Kuchyňa – srdce domova

Ing. arch. Eva Kravcová 0

Ak ste sa rozhodli zadovážiť si novú kuchyňu, prípadne zrekonštruovať tú starú, mám pre Vás pár tipov, rád a zásad, ktoré by ste nemali opomenúť.

Kuchyňa v tvare L, napravo prístup do komory

Typológia kuchýň

Kuchyne sa podľa tvaru a usporiadania kuchynskej linky delia na niekoľko typov. Typ „I“, „L“, „U“ a takzvaná ostrovná kuchyňa. Výška kuchynskej linky by mala byť od 80 do 85cm, hĺbka 60cm. Vzdialenosť medzi dvoma linkami oproti sebe musí byť minimálne 1,2metra, aby bol zabezpečený dostatočný priestor pre manipuláciu dvoch osôb. Maximálna vzdialenosť by nemala prekročiť 1,5metra, aby bol pohyb gazdinky pri varení praktický a účelný.

Kuchyne v tvare „I“ sú vhodné do užších priestorov a do ník. Tvar „L“ a „U“ do stredných a väčších priestorov. Ostrovná kuchyňa disponuje navyše „ostrovom“, na ktorom je zvyčajne umiestnená varná doska. Z druhej strany ostrova sa môže umiestniť jedálenský stôl, alebo barové sedenie.

Ostrovná kuchyňa je vhodná do väčších priestorov, prípadne veľkopriestoru kuchyňa – jedáleň – obývačka. Otázka spojenej, či oddelenej kuchyne od obývačky závisí výlučne na užívateľovi. Je potrebné zvážiť, ako často budete v kuchyni variť.

Hotový návrh rekonštrukcie kuchyne v tvare „U“. Napravo vstavaná vysoká zostava chladničky, mikrovlnnej rúra a rúry na pečenie.

Či bude pre vás kuchyňa estetickým prvkom, kde si dáte ráno kávičku a stravovať sa budete v práci, či reštaurácií, alebo ju budete využívať každý deň na varenie teplej večere. Zatiaľ čo veľkopriestor pôsobí honosnejšie a reprezentatívnejšie, oddelenou kuchyňou zabezpečíte, že pachy z varenia sa nedostanú do obývačky, taktiež špinavý riad ostane pred návštevou skrytý.

Usporiadanie kuchyne

Pri správnom usporiadaní kuchyne musí byť vždy dodržaný trojuholník funkcií umývanie – príprava/krájanie – varenie. Preložené do reči bežných ľudí: vedľa chladničky by mala byť pracovná plocha a drez na umytie a prípravu potravín. Na ňu by mala nadväzovať varná doska, prípadne rúra na pečenie. Z rúry by ste mali mať kde jedlo vyložiť, naservírovať a podávať na stôl. Zároveň by špinavý riad nemal putovať cez celú kuchyňu naspäť do drezu.

Chladnička by mala mať miesto na začiatku kuchyne, aby ste čo najrýchlejšie vyložili nákup a aby Vám dieťa, ktoré si chce z chladničky niečo vybrať neprekážalo pri varení. Bezprostredne vedľa chladničky sa neodporúča umiestnenie rúry na pečenie, ani varnej dosky. Ideálne rozloženie spotrebičov sa dá ľahko dosiahnuť pri kuchyni v tvare „U“, alebo ostrovnej kuchyni. Vhodný návrh kuchyne vám uľahčí a zefektívni celé varenie.

Návrh kuchyne spojenej s jedálňou a obývačkou.

Pri návrhu kuchyne nesmiete zabudnúť na horné police na odkladanie pohárov, tanierov, misiek, prípadne potravín. Spodná hrana políc by nemala byť nižšie ako 45cm od kuchynskej linky. Do spodnej hrany týchto políc je veľmi praktické integrovať osvetlenie. Horné police samozrejme nemôžete umiestniť nad varnú dosku či sporák. Tam je nevyhnutné umiestniť digestor.

Pri voľbe povrchov a materiálov je potrebné myslieť hlavne na ich údržbu. Pri rustikálnych a reliéfnych tvaroch hrozí, že sa stanete otrokom vlastnej kuchyne. Odporúčam preto voliť hladké a umývateľné materiály. Nad kuchynskou linkou je osvedčený keramický obklad, môžete však experimentovať so sklom či PVC. Pri kuchynskej linke sa medze nekladú, materiál však musí byť pevný, odolný voči nárazom a umývateľný.

 

Autorka pracuje v ateliéri Domček – stromček.

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár