 lyžičky soli
  • rímsky kmín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžice olivového oleja
  • citrón
  • 2 dl studenej vody

Príprava:

Cícer cez noc namočíme. Varíme do mäkka (1,5 – 2 hodiny). Keď je uvarený, rozmixujeme, dochutíme ostatnými ingredienciami a podávame s arabským chlebom.

Ryby a plody mora

tvoria ďalšiu neoddeliteľnú súčasť stredomorskej stravy. Pečené, dusené či grilované dodávajú telu omega-3 kyseliny, ktoré chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pozitívne ovplyvňujú funkcie mozgových a nervových tkanív a pomáhajú pri liečbe chronických zápalových ochorení.

Bouillabaisse

Ingrediencie:

  • tri druhy rýb (losos, treska, vlk)
  • čerstvý fenikel
  • celé paradajky v plechovke
  • cibuľa
  • šafran
  • kurkuma
  • kôpor
  • citrón
  • cesnak
  • rybací bujón
  • rybacia omáčka
  • olivový olej

Príprava:

Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, fenikel, pridáme štipku šafránu, kurkumy a zalejem rybacím vývarom.

Pridáme soľ, čierne korenie, rybaciu omáčku, paradajky v plechovke (prerezané na polovičku, vrátane šťavy).

Očistené rybacie mäso nakrájame na väčšie kusy, pridáme do polievky a varíme 20 minút. Dochutíme citrónom, cesnakom a kôprom.

Nezameniteľnú chuť jedlám dodávajú čerstvé bylinky. Je ich nespočetné množstvo, z najznámejších spomeňme bazalku, bobkový list, kardamón, čili papričky, škorica, klinčeky, koriander, majorán, mäta, muškátový orech, oregáno, rozmarín,tymián, šafrán, … Okrem ulahodenia našim chuťovým pohárikom nám napomáhajú látkovej výmene a správnemu tráveniu. 

Dôvodov prečo zaradiť stredomorskú kuchyňu i do Vášho jedálnička je viac než dosť. V škole varenia Chefparade sa naučíte pripravovať spomínané jedlá pod vedením skúsených šéfkuchárov v  príjemnej atmosfére. Neváhajte a príďte urobiť niečo pre seba.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár