Potraviny, ktoré Vás udržia v zime fit

Chefparade 1

Vonku je sychravo, ľudia okolo Vás kýchajú a Vy sa bojíte, že Váš organizmus čoskor zavelí “Do postele!” Nie je to však nutné. Vďaka niketorým zdravým potravinám bude Vaša imunita  tip-top.

Kyslá kapusta je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný system, teda zabezpečuje odolnosť organizmu proti infekciám. Ukrýva v sebe nielen vitamín C ale aj celú radu vitamínov skupiny B, minerálnych látok a enzýmov. Pomáha tráveniu, udržiava priaznivú črevnú flóru, lieči vredové ochorenia žalúdka i dvanástorníka a priaznivo pôsobí na funkciu pečene.

Šalát z kyslej kapusty s chrenom

Ingrediencie:

  • 500g kyslej bielej kapusty
  • 2 jablká
  • 1 červená repa
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžica chrenu

Zálievka:

  • 250 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice jogurtu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ, čierne mleté korenie

Príprava:

Z kapusty zlejeme šťavu, pridáme nahrubo nastrúhané jablká a červenú repu, najemno nasekanú cibuľu a chren. Zálievku si pripravíme zmiešaním kyslej smotany, jogurtu, citrónovej šťavy, oleja. Dochutíme soľou a čiernym korením.

Šalát zalejeme zálievkou a necháme odležať.

Strukoviny

podporujú náš organizmus po viacerých stránkach. Čo v zime obzvlášť oceníme je podpora obranyschopnosti vďaka kyseline listovej a vitamínu A, dodávanie energie a prekrvenie zásluhou železa. Popritom majú veľký obsah bielkovín, vlákninu, minerálne látky (horčík, draslík, vápnik, železo, meď), čím podporujú náš tráviaci systém a pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam.

Arabský hummus:

Ingrediencie:

  • ½ kg cíceru
  • 4 lyžičky sezamovej omáčky (tahini)
  • 2-3 lyžičky soli
  • rímska rasca (jeera)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžice olivového oleja
  • citrón

Príprava:

Cícer cez noc namočíme. Varíme do mäkka (1,5 – 2 hodiny). Keď je uvarený, rozmixujeme a dochutíme soľou, jeerou, roztlačeným cesnakom, olivovým olejom, citrónom a sezamovou pastou.

Podávame s arabským chlebom.

Cereálie

posilnia našu imunitu vďaka selénu a vitamínu E, ktorý zároveň chráni bunky proti poškodeniu. To ocení najmä pleť vystavovaná chladu a vetru. Nášmu telu dodávajú ďalšie dôležité minerálne látky – železo, zinok, jód, meď, mangán, vápnik, draslík, horčík a  vitamin skupiny B. Zvýšené množstvo vlákniny podporuje tráviaci system.

Ryby,

obzvlášť olej z rybej pečene, sleď, sardinka, losos sú významným zdrojom vitaminu D, ktorý nám v zime chýba. V tele sa pôsobením vytvára sám slnečných lúčov, no tých máme v zime nedostatok. Chýbajúci vitamín D sa prejavuje lámavosťou kostí, pretože pri nedostatku vitamínu D telo zle absorbuje vápnik. Vitamín D je dôležitý aj pre mozog a jeho funkcie.

Ďalšími bojovníkmi za naše zdravie sú vitamíny A, skupiny B, mastných omega 3-kyselín. Mäso z rýb obsahuje plnohodnotné bielkoviny a je ľahko stráviteľné – má oveľa viacej vitamínov a minerálov ako iné druhy mäsa. Je zdrojom fosforu, jódu, selénu, vápnika, draslíka, horčíka, železa a ďalších prvkov nevyhnutných pre náš organizmus.

Pstruh pečený v alobale so zeleninou

Suroviny:

  • pstruh
  • 3 strúčiky cesnaku
  • tymián
  • 1 paprika
  • 1 menšia cuketa
  • 5 zemiakov
  • olivový olej
  • citrón

Príprava:

Pstruha očistíme, umyjeme a naplníme brušnú dutinu cesnakom a tymiánom. Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kocky.

Alobal rozložíme na plech a potrieme olivovým olejom. Zeleninu položíme na spodok a na ňu položíme pstruha. Celé to polejeme olivovým olejom a osolíme. Alobal zrolujeme a vložíme do predhriatej trúby na 180°C. Po 20 minútach rybu vyberieme a podávame.

Cesnak

Lezie na Vás chrípka? Nič lepšie ako cesnak si ani nemôžte dať.  Zničí baktérie a vráti Vás späť do formy. Je silným antioxidantom, prečisťuje krv, rozpúšťa v nej zrazeniny, čím odľahčí cievy, Znižuje tlak, hladinu „zlého“ cholesterolu a prekrvuje mozog, vďaka čomu sa dokážeme viac sústrediť a viac si zapamätáme. Regulujeť hladinu cukru v krvi. Je bohatý na zlúčeniny síry, vitamíny B a C, jód, draslík, sodík, vápnik a železo.

Tieto aj iné chutné jedlá si môžete pripraviť na kurzoch Chefparade. Náš tip: Arabská kuchyňa 22.1. alebo Ryby, rybky 10.2..

Foto: chefparade.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár